Sumba och Sumbawa

Historia
  Sumba och sumbawaponnyerna kommer från de indonesiska öarna med samma namn och de är mycket närbesläktade med varandra varför de får stå under samma rubrik. De liknar den mongoliska och den kinesiska ponnyn vilket troligtvis beror på att de har gemansamt ursprung med dessa. Möjligen fördes ponnyerna över till öarna av kineserna.
  I boken "Hästar i färg" av Silver-Facht står det att läsa:
  "De används i danstävlingar, där de rids barbacka och utan tyglar av unga pojkar, och styrs av faderns loneringslina, som är fäst i en grimma, och dansar till tamtam-rytmer. På benen sitter små klockor, och i den intensiva dansen sägs deras ögon bli större och glödande. De bedöms efter elegans och lätthet på fötterna; barbackaridna ponnyer med stora huvuden och toviga svansar reagerar på ljudet från tamtam-trummorna genom att lägga öronen bakåt. Man rider dem vanligtvis med huvudlag utan betsel."
  Ponnyerna används förutom till ovannämnda danser också som ridhästar och klövjehästar. Sumbaponnyerna har ett lugnare temperament än sumbawa.

Exteriör
  Höjden rör sig omkring 122-124 cm. Vanligtvis blacka färger.
  Tungt huvud med rak nosprofil och mandelformade ögon. Kort och bred hals, outvecklad manke, lång rygg, stupande kors och lågt ansatt svans. Benen är ganska smala men starka.
Eva Eternell Hagen