Poitevin

Poitevinhäst åker med i båten på floden.
Foto: JOCKE WALLENBERG


Historia
  Poitevin kommer från Poitou i Frankrike. Poitevin kallas också för mullassier därför att den ofta använts till att producera mulor. Dess historia börjar kring år 1599 i floddeltat(le Marais) i Poitou då Kung Henri IV började ta dit holländska ingenjörer för att bygga ut deltat. Rasen avlades fram ur de hästar som fanns i floddeltan i västra Frankrike och ur brabanconhästarna. Sedan avlade de holländska ingenjörerna in hästar som de hade med sig hemifrån för att få en lugn och stabil häst. Hästen behövde klara sig i det hårda klimat som är i deltat, torr och hård mark på sommaren och mjuk och lerig på vintern.
  Sedan fortsatte aveln med den nya rasen som bas och inriktning. I Poitou fanns en stor åsna (Baudet du Poitou) och då det var en stor efterfrågan på mulor, skapades en avel av Poitou Mulor som efterfrågades av armén, brandkåren samt bönderna. Detta gav ett uppsving för båda raserna.Registrering av föl har skett sedan år 1884.
   Medan motoriseringen efter första världskriget satte stopp på efterfrågan och båda rasern tappade drarmatiskt i numerär. Under 1970-talet fanns det endast en handfull åsnor och hästar kvar, och via ett aktivt program med korsningsavel och dubbla stamböcker har man nu kommit upp i en numerär som säkerställer en avel utan inavel. Men ingen av raserna är utom fara ännu.
  De första poitevinhästarna importerades till Sverige 1999.

Eva Eternell Hagen
Jocke Wallenberg