Litauiskt kallblod

Historia
  Det litauiska kallblodets historia började år 1879 då en avelsförening för den inhemska zhmudrasen bildades i Litauen. De ganska små, aktiva zhmudhästarna korsades med flera olika raser, däribland finskt kallblod, för att få fram en större häst. Men de allra bästa resultaten gav korsningarna med svensk ardenner . Följdaktligen importerades 569 svenska ardennerhästar, varav 175 av dessa var hingstar, till Litauen. Efter selektivt avelsarbete fick man fram den häst med den exteriören och det fromsinta tenmperamentet som önskades, och rasen blev officiellt registrerad år 1963.
  Stambok förs över rasen ocn det hålls sträng kontroll på vilka hingstar som används i aveln.

Historia
  Mankhöjden ligger på 152 till 163 cm. Färgen är oftast fux med ljus man och svans men det finns även brun, skimmel eller svart.
  Stort huvud med rak nosprofil, små ögon, raka öron och inte speciellt stora näsborrar .
  Böjd, kraftig hals och kraftig man och pannlugg. Muskulös, bred manke, rak eller aningen konvex rygg, rund, stupande, och kluvet kors.
  Gott djup och bred bringa, välliggande muskulösa bogar och rund buk .
  Korta, rejäla, muskulösa ben med fast benstomme, torra senor, välformade fötter, tendens till krokhas och inte särskilt ornfattande hovskägg. Aktionen är fri och rak.
Eva Eternell Hagen