Fratello

Historia
  San fratello föds upp i vilt tillstånd i Nebrodibergens ek- och bokskogar i provinsen Messina på Sicilien. Klimatet där utmärker sig av tuffa vintrar och heta somrar. Det hårda klimatet och de magra betena har ihop med noggrant avelsutval gjort rasen till en stark och synnerligen uthållig häst.
  Angloaraber och salerno har i det förgångna tillförts rasen och under senare tid också nonius. Men detta till trots har san fratellon bibehållit sin typ och sina egenskaper och motstått alla försök till förbättringar. Den enda ras som den framgångs rikt har korsats med är maremmanan.

Exteriör
  Mankhöjden ligger på omkring 152 till 162 cm. Den är alltid svart eller brun, vita tecken ovanliga.
  Huvudet är något tungt med rak eller något konvex nosprofil, bred panna, stora ögon som sitter brett isär och vaken blick, raka öron och tydliga ganascher.
  Halsen är lagom lång, tendens till underhals, riktigt ansatt.
  Manken är någorlunda tydlig, rak något lång rygg, brett avrundat muskelfyllt kors, lågt ansatt svans. Bred djup bröstkorg och sluttande bogar.
  Smäckra ben med lång underarmar, tydliga senor, ibland tendens till utåtåad benställning och sabelbent, långa vackra kotor, välformade solida hovar.

Användningsområden
  San fratello används som rid-, kör- och packhäst. Den är härdig, uthållig och lättfödd, har ett fogligt temperament. Lämpar sig väl för långritter.
Eva Eternell Hagen