Franches-Montagnes
(Freiberger, även Jura)

Historia
  Franches-Montagnes som även kallas för Freiberger eller Jura, utvecklades under slutet av artonhundratalet ur den inhemska lantrasen från Jurabergen i Schweitz genom korsning med engelskt fullblod, anglonormander och ardenner. Senare har också tillförts arabiskt fullblod från Bábolnastuteriet i Ungern.
  Det finns två typer av Franches-Montagnes; en som är grövre med större kroppsmassa och som är mera muskulös, och en som är lättare och mera lämpad för ridning i terräng. De viktigaste blodlinjerna har grundats av hingstarna Valliant och Imprevu.
  Franches-Montagnes är inte en numerärt vanligt förekommande häst, men det är en mycket användbar och allsidig arbetshäst som är speciellt omtyckt på de små gårdarna i de otillgängliga trakterna.

Exteriör
  Mankhöjden ligger på 150 till 158 cm och den väger runt 550 till 650 kilo. Förekommande färger är brun och fux, vita tecken är sällsynta.
  Kort, brett huvud med rak nosprofil, stora runda ganascher, små spetsiga öron, stora liviga ögon och bred panna.
  Ganska lång hals för att sitta på ett kallblod. Den är brett ansatt, musklad och har markerad nacke. Bred välutvecklad manke, rak, kraftig rygg med god förbindelse till det muskelfyllda korset.
  Bred och djup bröstkorg, avrundad buk och muskulösa sluttande bogar.Benen är korta, torra, stabila med välmusklade underarmar och lår, hovskägg på skenornas baksidor och kotorna, sunda ledgångar och sunda hårda hovar.
  Rörelserna i skritt och trav är tämligen korrekta, lätta och fria.
  Franches-Montagnes utvecklas tidigt. Det är en stabil, mångsidig, lättutfodrad, uthållig häst med livligt temperament och godmodigt lynne.
Eva Eternell Hagen