Budjonny

Historia
  Budjonnyrasen skapades av marskalk Budjonny mellan 1920 och 1950 och är en typisk representant i den riktning som påbörjades i Sovjet efter revolutionen och som gick ut på att skapa nya hästraser. Avelsarbetet påbörjades på arméstuteriet i Rostovdistriktet i södra Ryssland. Donston korsades med engelska fullblodshingstar och avkommorna till dessa kallades för Anglo-Doner. De bästa exemplaren betäcktes med varandra och efter mycket sträng selektion användes de mest lovande i aveln. De utvalda avelsdjuren fick gå på de bästa tänkbara betesmarkerna, de stallades upp vintertid och blev omsorgsfullt uppfödda på en riklig foderstat. Vid två respektive fyra års ålder testades hästarna på kapplöpningsbanor och ridklubbar. Slutligen användes endast de allra bästa för det slutliga grundandet av budjonnyrasen. Den erkändes som egen ras år 1948. Stambok utkommer regelbundet.

Exteriör
  Mankhöjden ligger omkring 155 till 165 cm. Vanligaste färgen är fux, men brun och skimmel förekommer också, svart och mörkbrun är ovanligare. Det är en mycket harmonisk, proportionerlig, ädel häst med synnerligen god överlinje.
  Huvudet är väl ansatt med rak nosprofil, det är välproportionerat, torrt med synliga ådror under den smidiga huden, stora näsborrar, utmejslade stora ganascher, stora vackra livliga ögon.
  Halsen är lång och välskapt, tydlig- nacke och mankam.
  Muskulös och bred manke, kort rak bred rygg, tämligen lång länd, långt något sluttande kors, högt ansatt svans. Bred och djup bringa och sluttande bogar.
  Långa smäckra ben med god muskelstruktur, tidigare har lederna visat vissa svagheter vad det gäller storlek och kvalitet och bakbenen kan ha mindre strukturella fel som härrör från den ursprungliga stammen, dessa svagheter har emellertid hela tiden förbättrats i avelsarbetet betydligt, kotorna har riktig vinkel och hovarna är medelstora och välformade.
  Rasen har goda, fria rörelser i alla gångarter, god galoppförmåga och goda hoppanlag.

Användningsområden
  Budjonnyn är en allsidig sporthäst som motsvarar dagens alla krav på en modern sporthäst. Den är energisk, foglig och intelligent. I Ryssland är budjonnyn kapplöpningshäst och deltar både i slätlöpning och steeple-chase. Den är uthållig och används därför också under långa distansritter. Den perfekta hästen för allt med andra ord.
Eva Eternell Hagen