Azteca

Exteriör
Azteca är en jämförelsevis ny ras som har ersatt den numera utdöda mexikanska criollon. År 1972 började uppfödningen med korsning av andalusier och quarterhästar samt andalusiska hingstar parade med förädlade crilloston.
  För att kunna registreras som azteca måste hästen kunna uppvisa minst tre åttondels och maximalt fem åttondels spanskt eller quarterhästblod, medans blodet från hästar som inte är registrerade criollos inte får vara mer är tjugofem procent. Syftet med uppfödningen av azteca är att förena andalusierns och quarterhästens egenskaper.

Exteriör
  Det finns en minimumgräns för ston på 150 cm och 160 cm för hingstar och valacker. Det är en välbalanserad, snäll men livlig, samt nobel häst som lämpar sig för allt från westernridning till körning och jordbruksarbete. Alla färger är tillåtna utom skäck.
  Huvudet är ädelt och har rak profil, små spetsiga öron samt vackra pigga ögon som är brett placerade.
  Halsen är bred och muskulös med en viss nacke och har yvig man, hög manke, rak rygg, brett runt kors, väl ansatt och yvig svans. Bröstkorgen är bred och djup och omfånget skall vara minst 180 cm, bogen lång och sluttande.
  Benen är smäckra, torra, välmusklade och har goda ledgångar, långa tunna skenben, torra senor och välformade hovar.
Eva Eternell Hagen