Utter och Ulla-Karin var ett par i 26 år.
Foto: Eva Eternell
Utter död
  Han har världsrekord i lång och trogen tjänst inom poliskåren – som tjänstehäst.
  Men för hans ryttare under alla åren Ulla-Karin Lindquist-Karlsson är det en personlig förlust av en kär vän och livskamrat.

  I onsdags somnade allas vår polishäst Utter in i sin hage med Ulla-Karin vid sin sida. Han var då nästan 31 år gammal.
   - Jag får vara glad att det gick snabbt, smärtfritt och att han fick vara pigg och fräsch in i det sista, berättar en sorgsen Ulla-Karin.
   - Han hade busat i hagen och gick omkull. Kunde inte resa sig igen. Men han var med mig hela tiden och fick somna in i min famn och det var jätteskönt.
   Ulla-Karin fick Utter som tjänstehäst när Utter var 5 år. Han jobbade sedan som polishäst tills hans var 27,5. Det är världsrekord.
   - Men han var min livskamrat. Han var med på mitt bröllop och stod framför prästen när vi lovade varandra ”tills döden skiljer oss åt” och Utter och jag gjorde just det; tills döden skiljde oss åt. Det var som ett löfte till honom också.
   Ulla-Karin har drabbats hårt sista tiden då hennes andra häst dog bara 20 meter därifrån för mindre än två månader sedan, antagligen i tarmvred.
   - Den hästen är kremerad och Utter är nu på krematoriet. De ska begravas tillsammans på djurkyrkogården på Djurgården. De där två hästarna var som ler- och långhalm och gått tillsammans sedan –97.

Eva Eternell Hagen