Gaby Dew har mycket erfarenhet att dela med sig av.
Foto: Eva Eternell
Gaby Dew startar cirkusskola i Sverige
  Frihetsdressyrdrottningen Gaby Dew, känd från bland annat Levade Noble Horse Gala, startar egen cirkusskola på Kulla-Vreta Gård norr om Stockholm.
   Gaby är mest känd för sin grupp av åtta hingstar som hon arbetar i frihetsdressyr samt utför ungersk post med.
   - Vi har haft förmånen att få arbeta med Gaby Dew och se hennes enastående arbete med allt från helt rå unghäst till söndertrasade, aggressiva monsterhästar och kan definitivt säga att denna kvinna vet vad hon gör! Hon gör underverk. Samtliga hästar har utvecklats enormt och blivit oerhört lyhörda, lugna samt duktiga, tycker Helena Wiklund som arrangerar kurserna med Gaby.
   Gaby arbetar med kroppsspråk och röstträning och använder longeringen snarare som en arbetsform för disciplin mer än ²avrastning². Hennes metodiska arbetsform ger enorma resultat! Detta arbete har man nytta av oavsett vilken disciplin man rider. Superbra för arbete med unghästar!

FRÅGOR & SVAR - Gabi Dew
Beskriv din vardag:
   - Min vardag består av hästar, hästar, hästar. Att ta hand om dem, träna dem och uppträda.
   Har du någon favorithäst?
Åtta hingstar i ringen.
Foto: Eva Eternell
   - Jag har ingen favorit eftersom alla hästarna är mina partners. Kanske har jag ett extra gott öga till Voyou, den 17-åriga Camarguehästen. Vi har arbetat tillsammans i mer än 15 år. När jag säger tillsammans menar jag verkligen tillsammans. Jag lever alltid nära mina hästar. Jag känner var och en av dem utan och innan.
   Vad är din hemlighet? Hur lär du hästarna att göra avancerade trick?
   - Det handlar om arbete, tid, tålamod och vänskap med hästarna. Jag lär dem genom att ge dem mycket tid och tålamod. Och eftersom jag kan hästen utan och innan kan jag använda hans karaktäristiska begåvning. Grundträningen i frihetsdressyr gör det möjligt för mig att veta vilken sorts arbete som kommer att passa den individuella hästen bäst.
   Har du något generellt råd till ryttare som har problem med att få hästen att göra som de vill?
   - Det viktigaste är att kunna ta ett steg tillbaka och analysera vad som är fel. I 95 procent av fallen är det inte hästen som gör fel, det är ryttaren eller tränaren. Du ger inte hästen rätt signaler, därför kan han inte förstå dig. För det mesta är det inte hästen som har problem utan du själv.

Eva Eternell Hagen


   Vill du åka och titta på hur Gaby arbetar eller ta med din egen häst och utbilda den i frihetsdressyr, trick-träning eller dressyr så kan du maila Helena på: ab.stall@telia.com