Linda Carlsson och Chocco vann SM i dressyr för araber.
Foto: Eva Eternell Hagen
Linda och Chocco tog andan ur publiken

SM för arabhästar i dressyr

   Publiken fick verkligen tillfälle att njuta när ekipaget Linda Carlsson och Chocco elegant svävade in och red ett perfekt program. SM-klassen reds i medelsvår B:1 i det fina ridhuset på Blommeröd.
  Linda och Chocco debuterade i Prix S:t Georg i år. Förra året debuterade de i medelsvår. Linda är 29 år och Chocco är Lindas första egna häst. Hon har jobbat med hästar men har aldrig haft någon uppbackning hemifrån. Hon köpte Chocco som oinriden treåring.
   - Han gick som ungponny i avdelning B och domarna var alldeles lyriska!
   Chocco, 9 år, är visserligen ”bara” ponny men tävlar nu mot de stora hästarna.
   - Vissa domare tycker om honom, andra avskyr honom: arab och dessutom ponny! Det är ensamt att slåss mot de stora halvbloden, David mot Goliat är bara förnamnet...
Glada över framgångarna!
Foto: Eva Eternell Hagen
   - Det är ju tufft att rida mot stora hästar. Sist vi red Prix S:t George. Det är bara stora bjässar med jättegångarter. Men Chocco tog ifrån bara tårna så jag kände att Wow, här kommer vi! Vi fick 57 procent.
   - Sist vi tävlade var i distriktsmästerskapet, då red vi medelsvår B:3, jag var faktiskt inte speciellt nöjd med honom, men alla domarna gav jättepositiv kritik. Det som jag tyckte var extra roligt var att den ena av domarna har jag hört inte tycker om araber. Han hade mig som trea och jag fick 62 procent av honom, säger Linda stolt.
   - Det är många som säger att Chocco är svårbedömd och jag har lite svårt att förstå det. En öppna är ju en öppna och det står ju i TR hur det ska bedömas.
   - De flesta, även när jag tävlade bland ponny, så frågar folk vad det är för ras. För de har aldrig sett en arab gå så bra.
Segertäcket på.
Foto: Eva Eternell Hagen
   - Araber är smarta, så det kräver en del av ryttaren.
   - Chocco tycker piaff är en väldigt onödig övning! Man kommer ju ingenstans! Antingen ska man galoppera fort eller så ska man stå still tycker han. Vi har haft många diskussioner om detta och nu accepterar han tramp men han kan bli rät så upphetsad. Han har väldigt mycket egna åsikter. Och han kommer ofta med förslag, hur vi skulle kunna göra istället. Han tycker det är orättvist att bara jag får bestämma.
   - Hans paradnummer är egentligen slutorna. Han är så smidig. Fast det är ökningarna han brukar få bäst poäng på. Linda tävlar inte i hoppning.
   - Nä jag är för lat, jag orkar inte träna med att ta fram hindren. Och jag älskar att rida dressyr.
   Silvret i dressyren gick till Kirsi Karvonen och Eyd Zellton. Ekipaget tog dessförinnan segern i lätt A.
Kirsi och Eyd Zellton tog segern i lätt A och SM-silver.
Foto: Eva Eternell Hagen
   - Hela förra året tävlade vi i lätt B. Det var första året vi började tävla. Nu i våras var vi med i division 3 och det är lätt B. Där blev vi placerade i varenda start. I somras vann vi klubbmästerskapet för Eskilstunaortens Ryttarförening. Det var lätt A. Nu under hösten har vi ridit i division 2 vilket är lätt A. Vi vann hela serien! Där hade jag några individuella placeringar. Jag debuterade medelsvår någon vecka innan SM:et. Så det var andra mecdelsvårstarten nu på SM:et, berättar Kirsi ivrigt.
   Eyd Zellton är 8 år och han blev inriden som 5-åring, Kirsi har utbildat hästen själv.
   - Jag har ägt honom i tre år, jag köpte honom av uppfödaren, familjen Ernryd.
   - Det är mycket min tränares Rebecca Jarmeus Nykvist förtjänst, utan hennes hjälp hade jag inte hamnat där jag står idag, menar Kirsi.

Eva Eternell Hagen