Cavaletti
hjälpmedlet
för flera grenar

Inger Hövik travar över cavaletti med sin unghäst Leo.
Foto: EVA ETERNELL HAGEN

Att använda sig av cavaletti är ett bra hjälpmedel under utbildningen av alla unghästar oavsett om hästen skall bli en hopp-, dressyr, fälttävlans- eller en distansridningshäst.
   Med cavaletti som hjälpmedel kan man förbättra och till viss mån också förlänga hästens steg. Att arbeta hästen över cavaletti är som styrketräning för musklerna i hästens hals, rygg, kors och ben, dessutom görs lederna smidiga. Hästen skall arbeta med sänkt huvud och hals och arbeta rätt med ryggen.
  I träning med unghästar är arbete över bommar och cavletti ett utmärkt sätt för unghästen att lära sig balansera sig med en ryttare på ryggen. När man skall träna dressyrhästar är cavalettiarbetet ett bra hjälpmedel då man vill förbättra gångarterna skritt och trav. När det gäller felridna hästar är cavalettiarbete bra för att lösgöra muskler och bli av med stelhet, vilket i och för sig förutsätter att hästen rids med låg hals och välver ryggen över serien. För hästar som har passartad skritt finns det ingen bättre träning än att skritta den över bommar, för då måste den trampa rätt mellan bommarna.
  Till arbetet med cavaletti behöver man bommar och cavalettihinder eller kuber som man kan bygga cavalettihinder av. Både cavalettihinder och kuber går att kombinera och användas även för gymnastikhoppning.
  Anpassa avståndet på bommar och cavaletti till hästens naturliga steglängd. För att bedöma om man har lagt dem på rätt avstånd tittar man på hovspåren. Hovspåren skall vara precis i mitten mellan två bommar.
  Börja med att först skritta och sedan trava hästen över en bomserie på marken. Man kan ha en eller ganska många bommar, men aldrig endast två bommar för då kan hästen ta fel och tro att det är ett längdhinder och hoppa över båda bommarna. Sedan kan man successivt byta ut bommarna mot cavalettihinder och först skritta och sedan trava över dem. Till sist kan man rida över cavaletti i galopp vilket då blir som att hoppa över små hinder i en serie. Genom att galoppera över cavalettihinder tränar man hästen att finna avståndspunkten för hindren och ökar också hästens självförtroende i hoppningen.
  Att rida över bommar och cavaletti är inte bara bra träning för hästen utan även för ryttaren. Genom att rida över bommar och cavaletti tränar ryttaren sin sits, balans, att avpassa tempot i förhållande till serien, att rida rakt samt utvecklar ryttarens känsla.
  Det är viktigt att ryttaren rider i en korrekt lätt sits och inte rider lätt över cavalettina som en del gör. Genom att rida lätt över cavalettihindren hindrar man hästen från att kunna välva ryggen på ett riktigt sätt. Ryttaren skall också rida i lätt sits i själva anridningen mot serien, alltså inte rida lätt fram till serien och sedan strax innan ställa sig i lätt sits. Gör man det så belastar man plötsligt hästens framdel och hästen kommer i obalans. Var också noga med att alltid titta rakt fram. Tittar man åt sidan belastar man den sidans stigbygel mer än den andra.
Eva Eternell Hagen