Så sköter du dressyrträningen
Inger Hövik på sin unghäst Leo.
Foto EVA ETERNELL HAGEN

När man tränar en häst för dressyr så får man ge akt på framåtbjudningen.
  Man skall inte bara blåträna dressyr utan även variera träningen för en dressyrhäst. Cavalettiarbete är ett bra komplement för det aktiverar bakdelen och ryggen.
  Klättring och ridning i terräng är bra för att stärka framförallt den unga hästen.
  Sätt upp ett realistiskt mål i din träning och sträva efter det. Ha gärna några delmål på vägen som du förutsätter dig att klara. Är ditt mål med träningen att få hästen att gå på tygeln skall du träna på just det, är ditt mål att rida Medelsvår B:1 tränar du för just det.
  Vid uppbyggandet av hästen skall kraven ökas succesivt. Tränar man för fort kan senorna ta stryk. Det är svårt när man sitter på en talangfull och lättlärd unghäst att låta bli att rida mer avancerade rörelser. Men man måste då behärska sig för att låta hästens fysik få växa ikapp, en hästs skelett är inte färdigväxt förrän vid upp till sju års ålder.
  När man skall värma upp inför ett dressyrpass skall man skritta ordentligt innan. Vintertid räknar man med att det tar 20 minuter för att få en genomblödning i senan, sommartid behövs inte lika lång tid då hästens muskler redan är varma. Börja sedan i trav under lättridning. Rid volter, byt varv ofta osv. Uppvärmningen skall anpassas till vilken häst man rider. En häst som har problem med framåtbjudningen skall ridas framåt och en häst som springer mycket skall man ta tag i med mycket halvhalter.
  Träna på just det som man behöver träna på under ett träningspass. Men som tips på bra övningar är öppna och sluta. Öppna är bra för att den lösgör bogen. Avsaktningar och igångsättningar är bra för att aktivera bakdelen och ryggen samt att det gör hästen elastisk. Gör mycket tempoväxlingar och glöm inte halvhalterna! Tempoväxlingarna behöver inte vara så stora, bara så att man själv känner att hästen bjuder på.

  En bra övning som tränar ryttarens koncentration och planering av sin ridning är att:
rida på en volt, rid i skänkelvikning över hela den öppna delen av volten, fatta galopp, alternativt trav om hästen är sådan som hetsar upp sig, galoppera nästan ända fram till den öppna delen av volten, sakta av en bit innan och rid i skänkelvikning igen. Gör så flera gånger i varje varv, lika många gånger i varje varv även om den ena sidan känns lättare än den andra. För hästen är denna rörelse lösgörande.
  En annan bra övning som är särskilt bra för att träna skänkelvikning med unghästar är att rida på en volt och dra ut volten och rida skänkelvikning tillbaka. Då behåller man ställningen hela tiden och hästen behåller då sin balans. Detta är bra då unghästar lätt tappar balansen. Tappar hästen balansen tappar den ju också ryggen och bakbensaktiviteten.
  Det är väldigt viktigt i all dressyrträning att göra mycket halvhalter. Halvhalt är en rörelse som förbereder hästen på att något nytt skall hända. Halvhalt höjer hästens rygg och aktiverar bakdelen.
   
Eva Eternell Hagen och Inger Hövik; dressyrryttare,
fälttävlansryttare och dressyrdomare.