Mineraler viktigt för hästen
> Mineraler i en bytta.

   Mineraler är viktigt för hela hästens kropp. Förr i tiden fick hästen mineraler naturligt via betet och jorden. Idag har jordarna blivit utarmade och försurade. Eddy Blom arbetar med att behandla hästar med bland annat akupunktur och homeopatiska medel. Han förespråkar hur viktigt det är med mineraler för att få sunda hästar.

   Mineraler är viktigt för hela hästens kropp. Skelettet består ju av mineraler. För att bibehålla stabiliteten i skelettet är det viktigt att tillföra mineraler hela tiden. Men det är inte bara skelettet som behöver mineraler. Muskler, senor och inre organ behöver också mineraler för att fungera. När dessa inte får tillräckligt med mineraler via fodret, tar det mineraler från skelettet vilket kan leda till skeletturkalkning.

Mineraler viktigt idag
   Eddy Blom arbetar med att behandla hästar med bland annat akupunktur, massage och homeopati. Han menar att rätt mineraler är grunden för att få en frisk häst.
   - Det är så viktigt att tillföra hästarna mineraler idag. Förr i tiden fanns det 25 sorters gräs och idag finns det kanske tre sorter i höet och där hästarna betar. Jorden är utarmad och därtill har försurning och konstgödsel gjort sitt. Därför måste man tillföra mineraler efterson hästarna inte får i sig det naturligt, menar Eddy.
   Det finns olika sorters mineraler att välja medan. Precis som när man köper vitaminer kan man köpa antingen syntetiska eller naturliga mineraler. Eddy förespråkar att man helst ska ge hästarna naturliga mineraler.
   - Hästarna tar upp sådant som är naturligt bättre. De naturliga mineralerna har en blandning av örter och homeopatiska medel. Syftet med detta är att förr kunde hästarna äta örter och det de behövde ute, det kan de inte idag.

Även under betet
   Många hästägare är noga med att ge mineraler till hästen varje dag när de står uppstallade, men när de kommer ut på bete förväntas de kunna leva bara på gräset. Ibland köper någon en mineralbalja och ställer ut med motiveringen att hästen går där och äter om den behöver. Men en häst kan inte känna att ”nu har jag mineralbrist, nu måste jag äta ur baljan”. Av tjugo hästar kanske det är tre som glufsar i sig allt, de andra äter aldrig något. Av dessa tre kanske de då dessutom fått för mycket mineraler vilket är lika illa det.
   - Eftersom jordarna är så utarmade finns det inte mycket näring ens i gröngräset. Gröngräset är ju bäst till midsommar, sedan är det mest bukfyllnad resten av sommaren. Det är viktigt att under betessäsongen ge varje häst en portion mineraler. Man kan ta ut en hink till varje häst och låta dem äta ur varsin, säger Eddy.
   Mineraler är lättast att blanda i lite betfor. Men det kan även ges i torrt kraftfoder. Då kan man blöta havren. Är hästen i vila, till exempel på betet, kan man riva ett äpple och blanda mineralerna i och ge hästen.
   - Det bästa är att ge spridning på näringsupptaget. Ge alltid hästen mineraler en gång varje dag, men ännu hellre två gånger. Att ge en jättedos mineraler en gång i veckan är inte bra för upptaget. Ger man hela tiden tar kroppen upp det hela tiden.

Dosering
   Hur mycket ska man då ge varje dag? Det står anvisningar på paketen och ibland följer det skopor med.
   - Naturliga mineraler gör det ingenting om man överdoserar. Kroppen tar upp det den behöver, resten åker ut. Överdosering med syntetiska mineraler däremot kan ge förgiftningar. Det bildas toxiner som inte försvinner ut ur kroppen, berättar Eddy.
   - Naturliga mineraler kommer ju direkt från växtriket medan syntetiska är konstgjorda. Det är inget fel med syntetiska mineraler, men hästarna tar upp naturliga bättre, fortsätter Eddy.
   När man fodrar ska man bara ge en sort, antingen naturliga eller syntetiska. Blanda inte.
   - Det är viktigt att veta att man kan inte fodra med siffror utan man fodrar med foder och mineraler. Det är viktigt att veta hur kroppen fungerar och inte bara läsa tabeller, tycker Eddy.

Symptom vid mineralbrist
   Om en häst får mineralbrist kan det ge olika försvagningar i kroppen såsom skeletturkalkning, hormonstörningar, arytmi (hjärtstörning), blodbrist, dålig muskelkapacitet, lätt för mjölksyrabildning, den musklar sig dåligt, sköra senor, problem med mag-tarmkanalen och dåliga hovar.
   - Viktigt är också balans mellan de olika mineralerna i kroppen. Obalans kan ge liknande symptom som underskott. Om man tar blodprov och det fattas någon mineralsort enligt detta ska man tillföra hästen det genom homeopatiska medel. Det kan vara en annan störning i kroppen som ger brist på en viss mineral, säger Eddy.
   Mineraler ska förvaras torrt. Har du köpt en påse är det bra att hälla över i en hink med lock, glassburkar eller annat.

ridsport@aftonbladet.se