Moxa - kinesisk behandling som ökar energin i kroppen
Användes på travstjärnan Legolas Eddy Blom moxabehandlar en häst med ryggproblem.
Foto: EVA ETERNELL HAGEN

Det är viktigt att moxastaven ej nuddar hästen. Det hindras genom att hålla lillfingret emot.
Namn: Eddy Blom
Ålder: 57 år
Familj: fru Anne-Marie
Yrke: naprapat, massör, equiatriker Tjänar: ”Ingen aning”
Moxibustion är en urgammal kinesisk behandlingsform.
  Genom att värma moxa kan man tillföra energi i de olika meridianerna på hästen. Moxan används enskilt eller i samband med akupunktur.
  Sagohästen Legolas behandlades med moxa innan han vann Åby's Stora Pris 1983.

  Moxibustion kallas kort och gott för moxa och är en urgammal kinesisk behandling. Moxa är inte så vanligt i Sverige men användandet av det ökar. En av de personer som använder sig av moxa är Eddy Blom. Eddy lär även ut moxibustion på Naturmedicinska fackskolan i Sköndal där han utbildar equiatriker. Equiatrikerutbildningen är en tvåårig utbildning där det ingår flera behandlingsformer. Förutom moxibustion ska en equiatriker även kunna akupunktur, laser, homeopati och behandling med infrarött ljus på häst.
Vad är moxa?   
- Moxa är örter som är torkade och rullade till stavar, liknande cigarrer. Innehåller olika örter som bland annat gråbo, svarar Eddy.
  Moxa finns som sagt i stavar som man håller i eller kulor som man sätter på akupunkturnålar. Det finns även lös moxa men det använder man inte på häst. Man tänder eld på moxan och det bildas då en glöd. Det luktar lite speciellt om den, nästan som rökelse.
  Det finns olika metoder för att behandla med moxastavar, bland annat pickmetoden, längsgående rörelser och cirkelrörelser. Moxakulorna sätter man på akupunkturnålarna. De gör nålen varm och kroppen absorberar värmen.
  - Stavarna håller man mellan fem och tio mm från huden i mellan fem och tio sekunder på varje plats. Sedan flyttar man den eller lyfter den. Pickmetoden heter det när man värmer, lyfter, värmer, lyfter på samma ställe (pickar).
  - Värmer du för länge kan det ge hästen reaktioner som att hästen svullnar i lymfkörtlar. Därför är detta en metod för utbildat folk. Det är viktigt att det är utbildat folk som utför behandlingen!

Moxan ökar energin
  Moxan används för att öka energin i kroppen allmänt. Kan användas på vissa akupunkturpunkter och allmänna punkter eller lokalt på olika sätt. Den ökar energin lokalt om man använder lokalt på till exempel en muskel eller ett muskelfäste. Moxa kan också användas på akupunkturpunkter i början eller slutet av en meridian för att fylla på med energi i meridianen.
  - Moxa ska aldrig användas på en häst med en infektion eller inflammation. Men det finns ingen regel utan undantag. Man kan moxa runt en inflammation av ett muskelfäste för att öka energin runt i kring. Eller så kan man moxa på andra ställen på kroppen för att öka energin och sätta igång läkningsprocessen vid en inflammation som stangerat, berättar Eddy.
  - Moxa ingår i akupunkturen, som en del av den. Det är ingen separat behandlingsform egentligen. På människor som är väldigt trötta kan man behandla med lös moxa genom att lägga salt i naveln som värmts med moxastav, fortsätter Eddy.
Hur ofta och hur många gånger ska hästen behandlas?
  - Det beror på energistatus. En häst med dålig energistatus, trött, kan behandlas varje dag i en vecka och sedan gå över till varannan dag, sedan två gånger i veckan och så sedan efter behov.
  - Man ska inte moxa ögon, öron och inte i ansiktet. Man ska inte moxa på hjärtmeridianen eller levermeridianen. Man ska heller inte moxa på häst med magkatarr eller magsår på magmeridianen. Men det är bra tt moxa på den meridianen om hästen har kolik på grund av kyla eller dåligt muskelarbete i tarmen.

Bra för trötta muskelfästen
  Hästens rygg kan behandlas antingen lokalt med moxa eller genom att behandla sista punkten på meridianen för urinblåsan. Muskelfästena på en häst är väldigt utsatta och det är bra att känna till att de blir trötta. Det är därför bra att moxa på trötta muskelfästen istället för att massera. Massage tar ju energi medans moxa tillför energi.
  Även om moxa framförallt används till att öka energin i kroppen kan man även använda den för att driva ut fukt. Om hästen till exempel stått ute länge i regn. Det är då den inre fukten man behandlar och driver ut, man behandlar ej en blöt häst.

Oftast under vinterhalvåret
  - Moxa används framförallt under vinterhalvåret, men även på sommarhalvåret för det finns trötta hästar då med. Hästen får värme ändå på sommaren, men en häst som tävlar på sommaren och blir sliten i muskelfästena kan behöva moxabehandling, säger Eddy.

Moxa är specifikt
  - Moxabehandling är en specifik behandling och kan ej jämföras med annan värmebeandling, till exempel värmelampa. Det är olika sorters värme. En häst som är blöt av svett eller vatten ska aldrig ställas direkt i värmelampa eller solarium för häften av fukten går ut och hälften av fukten går in i kroppen. En häst som ska stå i värmelampa/solarium ska vara torr och lägg på täcke efteråt.
  - Man kan aldrig ersätta moxabehandling med värmelampa eller solarium. Det är olika behandlingar, poängterar Eddy.
Berätta om när du behandlade Legolas
  - Det var när Legolas skulle starta i Åbys Stora Pris september 1983. Han hade varit på en tävling veckan innan och blivit väldigt spänd i ryggen. Han hade gått på halt underlag med slitna skor. Han fick då spända muskler och han hann ej återhämta sig. Jag behandlade då Legolas med moxa över ryggen och distalt på punkter vid kronranden. Genom att behandla lokalt plus distalt så blev ju musklerna snabbt återställda oxh Legolas vann loppet och 250.000 kronor.
  - Pressen var med och kollade om Legolas skulle komma i tävlingsskick igen och bevakade när Legolas behandlades. De tyckte att detta var en form av häxkonst, de hade ju aldrig sett detta tidigare, berättar Eddy.
  Eddy fortsatte att behandla Legolas under ett par års tid med olika behandlingar.

ridsport@aftonbladet.se