Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
TORSDAG 15 APRIL 1999
  

Se rörliga bilder från matchen - filmen har kommentator:
28-modem
56-modem
Så laddar du hem Realplayer

Välkomna, Linköping
Aftonbladets Lasse Anrell: Den här klubben har kommit till elitserien för att stanna
MORA. Välkomna till elitserien, Linköping.
  Jag tillåter mig hävda att ni inte blir en dagslända a la Björklöven.
  Jag är rätt säker på att Linköping HC kommit till svensk topphockey för att stanna.
Text: Lasse Anrell   
Orsaken är enkel:
Linköpings HC har en sund ekonomi.
  
Det låter kanske löjligt om en klubb som 1991 var konkursmässig men räddades av en ackordsuppgörelse och flyttades ner i tvåan. Nio år senare är man klara för elitserien. LHC har en bra ekonomi just nu i en tid när de flesta klubbar brottas med katastrofala ekonomier. Klubben har aldrig lånat pengar och har lämnat vinst varje år sen -91. Björklöven hade skulder upp över öronen när de gick upp. De var chanslösa från start.
   Orsak nummer två är att LHC:s elitplats är ett led i en långsiktig plan. Björklövens elitplats kom som en chock för alla inblandade. Ingen visste riktigt vad man skulle göra. LHC vet. Långsamt och sakta har man byggt ett lag kring uråldriga begrepp som sammanhållning och spelskicklighet. De kan underhålla i en tid när säkra defensiva spelare premieras ensidigt i andra klubbar.

Söderströms succé fortsätter?
För ett antal år sen följde jag HV 71:s målmedvetna satsning på eliten. De hade en tydlig plan som sakta men säkert innebar att laget kunde gå upp – med en sund ekonomi. Organisationen i de båda klubbarna är snarlik. Och Linköpings underbara förstafemma med Ulf Söderström, Mike Helber och Ragnar Karlsson påminner alldeles uppenbart om HV:s klassiska kedja med Bengt Kinell, Jan Bergstrand och Hasse Sjöö. Kraft och elegans. Ulf Söderström har alla chanser att bli en av elitseriens dominerande centrar nästa år. Annars kan han ju fråga barndomskompisen från Hofors Andreas Johansson – nu i Ottawa i NHL – om hur man gör.
Orsak nummer tre är den självklara:
Publiken.
  
Linköping har redan en elitseriemässig publik. Stor och hängiven. Hallen har dessutom nåt så unikt som ståplats på hela ena långsidan. Det skapar ett närmast osannolikt tryck. Hallen ska byggas ut inför nästa säsong. Hoppas bara att kommunen och klubben inte faller i samma fälla som andra gjort och gör om långsidan till sittplats och därmed skapar mera maosoleumstämning a la Globen än hockeyhets.

Lika bra publik som Modo och HV71
Linköping har tillsammans med Modo och HV 71 Sveriges bästa hemmapublik. Den ska de vara rädda om.
  
Orsak nummer fyra är den kanske allra viktigaste:
  Många av de andra klubbarna har i kraft av allt sämre ekonomi fått allt tunnare spelartrupper. Många lag har bara två bra femmor och vissa bara en riktigt bra. Den utvecklingen kommer att fortsätta när lagen skär lönekostnaderna rätt mycket till nästa år. Bra spelare försvinner utomlands – det bäddar för lag som Linköping med ordnad ekonomi och en hyfsad spelartrupp.
Många lag välkomnar LHC. Färjestads Lars Glennert säger att LHC kommer att sälja ut hallen i Karlstad. För HV 71 blir det rena derbyläget. Och i Globen ser man fram emot alla LHC-fans som brukat komma på kvalmatcherna.
  
Att det sen är ett rent administrativt misstag av hockeybyråkraterna att det här kunde hända i år igen är en annan sak. Jag trodde de lärt sig av Björklövenkrisen 1998–99. Det trodde uppenbarligen Curre Lundmark också när han yrade om att hans Västerås var lovade att få vara kvar – hur dåligt de än spelade.
Men LHC är i elitserien nu och det kan inte ens Curre Lundmark och andra pampar snacka bort.
De skulle bara våga.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
 MER SPORT