Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
ONSDAG 20 JANUARI 1999
  

Finska delegaten först att avgå av de 13 mutmisstänkta


HÄGGMAN: JAG HAR INTE BRUTIT MOT MIN OLYMPISKA ED I går avgick den finländska IOK-delegaten Pirjo Häggman.
Foto: REUTERS
I går lämnade finländska IOK-medlemmen Pirjo Häggman in sin avskedsansökan.
  Hon är den första som avgår av de 13 IOK-ledamöterna som misstänks vara inblandade i mutskandalen kring Salt Lake Citys OS-ansökan.

  Pirjo Häggman tvingas avgå efter att det kommit fram att hennes ex-make – Bjarne Häggman – arbetat och fått lön av Salt Lake Citys ansökningskommitté.
  Bjarne Häggman ska ha fått betalt för arbeten i Östeuropa. Dessutom ska Torontos ansökningskommitté för OS 1996 betalat för paret Häggmans hyra under tiden som de bodde i Kanada.
  – Det har varit hans misstag men han är inte med IOK och därför beskylls jag, säger Pirjo Häggman.
  Makens affärer gjorde att hon placerades på den lista med 13 namn med koppling till mutskandalen i Salt Lake City. Detta gjorde att hon med tårar i går fick lämna in sin avskedsansökan.

Samaranch: Tack
  – Hon hade inget annat val men det var väldigt starkt av henne att ta beslutet, säger Gunilla Lindberg, Sveriges IOK-ledamot.
  Efter beskedet tackade IOK-chefen Juan Antonio Samaranch Häggman i ett kort uttalande för hennes tjänster ”för den olympiska rörelsen”.
  – Även om jag inte brutit min olympiska ed eller mot IOK:s regler har jag förlorat min förmåga att fungera som konstruktiv IOK-medlem, sa hon till Reuters.
  Pirjo Häggman har varit med i OS-rörelsen i 17 år och satt även med i organisationskommittén för Helsingfors OS-ansökan 2006, då man söker OS med Lahti och norska Lillehammer.
  Från den posten avgick hon redan förra veckan.

tobias.osterberg@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER SPORT