Lars Johan Hierta På internet sedan 1994
AftonbladetSport
MÅNDAG 16 NOVEMBER 1998

OM BLICKAR KUNDE...
Sekunderna innan har Rickard Franzén slagit ner Leksands Jens Nielsen. Magnus Svensson kom till försvar och då tände Franzén till ordentligt. Följden: ett jätteslagsmål i Globen.

Se bilder från slagsmålet.

– Det var en jävligt ful grej
Franzén överföll Leksandsspelare – slagsmål i Globen
Fem stygn och matchstraff.
  AIK:s Rikard Franzén lämnade Globen med blodet rinnande ner för ansiktet efter ett slagsmål med Magnus Svensson.
  – Han får skylla sig själv. Det var Frasse som började, han gjorde en jävligt ful grej på Jens Nielsen, säger Sigge.

Drygt tio minuter in i första perioden bröt kalabaliken ut i Globen.
  Leksands Markus Åkerblom gjorde 2–1 och i ren frustation klubbade AIK:s backstjärna Rikard Franzén ner Jens Nielsen efter avblåsning – ett väl riktat slag med klubban mot danskens ryggslut.
  Nielsen föll ihop med våldsamma smärtor.
  – Jag såg vad han gjorde och det är klart att jag reagerade, säger Svensson.

”Jag backade inte”
  Sigge tog några snabba skär och körde bokstavligen över Frazén som gick i isen.
  – Jag vet inte riktigt vad som hände. Först tänkte jag bara åka fram till honom och fråga vad fan han höll på med. Men jag såg att han kom emot mig och jag backade inte, utan satte emot, säger Svensson.
  – Det var inget avsiktligt gruff från min sida, och hur han började blöda vet jag inte, han kanske fick min klubba i bakhuvudet när vi slog ihop.

”Domaren bjöd in AIK”
  Snabbt var alla spelana i lagen ute på isen och ett tag boxades alla med alla. Det tog flera minuter innan domaren Thomas Andersson fick ordning på kombatanterna.
  Både Franzén och Svensson fick fem minuter plus matchstraff. Leksands-backen fick dessutom ytterligare fem minuter – för slashing.
  – Jag fattar ingenting, jag skulle inte ens haft matchstraff. Det var ju Frasse som startade allt, inte jag. Därför borde han ha fått hårdare straff.
  Nu fick AIK spela fem minuter i numerärt överläge och lyckades både kvittera och även ta ledningen, 3–2.
  – Domaren bjöd in AIK i matchen, helt klart. Efteråt försökte jag fråga honom varför jag fick fem minuter mer. Han ville inte snacka med mig över huvud taget.
  Frazéns version fick vi aldrig höra. Han lämnade Globen utan att säga ett ord.