Travtränaren Kjell P Dahlström död
STOCKHOLM (TT). Travtränaren och kusken Kjell P Dahlström avled på söndagen under tävlingar på Jägersro.
   Han blev 59 år.
   Dahlström var mannen bakom Ina Scot - hästen som vann Prix d'Amerique, 31 raka lopp och drog in över 20 miljoner kronor.
   Kort efter målgången vid söndagens travtävlingar på Jägersro föll Dahlström plötsligt ur sulkyn.
   P-O Andersson är frilansande travskribent i Malmö och var på Jägersro för att skriva om tävlingarna.
   Han berättar:
   - Det var efter åttonde loppet som det hände. Han hade just kommit fyra i åttonde loppet med Buntline.
   Efter loppet samlades de deltagande ekipagen i en så kallad ledvolt i ungefär 100 meter från banan.
   - Där trillade Dahlström ur sylkyn och föll till synes livlös till marken.

Snabb räddningsinsats
   På banan fanns ambulans och ambulanspersonal på plats. Räddningsmanskapet larmades och var snabbt på plats och tog hand om Dahlström och gjorde upplivningsförsök.
   Under tio-femton minuter arbetade räddningsstyrkan med att rädda hans liv. Efter en kort tid lämnade ambulansen travbanan i sakta mak utan blåljus och sirener för vidare färd till Malmö Allmänna sjukhus.
   Med Kjell P Dahlström var hans nya, unga hustru som följde med ambulansen till MAS.
   På sjukhuset bekräftade jourläkaren på medicinakuten Ola Svensson för TT att läkarna gav upp upplivningsförsöken 19. 10. Dahlström kom till medicinakuten med cirkulationsstillestånd.
   - Det kan röra sig om hjärtinfarkt eller något liknande. Vad får obduktionen utvisa.
   - Vi gjorde vad vi kunde, men tyvärr kunde vi inte rädda hans liv, säger doktor Svensson till TT.

Stor personlighet
   Kjell P Dahlström var en av sportens stora personligheter:
   En man som gärna sade vad han tyckte.
   Om det mesta. Och ofta.
   En man med ett hett temperament. Men lika lätt som han brusade upp, lika lätt rann ilskan av honom.
   - Bakom de kännetecknen var han en mycket snäll människa, säger Thomas Tell, travskribent på Mantorpstravet och personlig vän till Dahlström.
   - Sporten har förlorat en stor profil.
   Kjell P Dahlström förblir förknippad med Ina Scot, stoet han fann i ett stall i närheten av sin egen Hassangården utanför Tranås.
   Han köpte hästen som föl och Ina Scot visade snabbt att det var en tävlingshäst utöver det vanliga.

Svensk rekord
   Med Kjell P eller dåvarande frun Helen A Johansson i sulkyn vann Ina Scot 31 raka lopp - ett svenskt rekord som fortfarande gäller.
   Men den stora triumfen var segern i Prix d'Amerique i Paris 29 januari 1995 med Helen bakom tömmarna.
   Året därpå gick Kjell P och Helen A skilda vägar. Kort efter skilsmässan drabbades Dahlström av ännu en motgång när hans bostad brann ned. Sedan några månader var han omgift.
   Han lämnar även tre barn från ett tidigare äktenskap bakom sig.