Radioprofilen dyker upp i tv: Sminkavdelningen får jobba
Radiosportens populäre snabbpratare Lasse Granqvist blir programledare i Canal Plus satsning ”Supersöndag”.
Foto: MAGNUS SANDBERG

Namn: Lasse Granqvist. Ålder: 34. Bor: Lägenhet i Solna. Familj: Ensamstående. Yrke: Sportjournalist. Aktuell: Programledare för Canal Plus satsning ”Supersöndag”.
Starkaste barndomsminnet
”Kopplat till idrott är det nog när Sverige gjorde mål mot Sovjetunionen i Canada Cup 1976. Anders Hedberg gjorde det och farsan blev så otroligt entusiastisk så han la sig ner på knä, slog ut armarna, blickade upp mot taket och bara vrålade ”det var Hedberg, det var Hedberg”. Själv var jag inte riktigt lika ”på” då, så jag begrep inte riktigt varför det var så stort att göra mål i just den matchen.
Ett annat starkt minne är när vi blev tvingade att ställa upp oss i ett enda långt led i regnet på fotbollsträning med Råsunda och nicka bollen. Det gjorde så jävla ont att jag la av. Då var jag bara sju år ungefär.
Två vänner om Lasse granqvist
Roger Burman, medarbetare på Radiosporten:
– Det är en enormt duktig reporter. Han är dock lite för tjock. Det är vår bäste gubbe sen Lennart Hylands dagar. Som privatperson är han aningen hemlig, för tjock, men jävligt bra. Det är en jättebra gubbe – jag har varit med hela tiden sen han kom till Radiosporten och det har varit en utveckling som är avundsvärd.
Ralf Edström: Fotbollslegendar och expertkommentator:
– En underbar kille att jobba med. Lasse är förbaskat trevlig och sympatisk kille. Han är en riktig godisälskare och älskar alla bakelser och allt sötsliskigt. Han ska försöka ta bort de där kilona som är över, men det blir svårt. Han är otroligt rapp och för att inte ha varit aktiv själv, så är han väldigt kunnig. Dessutom är han väldigt, väldigt påläst.
Sofie Sjöstedt möter Lasse Granqvist
En känd röst ska också få ett ansikte.
Radiosportens Lasse Granqvist, 34, har visserligen redan refererat NHL-matcher i Canal Plus.
Men nu tar han steget till programledare i ”Supersöndag”.
– Det kommer kräva mycket av sminkavdelningen, säger Lasse Granqvist.


Vad innebär satsningen med Canal Plus?
  – Egentligen inte så stor skillnad med det jag redan gjort, med ett undantag, att jag ska bli ett ansiktet i rutan i ”Supersöndag”. Jag ska alltså vara programledare ibland och tycker att det ska bli spännande och inspirerande. Ralf Edström brukar säga att jag har typiskt radioutseende, så han tror nog inte på det här...
Hur tror du själv att du kommer göra dig i studion?
  – Jag var programledare för frågesportprogrammet ”Massor av Sport” som gick i Sveriges Television och det var väl ingen hit att se sig själv (skratt). Jag ska bli så pass dräglig att jag ska kunna se en video med ett av programmen där jag sköter mig väl. Det är väl min egen målsättning.
På radion slipper du väl sminket?
  – Det slipper man definitivt och i mitt fall var det så att jag fick sitta så väldigt länge i sminket på Sveriges Television 1997. Det kommer kräva mycket av sminkavdelningen.
Tidigare har du varit rädd för televisionens genomslagskraft – har du blivit mindre rädd med åren?
  – Rädsla är ett väldigt starkt ord. Jag tror snarare att det handlar om stor respekt för genomslagskraften som tv har. Och den respekten har jag kvar. Samtidigt har jag en vilja att lära mig mediet.
Folket älskar att lyssna på dig. Vad har gjort dig så populär som kommentator?
  – Jag hoppas att det beror på att det finns ett uppriktigt engagemang. Det kommer att vara kvar i tv oavsett om det kommer att gå hem eller inte. Hjärtat är med.
Hur mycket ska du jobba med tv nu?
  – Det blir en ganska lagom kombination mellan radio och tv. Ungefär 50/50.
Så du håller inte på att helt göra slut med radion?
  – Nej, jag har kommit överens med Sveriges Radio om en fortsättning i två år till. Jag kommer att göra OS i Salt Lake City, fotbolls-VM och hockey-VM. Jag har ju näst intill ett kärleksförhållande med Radiosporten och det har jag inte för avsikt att ta bort.
Vågar du svika Ralf Edström och er radioepok?
  – Det går inte – vare sig Ralf Edström, Lars-Gunnar Jansson eller alla lyssnare, så det finns kvar. Samtidigt är det här en möjlighet att pröva. Går det inte, får man snällt sitta ner vid radiomikrofonen.
Hur är det att vara kollega med Arne Hegerfors?
  – Varje gång jag träffar honom har jag förbaskat roligt. Det är fyllt med skratt. Redan i dag vågar jag påstå att han är en av landets absoluta största tv-referenter. Och innan han är färdig kommer han vara den största genom tiderna. Det är jag övertygad om, så det är klart att det är ett privilegium att få sitta i samma båt.
Vilken är din värsta sportgroda som gått ut i etern?
  – Jag har ju sagt till exempel ”Svensk fotboll är på väg utför i en allt brantare uppförsbacke”. Jag tycker att den är väldigt tydlig, men, men. Den kom med i Anrells bok i alla fall.
Hur många timmar om dygnet ägnar du åt sport?
  – För många. Samtidigt är jag en av de mest priviligerade yrkesmänniskorna eftersom jag får jobba med det jag älskar att hålla på med. Jag stormtrivs med att gå till jobbet varje dag och ha roligt.
Kommer du ihåg ditt allra första radioinslag?
  – Jag var med i radio för första gången i augusti 1987. Roger Burman var programledare. Jag lyckades komma överens med honom om att jag skulle få läsa lottoraden och resultatet i tyska ligan. Sällan har jag lyssnat så många gånger på en lottorad. Det var enormt stort! Jag fick göra det som dagpraktikant en lördag på Radiosporten.

Sofie Sjöstedt
Publicerad: 2001-08-29