Sportbladet rankar alla klubbarna i damallsvenskan

1 Umeå IK
Tränare: Richard Holmlund.
Placering i fjol: Etta i allsvenskan.
Håll ögonen på: Tina Nordlund, mittfältare. Fjolårets
Diamantbollvinnare, ett yrväder som skapar rubriker genom sitt spel och sina jämlika repliker. En kantlöpare med fin teknik, och snabbhet.
Kommentar: Umeå är om möjligt ännu starkare i år. Truppen är jämnare, flera spelare har utvecklats individuellt. Laget fortsätter att satsa på ett 4–1–3–2-spel och här vimlar av landslagsstjärnor: Hanna Ljungberg, Malin Moström, Tina Nordlund, Hanna Marklund och Anna Sjöström. Det är svårt att avgöra hur laget klarar av att spela med favoritskap.
Premiärmatch: Umeå–Holmalund.
Sportbladets tips: 2–0.

2 Malmö FF
Tränare: Lena Videkull.
Placering i fjol: Tvåa.
Håll ögonen på: Malin Andersson, mittfältare. Skulle sluta med fotbollen, men
gör en omstart i Malmö. Den förra Älvsjöspelaren är en nyckelspelare på mittfältet. En Jonas Thernspelare.
Kommentar: Här finns det potential. Laget innehåller flera landslagsspelare som Karolina Westberg, Sara Larsson, Therese Lundin och nyförvärven Therese Sjögran och Malin Andersson. Laget kommer utmana Umeå om SM-guldet och har matchat hårt under försäsongen mot danska lag och pojklag. Men det finns några orosmoln. Fjolårets skyttedrottning Luiza Pendyk, 25 mål, och klippan Eva Zeikfalvy har slutat.
Premiärmatch: Malmö FF–Sunnanå.
Sportbladets tips: 3–0.

3 Älvsjö AIK
Tränare: Anders Johansson.
Placering i fjol: Trea.
Håll ögonen på: Victoria Svensson, anfallare. Trea i skytteligan i fjol, landslagets och Älvsjös lilla, kvicka och målfarliga lirare är en nyckel i anfallsspelet.
Kommentar: Laget har visserligen tappat Malin Andersson och Cecilia Sandell men ska med sina nyförvärv kunna ta upp kampen om guldet, som de för en gång skull fick klara sig utan i fjol. Älvsjö har lagt om sin spelstil lite mot tidigare år. Det blir fler långbollar för att matcha den nya finska anfallaren Jessica Thorn. Försvarsspelet hålls samman av Jane Törnqvist, som kan gå både i backlinjen och på mitten.
Premiärmatch: Älvsjö–Mallbacken.
Sportbladets tips: 4–0.

4 Djurgårdens IF
Tränare: Håkan Andersson.
Placering i fjol: Fyra i allsvenskan.
Håll ögonen på: Elin Flyborg, anfallare. Har slagit sig in ordentligt i landslaget och kommer att vara med i sommarens EM-trupp. En anfallare som är snabb i djupled, teknisk och vass frilägesskytt.
Kommentar: Tränaren Håkan Andersson betonar att Djurgårdens styrka är försvarsspelet, men det är inte så illa framåt heller. Djurgården har i och med nyförvärvet Sara Johansson från Kristianstad/Wä fått seriens kanske vassaste anfallspar. Sara Johansson och Elin Flyborg kommer att ställa till det rejält bland de allsvenska försvaren. Laget kommer att växla mellan 4–4–2 och 4–3–3 och siktet är inställt på tredjeplatsen
Premiärmatch: 5 Kopparbergs Landvetter–Djurgården.
Sportbladets tips: 2–1. .

Kopparbergs/
Landvetter IF

Tränare: Bo Falk.
Placering i fjol: Femma i damallsvenskan.
Håll ögonen på: Anna Maria Eriksson, back. Är en viktig sammanhållande länk i centrallinjen, spelar mittback. Har landslagsmeriter, men i Algarve cup var den enda Landvetterspelaren målfarliga Marit Björstedt.
Kommentar: Hela 15 spelarförluster sen i fjol. En enorm siffra som givetvis sätter sina spår. Bland namnen: rutinerade Kicki Bengtsson som flyttat till USA. Sju nya namn har dock kommit och hoppet om att målspottaren Camilla Ackerfors kommer tillbaka lever. Gaislegenden Bosse Falk satsar på en stark defensiv och snabb attackfotboll. Laget ska försöka med snabba spelvändningar och kontringar. Laget har ett fantastiskt facit sedan den allsvenska debuten, man har klättrat en placering varje år.
Premiärmatch: Kopparbergs Landvetter–Djurgården.
Sportbladets tips: 2–1.

6 Hammarby IF
Tränare: Christer Söderberg.
Placering i fjol: Sjua i allsvenskan.
Håll ögonen på: Salina Olsson, anfallare. Hammarbys farligaste anfallsvapen. Kom fyra i skytteligan i fjol med sina 15 mål. En orädd spelare som tar den snabbaste, rakaste vägen mot mål. Säker i avsluten.
Kommentar: I vintras hade Hammarby inget lag. Krisen var stor och tankarna på allsvenskt spel avlägsna. Men Christer Söderberg skippade sitt planerade sabbatsår och tog tränaransvaret för Bajens tjejer. I den nytända truppen finns det gott om offensiva spelare och Söderberg satsar därför på att spela 4–3–3. Rutinerade Anneli Norén blir en viktig kugge – en morsa på och utanför plan.
Premiärmatch: Hammarby–Öster.
Sportbladets tips: 2–0.

7 Bälinge IF
Tränare: Per Widén.
Placering i fjol: Åtta i allsvenskan.
Håll ögonen på: Maja Åström, målvakt. Landslagsmålvakten Ulrika Karlsson försvann till USA – och ersattes av en framtida landslagsspelare: Maja Åström, 19. Hon värvades från Ope redan i höstas och fick göra landslagsdebut i vintras.
Kommentar: Försäsongen har störts av skador och sjukdomar, men nu har läget stabiliserats. Eftersom spelarförlusterna var stora har fem tjejer plockats upp från ungdomstruppen. Många tror att målvakten Ulrika Karlssons proffsflytt till USA ska vara ett tungt avbräck men faktum är att landslags-målvaktens betydelse i fjol inte var så stor eftersom hon missade ungefär hälften av alla matcher på grund av skador. Laget spelar ett defensivt 4–4–2.
Premiärmatch: Kristianstad/Wä– Bälinge, spelas i morgon.
Sportbladets tips: 1–1

8 Östers IF
Tränare: Per-Åke Antonsson.
Placering i fjol: Sexa i allsvenskan.
Håll ögonen på: Linda Alrikzon, mittfältare. Lagets mesta allsvenska spelare. Har gjort 105 allsvenska matcher. Är stark på huvudet, men inte särskilt snabb. Har Figo som favoritspelare.
Kommentar: Uträknade i fjol blev Öster en av allsvenskans överraskningar. Några av lagets nyckelspelare i fjol, Lotta Runesson och Lisa Johansson, har dock lämnat klubben och i vår skadade sig dessutom Östers anfallsstjärna
Anna Mörstam. Laget försöker spela en teknisk fotboll och har under våren testat både 4–4–2 och 4–5–1. Bättre löpsteg utlovas också – det har en friidrottstränare sett till.
Premiärmatch: Hammarby–Öster.
Sportbladets tips: 2–0.

9 Kristianstad Wä DFF
Tränare: Anders Niklasson.
Placering i fjol: Nia i allsvenskan.
Håll ögonen på: Nilla Fischer, back. I vintras chockade Nilla Fischer omgivningen – och sig själv – genom att slå sig in i A-landslaget. Som 16-åring! En stark vänsterback med ett bra tillslag, har en allsvensk säsong i benen.
Kommentar: Laget som klarade den allsvenska platsen med en hårsmån i fjol ser ut att på pappret få det ännu tuffare i år. Det är främst två spelarförluster som har slagit hårt mot klubben i år: landslagsstjärnorna Therese Sjögren och Sara Johansson har stuckit till Malmö respektive Djurgården. Laget är nu mycket ungt, snittålder på 21 år. Och Anders Nicklasson som för första gången tränar ett damlag får en svår utmaning. Målet blir att hålla sig kvar.
Premiärmatch: Kristianstad/Wä– Bälinge, spelas i morgon.
Sportbladets tips: 1–1.

10 Mallbackens IF
Tränare: Janne Jansson.
Placering i fjol: Seger i division I mellersta.
Håll ögonen på: Barbara Rembiesa, målvakt. Polska landslagets målvakt kommer att få mycket att göra. Pressen mot nykomlingarna kommer att bli hård. Rembiesa är säker i luften.
Kommentar: Mallbacken är tillbaka i allsvenskan och idyllen på Strandvallen kan säkert ställa till det för ett och annat allsvenskt lag. Laget är ungt och orutinerat, men en god organisation, hunger på allsvenskt spel och ett tufft mittlås med Linda Ranström och Jenny Möller ska uppväga. Nyförvärvet Birgitta Stjernberg bidrar med allsvensk rutin.
Premiärmatch: Älvsjö–Mallbacken.
Sportbladets tips: 4–0.

11 Sunnanå SK
Tränare: Janne Hallberg.
Placering i fjol: Seger i division I norra.
Håll ögonen på: Lina Johansson, anfallare. En kvick djupledslöpare som spelat flera ungdomslandskamper och som fått en chans i A-landslaget.
Kommentar: Laget är ungt och därmed också lite ojämnt. Det kommer troligen att synas i resultaten i början av säsongen. Laget har dock kört hockeyträning för att bli tuffare i närkampsspelet. Segern i norrettan i fjol var överlägsen, men klivet upp i allsvenskan är stort. Med en snittålder på drygt 20 år och med flera spelarförluster de senaste åren blir uppgiften svår för den nye tränaren Janne Hallberg.
Premiärmatch: Malmö FF–Sunnanå.
Sportbladets tips: 3–0.

12 Holmalund IF
Tränare: Bo Lyvén.
Placering i fjol: Seger i division I södra.
Håll ögonen på: Martina Pasg, anfallare. Ett nyförvärv från Skara som kan överraska motståndarförsvaren.
Kommentar: Laget har ökat på sin träningsdos rejält, man har fått behålla stora delar av laget. Här finns en bra mix mellan unga och äldre spelare. Truppen är dessutom extremt bred, det finns både A- och B-lag. Laget har dock under försäsongen skakats av att lagets bästa målskytt Ulrika Salegård, anfallare, fått diskbråck. Hon är en spännande spelare som gjorde 24 mål på 18 matcher i division I i fjol.
Premiärmatch: Umeå–Holmalund.
Sportbladets tips: 2–0.


... och här är alla tränarnas guldtips:

Per Widén, Bälinge IF:
– Jag har sagt Malmö tidigare och får stå för det.

Håkan Andersson, Djurgårdens IF:
– Jag tror på Malmö.

Christer Söderberg, Hammarby IF DFF:
– Umeå.

Bo Lyvén, Holmalunds IF:
– Malmö FF.

Bo Falk, Kopparbergs/ Landvetter IF:
– Umeå verkar ta det.

Anders Niklasson, Kristianstad/Wä:
– Jag tror att det går till Skåne, till Malmö.

Janne Jansson, Mallbackens IF:
– Jag tror Malmö vinner, men hejar på Umeå.

Lena Videkull, Malmö FF:
– Jag tror på oss, Malmö.

Jan-Olov Hallberg, Sunnanå SK:
– Umeå IK vinner.

Richard Holmlund, Umeå IK:
– Älsvjö. Laget ä bättre än många tror, de blir livsfarliga.

Anders Johansson, Älvsjö IP:
– Umeå vinner.

Per-Åke Antonsson, Östers IF:
– Umeå vinner.