Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
FREDAG 30 MARS 2001
 
  

Världsmästaren ska träna Drott

Magnus Andersson funderade på att antingen sluta med handbollen eller satsa helhjärtat – det blev full satsning. Nästa säsong blir han spelande tränare i Drott.
Foto: THOMAS JOHANSSON

Har vunnit VM-guld två gånger
Namn: Magnus Andersson. Ålder: 34. Familj: Hustru, två barn och hund. Bor: Halmstad. Klubb: Drott. Längd/vikt: 180 cm, 80 kg. Landskamper: 277. Yrke: Försäljare. Karriär: RP, Saab, Drott, Stavanger (Norge), Schutterwald (Tyskland), Drott, Schutterwald (Tyskland), Minden (Tyskland) och Drott. Meriter med Drott: 5 SM-guld och 3 SM-silver. Meriter med landslaget sedan 1988: 3 EM-guld, 2 VM-guld, 2 VM-silver, 2 VM-brons, 3 OS-silver.
Magnus Andersson om nya jobbet: Det känns helt rätt
Elitseriens bäste spelare satsar på en ny karriär.
  Som tränare.
  Nästa säsong har Magnus Andersson ansvaret för HK Drott – både på planen och på bänken.
  
Han har skrivit ett femårskontrakt med klubben och nästa år ska han både spela och träna laget. Till sin hjälp får han Sten Lindberg, i dag juniortränare i föreningen.
  – Det känns fräscht att ha honom bredvid sig, han har alla utbildningar han behöver. Tanken är att han ska sköta bytena under matcherna, säger Magnus Andersson.
  – Jag stod inför en punkt där jag skulle satsa helhjärtat på handbollen eller sluta och nu fick jag chansen. Detta har pågått under en längre tid och jag har snackat mycket med min arbetsgivare och detta känns helt rätt. Det är nog lättare att gå från handbollen till det civila jobbet om fem år än tvärt om.

Spel i landslaget kan bli aktuellt igen
  
Under VM tidigare i år sade Magnus att det var hans sista mästerskap. Han har haft en tuff säsong med landslag, klubblag och ett heltidsjobb, det har gjort att han känt sig splittrad och har haft svårt att motivera sig till spel i elitserien.
  Men när nu Ulf Sivertsson lämnar Drott för att träna Kolding i Danmark får Magnus ägna sig åt handboll på heltid.
Står du fast vid att du spelat din sista landskamp?
  
– Än så länge, ja. Men nu kan jag ägna mig åt handbollen på heltid och jag kan träna och förbereda mig ordentligt. Om det skulle visa sig att det blir annorlunda så ska jag ha ett snack med förbundskapten Bengt Johansson.
  – Men i sådana fall ska jag platsa också och det är inte säkert att de vill ha en sådan gammal gubbe.
  Magnus, 35, är två år yngre än Magnus Wislander och Ola Lindgren. Under sina tidigare åtta säsonger i klubben har han fört laget till SM-final varje gång.
  I år slutade laget tvåa i elitserien och satsar på att ta revansch efter finalförlusten mot Redbergslid i fjol.
  SM-finalerna avgörs i början av maj.
  Sedan tar Magnus Andersson över ansvaret för laget – båda på planen och på bänken.

Anna Carlsson

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT