Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
LÖRDAG 17 FEBRUARI 2001
 
  

Skolkamraterna låg bakom idén

DRÖMDE OM DET STORA KLIPPET Thomas Sjögren och agent A (ingringade) gick i samma klass på gymnasieskolans ekonomilinje. Efter skolan gjorde Sjögren succé i hockeyrinken och klasskamraten startade eget företag. För sina gemensamma affärer med företaget ABS riskerar de tidigare vännerna fängelse. När skattemyndigheterna började granska verksamheten bröts också vänskapen – efter bråk om vem som var skyldig vem stora summor.

De står åtalade
Sex personer står åtalade i ”Frölundaaffären”.
  Samtliga är åtalade för grova skattebrott i ett eller flera fall.
  Rättegången inleds i Göteborg på tisdag.


Benny Gustafsson, 45
Funktion: Klubbdirektör
i Västra Frölunda 1994–1996.
Kommentar till åtalet: Förnekar brott.
Hans Andersson, 49
Funktion: Ordförande i Frölunda 1994–1999, i dag i klubbens sportråd.
Kommentar till åtalet: Förnekar brott.
Sverker Olsson, 57
Funktion: Kassör 1985–1997, klubbdirektör 1997–2000.
Kommentar till åtalet: Förnekar brott.
Thomas Sjögren, 32
Funktion: Spelare i Västra Frölunda säsongen 1994/95.
Kommentar till åtalet: Förnekar brott.
Agent A, 32
Funktion: Delägare till Handelsmäklarna AB – företaget ABS svenska representant. ABS som sedan hyrde ut spelare till Frölunda.
Kommentar till åtalet: Förnekar brott.
Agent B, 34
Funktion: Delägare till Handelsmäklarna AB, som var företaget ABS svenska representant. ABS som sedan hyrde ut spelare till Frölunda.
Kommentar till åtalet: Förnekar brott.

Thomas Sjögren och agenten övertalade Frölunda att betala ut svarta löner via utlandet till spelarna
GÖTEBORG. De två kompisarna fick smak för affärer på gymnasieskolans ekonomilinje.
  Några år senare övertygar Thomas Sjögren och hans skolkamrat de ansvariga i Västra Frölunda om ett smart sätt att komma undan skatter och avgifter.
  Nu riskerar de inblandade fängelsestraff för grova skattebrott.

Inför säsongen 1986/87 värvar Västra Frölunda 18-årige forwardstalangen Thomas Sjögren.
  Sjögren börjar sista året på treårig ekonomisk linje på Katrinelundsgymnasiet, skolan som ligger inklämd mellan Göteborgs idrottstempel – nya Ullevi och Scandinavium.
  Drömmarna om en framgångsrik idrottskarriär och de stora pengarna tar fart.
  I samma klass går en annan kille, kreativ och med sinne för siffror. De två blir kompisar.
  Hockeykarriären går lysande för Sjögren. Han är Frölundas bäste anfallsvapen i division ett säsongen 1987/88 med 75 poäng, varav 42 mål, på 47 matcher.
  Han värvas till Södertälje SK i elitserien innan NHL-äventyret med Washington Capitals lockar.
  Men den för ishockey kortvuxne, 177 cm, Sjögren flyttas ner till farmarlaget Baltimore i AHL.
  Så efter ett år i Nordamerika återvänder han till Västra Frölunda 1991 – och tar åter upp bekanskapen med sin kamrat från gymnasietiden, som nu är egen företagare.

1992 startar Thomas Sjögren tillsammans med en spelarkollega klubbtidningen VF Hockeynytt. De får Frölundastyrelsens godkännande – så länge inte tidningen går med förlust.
  Sjögren och spelarkollegan skriver artiklar och säljer annonser.
  Det är då Sjögren tar hjälp av sin skolkamrat som är delägare i företaget Handelmäklarna, som bland ägnar sig åt att sälja fyverkeripjäser och handlar med konkurslager.
  Handelsmäklarna skickar Sjögrens fakturor, på totalt 450 000 kronor, till Frölunda för arbetet med klubbtidningen, trots att Handelsmäklarna inte är inblandade i produktionen.
  Betalningarna av fakturorna till Handelsmäklarna, som skattemyndigheten senare betraktar som svart lön, godkäns av bland annat ordföranden Kenneth Orrgren, sedan av den nyvalde ordföranden Hans Andersson och ytterligare längre fram av nye klubbdirektören Benny Gustafsson.
  Frölunda betalar inga arbetsgivaravgifter och Sjögren undviker löneskatt.

När Kenneth Orrgren får nya uppdrag i sin civila karriär lämnar han ordförandeposten i Frölunda hösten 1993.
  Hans Andersson, kallad ”Bula”, tar över. Våren 1994 anställer han Benny Gustafsson, tidigare personalchef på Emil Lundgrens Elektriska i Trollhättan, som klubbdirektör.
  Dessutom försvinner tränaren Leif Boork, liksom Orrgren en stark kraft.
  I maj–juni 1994 förhandlar Thomas Sjögren om ett nytt kontrakt med den nye klubbdirektören Benny Gustafsson.
  Sjögren har med sig sin gamle skolkamrat, den ene delägaren till företaget Handelsmäklarna.
  Kamraten presenterar sig som agent (benämd agent A i fortsättningen) för Sjögren och hävdar att Handelsmäklarna är svensk representant för engelska bolaget Active Business Support Limited (ABS), som förvärvat spelarrättigheten till Thomas Sjögren.
  En spelarrättighet för Thomas Sjögren som ABS är redo att hyra ut till Frölunda för 550 000 kronor säsongen 1994/95.
  Sjögren i sin tur ska få lön från ABS – 138 500 kronor för en säsong, mot tidigare 503 000 kronor i lön för säsongen 1993/94 direkt från Frölunda.

Ett par år senare när först skattemyndigheten och sedan ekobrottsmyndigheten börjar undersöka Frölundas spelaravtal finner man flera märkliga omständigheter.
  
Vid upprepade tillfällen får de ansvariga i Frölunda frågan om vilken kontroll klubben gjort av företaget ABS. VF visar upp ett intyg där ”director” Tracy Jane Dixon skriver att ABS har ordnade räkenskaper och kontor i London.
  Under en lång tid söker de svenska myndigheterna med hjälp av utländska kolleger förgäves efter bolaget ABS.
  Först 1998 lämnar Thomas Sjögrens juridiska ombud en kopia av ABS registreringsbevis, som han fått från Västra Frölunda.
  Registreringsbeviset visar att ABS bildats i skatteparadiset Turks&Caicos Islands i Västindien 7 juni 1994 – endast ett par veckor innan Sjögren presenterats som ABS spelare.
  
Handlingar som sägs vara upprättade av brittiska ABS innehåller många exempel på felaktig engelska.
  Företagets klienter kallas ”athletics” (friidrott) istället för det korrekta ”athletes”. ”Preformance” istället för ”performance”, ”on” istället för ”one”.
   De svenska myndigheterna misstänker starkt att upphovsmännen till ABS är svenskar – och finns i nära anknytning till Västra Frölunda.

Förutom Thomas Sjögren använder sig också Frölunda av ABS med backen Stefan Larsson under säsongerna 1995/96 och 1996/97.
  Åter är det klubbdirektören Benny Gustafsson som håller i förhandlingarna tillsammans med agent A.
  Dessutom är klubbens kassör Sverker Olsson involverad. Olsson sköter flera utbetalningar till ABS och gör Stefan Larssons deklarationer.
  Benny Gustafsson hävdar i polisförhören att också ordföranden Hasse Andersson känner till ABS-uppgörelsen med Stefan Larsson:
  – Larsson är ju mer eller mindre Hasse Anderssons son.
  Men än mer spektakulär blir värvningen av NHL-stjärnan Christian Ruuttu.
  Idrottsligt och kostnadsmässigt för Västra Frölunda.
  Ruuttu är den store publikfavoriten när Frölunda tar sig till SM-finalen mot Luleå i april 1996.
  Ingen utanför VF:s innersta krets vet till vilket pris.

Frölundaledningen får tips om att Christian Ruuttu är på väg att lämna NHL sommaren 1995. Han bjuds till Göteborg och blir förtjust i staden, men har fler erbjudanden.
  Till slut skickas klubbdirektören Benny Gustafsson till Helsingfors för att strax före deadlinen för övergångar göra klart med Ruuttu.
  Förhandlingen genomförs på restaurang Planet Hollywood – och Ruuttus krav skrivs ner på baksidan av ett matunderlägg.
  – Då, innan det gjordes, så tog jag telefonen och pratade med Hasse och Hasse sa att vi går med på dom önskemål Christian hade. Då säger Hasse så här, skriv ner det på en papperslapp, eller vad fan som helst. Bara vi får honom registrerad, säger Gustafsson i ett polisförhör.
  På Planet Hollywoods matunderlägg garanteras Ruuttu bland annat 1,3 miljoner kronor netto för en säsongs spel i Frölunda.

I praktiken innebär bara den delen av Ruuttuavtalet en bruttokostnad på 2,7 miljoner för Frölunda – innan klubben ens betalt arbetsgivaravgifter. Med dem inräknade slutar summan på närmare fyra miljoner kronor.
  För att försöka klara sig undan alla skatter tvingar därför Frölunda in Ruuttu i ytterligare en ABS-konstruktion där hyran av NHL-stjärnan bara kostar 2,1 miljoner för en säsong. När svenska skattemyndigheten börjar ifrågasätta Ruuttus deklarationer ljuger han i sina svar på uppmaning från Frölundaledarna Benny Gustafsson, Sverker Olsson och Hans Andersson och agent A.
  Men när hockeystjärnan ställs inför ett polisförhör hemma i Finland lägger han sitt nettoavtal på bordet och avslöjar sanningen.
  – De här åren med alla frågor, utredningar och lögner var ett helvete, säger han till Sportbladet.
  Nu återvänder han till Göteborg som en av åklagarens nyckelvittnen i rättegången.
  – Jag skulle hellre kommit tillbaks på ett annat sätt, säger han.
  Fotnot: Del 3 handlar om utredningen av skatteaffärerna.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
 MER SPORT