Golf i solen – en miljardindustri
La Manga i Spanien är en mycket populär semesterort för svenska golfare. Men trycket på banorna i Spanien är stort. Därför söker sig nu många resenärer till andra resmål.
Foto: MATS STRAND


Resepaket för alla smaker 50 resebyråer som skickar golfare till solen.
Allt fler svenskar väljer att åka på golfresa – men undvik Spanien
Klart att en grön green lockar.
  Så mycket att vi betalar ett par miljarder för att komma dit, till solskensbanorna, när våra hemmabanor ligger blöta eller frusna.
  Men ni som reser; undvik Spanien som har blivit för trångt...

  Att finna en överblick över hur golfresandet ser ut i Sverige är ett näst intill omöjligt uppdrag.
  Ingen vet.
  Det finns inga centrala uppgifter som visar exakt vad resorna är värda, hur många som reser eller vart de reser.
  Här är ändå ett försök att visa hur vanligt det blivit med golfresor utomlands.

Resor för ett par miljarder
  
Värdet av golfresandet:
  Sifo kunde nyligen slå fast hur det totala resandet ser ut för svenskar som läser tidningen Svensk Golf, som ju skickas till alla medlemmar av Svenska Golfförbundet.
  Läsarna – som är golfspelare – reser för totalt 3,8 miljarder varje år. Det gäller både golfresor och vanliga semesterresor. Men eftersom de flesta ofta söker upp en grön green även på familjesemestern är det fullt rimligt att anta att minst två miljarder kronor betalas för resor som innebär golfspel.
   Antalet golfresenärer:
  En marknadsundersökning av Mistat AB, för Svensk Golfs marknadsavdelning, gällde direkta frågor om golfresande. Närmare 700 svar från tidningens läsare visade att 34 procent reser varje år. Om vi antar att den siffran är rättvis innebär det att mer än 170 000 svenskar reser utomlands för att spela golf, varje år.
  En rundringning i branschen visar att den siffran är fullt tänkbar. Kanske till och med i underkant.
  Att just 170 000 svenskar reser för just ovan nämnda två miljarder bekräftas också av Sifo-mätningen. Läsarna av Svensk Golf uppgav att de betalade i snitt
9 000 kronor om året för resor. Resten är matematik.
   Hit åker de:
  Sifo slog fast att Danmark (169 000 privatresor) och Spanien (114 000) var populärast, under en period över tolv månader.
  Men de siffrorna från Sifo är luddiga. Orsaken är att affärsresor med golf inte är inräknade – och att många resor av golfare ju faktisk kan ha skett helt utan golfspel. Men jag tillåter mig ändå att tro, precis som många andra i branschen, att det går på ett ut.
   Läget i branschen, enligt en rundringning bland de största researrangörerna:

Montrar fulla med olika resor
  
Golfresandet ökar. Men folk söker sig utanför Spanien eftersom det är svårt att hitta tider. Det är trångt, helt enkelt.
  Nya populära resmål, enligt flera byråer, är Turkiet, Egypten och Marocko. Bland annat.
  Men det är svårt att hitta banor för spelare med höga handikapp.
  Till helgen är det stor golfmässa i Sollentuna. Räkna med att montrarna med reseutbud är stort. Resandet är ju en jätteindustri värd flera miljarder.

Thomas Tynander