Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
SÖNDAG 11 FEBRUARI 2001
 
  

Träningsnarkomaner – så här hårt lever de


TRÄNADE – FÖR ATT TA SLUT Per Elofsson pustar ut efter ett av många tuffa lopp i vinter. Men kollar ni på fyra av våra stora idrottsstjärnornors träningsdos här till höger så förstår ni att de är tränade för att utsätta kroppen för maximal belastning.
Foto: PETER KJELLERÅS
Per Elofssons vardag: ett Vasalopp – om dagen
Han kör ett Vasalopp.
  Om dagen.
  Per Elofssons väg till en VM-medalj är oändligt lång och tung.
  – Det är inte hälsosamt det här alla gånger, säger skidstjärnan.

  Vi dödliga är nöjda med tre vändor på gymmet i veckan.
  Kompletterar man dessutom med en löptur blir det stjärna i kanten och lite extra crème fraichesås på lördagskycklingen.
  En del siktar högre och genomför en gång sitt livs prestation: en mara, en klassiker.

”Det blir inte så långt...”
  
Per Elofsson åker ett Vasalopp.
  Om dagen.
  Vi tar det där en gång till.
  Ett svettigt, blodsmakande, skavsårs– långt Vasalopp.
  Om dagen.
  VM-aktuelle Per Elofsson själv blir förvånad när han räknar att ett vanligt dagsverke på sina fem arbetsdagar i veckan landar på nio mil.
  – Men det blir faktiskt så långt. Det är nog inte många som tror att man kör så hårt, att man lägger ner så mycket tid och energi, säger skidstjärnan.
  Men för att avdramatisera det hela lite, så delar han upp sitt dagliga Vasalopp på flera distanser.
  Han hinner ofta både äta lunch och vila mellan etapperna.
  – Det längsta jag kör är tre timmar i ett sträck. Då går det lite långsammare, men jag hinner mellan fem och sex mil. Sen blir det lite intervaller, säger han.

Tio år – här snackar vi uthållighet
  
Att kalla Per Elofsson, 23, för träningsnarkoman är absolut ingen överdrift.
  Men så är skidåkning en sådan sport som kräver en enorm uthållighet. Det tar omkring tio år att bygga motorn: hjärt- och lungkapaciteten.
  Per Elofsson har ökat sina testvärden enormt de senaste åren. Det innebär sannolikt att hans hjärta har växt. Hjärtat är som vilken muskel som helst i kroppen och förstoras av träning.
  – Eftersom syreupptagningsförmågan är baserad på hjärtats kapacitet så misstänker jag det att hjärtat blivit större eftersom den har ökat, säger han.
Är du inte rädd för att den hårda träningen ska skada kroppen på lång sikt?
  
– Nej. Men det är nog inte hälsosamt alltid. Fast många gör nog fel som slutar tvärt. Jag tror man måste varva ner successivt.

Tvingar sig att vila två dagar
  
Per Elofssons upplägg skiljer sig lite från andra svenska stjärnors modeller.
  Han har valt att alltid ha två vilodagar i veckan.
  – Under de två dagarna känner man att kraften återvänder fort, säger han.
  Elitidrottare på den här nivån ligger under hårda perioder på en träningsmängd som kan framstå som en omänsklig fysisk tortyr. Ibland klarar kroppen inte av det.
  Per Elofsson är känd för att vara förståndig. Ändå var han på väg över gränsen i höstas.
  – Jag var helt tom fysiskt och mentalt. Jag hade svårt för att motivera mig, men lusten kom tillbaka.
Blir du aldrig less på all träning?
  
– Jo, det är klart att jag blir. Men samtidigt har det blivit som en del av vardagen, som en rutin.
  Ett Vasalopp om dagen.
  En rutin.
  Nej, han skojar inte.

Stjärnornas vardagsslit
– punkt för punkt

Per Elofsson, 23, skidor
TRÄNINGSUPPLÄGG
Kör efter en 28-dagarsmodell. Varje vecka består av fem dagars träning följt av två dagars vila. Börjar sin uppladdningssäsong under försommaren. Träningen består av tre styrkepass i veckan, resten kondition. Omkring 20 timmar i veckan.
ANTAL TIMMAR/VECKA UNDER VÄRSTA TRÄNINGSPERIODEN
Den tyngsta träningstiden är i oktober och november inför världscupssäsongen. Då tränar Per 25 timmar, uppdelat på fem dagar. Alltså fem timmar om dagen.
VILODAGAR I VECKAN
Två. Kör hårt i fem dagar och vilar helt och hållet två dagar i rad.
SÅ GÅR FORMTOPPNINGEN TILL
Kör på med träningen nära inpå mästerskapet för att försöka behålla sin jämna, höga nivå. Minskar tävlandet inför mästerskapet för att öka lusten. Drar ner på träningen tätt inpå mästerskapspremiären.
SOVER PER DYGN
Omkring åtta timmars sömn per natt. Försöker dessutom vila en halvtimme per dag.
ÄTER
Vanlig husmanskost – i mängder. Omkring 8 000 kcal om dagen. Per Elofsson är inte petig med maten utan äter allsidigt. Rejäl lunch, frukost och middag plus mellanmål och snabba kolhydrater efter träningen. En höjdare förutom all mat är hans mammas vetebullar.
KOSTTILLSKOTT
Tar sällan tillskott. Vid träning och tävling på hög höjd kan han ibland äta järntillskott. Under vissa hårdare perioder äter han multivitamintabletter.
  

Therese Alshammar, 23, simning
TRÄNINGSUPPLÄGG
Kör efter en fyraveckorscykel. Första veckan är det långa distanspass, andra mer intensiva simpass, tredje explosiva mjölksyrepass och fjärde lugn träning. Löper på samma sätt hela året runt förutom inför stora mästerskap. Veckodos: 30 000 meter i veckan och tre styrkepass.
ANTAL TIMMAR/VECKA UNDER VÄRSTA TRÄNINGSPERIODEN
Omkring 22 timmar. Fyra mornar i veckan tränar Therese Alshammar en timme. Sex kvällar i veckan blir det upp emot tre timmar.
VILODAGAR I VECKAN
Söndagen är helig. Då tränar inte Therese Alshammar.
SÅ GÅR FORMTOPPNINGEN TILL
Tre veckor före de stora tävlingarna drar Therese Alshammar ner på träningen. Det blir inte lika långa pass. Men för att behålla tempot i kroppen lägger hon in några explosiva pass.
SOVER PER DYGN
Åtta till tio timmar per natt. ”Jag är en kvällsmänniska och lägger mig gärna sent, men eftersom jag inte tränar förrän vid nio eller tio på morgonen så kan jag sova ut. ÄTER
Allt. Är dock noga med att få i sig två varma mål mat om dagen och frukost. KOSTTILLSKOTT
Proteindrinkar under tuffa träningsveckor, multivitamin och mineraler. ”Jag går hos en kinesolog som håller koll på vilka mineraler jag behöver så det växlar” säger Therese Alshammar

Lars Frölander, 26, simning
TRÄNINGSUPPLÄGG
Upplägget är likadant året runt, varje vecka förutom inför stora mästerskap. Lars Frölander kör en del av sin konditionsträning på spinningcykel. I bassängen blir det mellan 30 000 och 50 000 meter per vecka, Dessutom kör Frölander sex styrketräningspass i veckan.
ANTAL TIMMAR/VECKA UNDER VÄRSTA TRÄNINGSPERIODEN
Mellan 25–30 timmar. Morgonpass fem dagar i veckan, två timmar per eftermiddag måndag till fredag, och minst ett pass lördag och söndag.
VILODAGAR I VECKAN
Ingen hel dag. Onsdag är en återhämtningsdag. ”Då kör jag bara styrka och simmar på eftermiddagen...” säger Frölander.
SÅ GÅR FORMTOPPNINGEN TILL
Tre veckor före mästerskapet drar han ner på träningen rejält. ”Sen en och en halv vecka före tävlingarna gör jag knappt något. Simmar bara lite lätt en gång om dagen för att spara alla krafter” säger Lars Frölander.
SOVER PER DYGN
Så mycket han kan. Det brukar hamna på åtta timmar per natt.
ÄTER
Är väldigt noga med kosten. ”Jag tycker att kosten är väldigt viktig och äter inga hamburgare eller pizzor som jag gjorde förut. Jag mår mycket bättre och orkar mer”.
KOSTTILLSKOTT
Mängder. Under perioder då Lars Frölander lider av sin klorallergi blir det mer tillskott för att skydda kroppen. Just nu äter Frölander proteinpulver, näringstillskott, tabletter med anitoxianter, zink, magnesium, multivitamin, O 10, ett preparat som ger cellerna extra energi, selen, vitamin E.

Magdalena Forsberg, 33, skidskytte
TRÄNINGSUPPLÄGG
Tre hårda veckor följt av en lugnare. Första är en uppladdningsvecka och då blir det 14 timmar, andra består av 20 timmar medan tredje är stenhård. Fjärde veckan är en återhämtningsvecka med flera vilodagar. Tränar skidåkning, styrketräning och skytte (en timme per dag).
ANTAL TIMMAR/VECKA UNDER VÄRSTA TRÄNINGSPERIODEN
Den tredje veckan är den hårdaste, då tränar Magda mellan 26 och 30 timmar. Det blir mellan fem och sju timmar om dagen. Träningen består av riktigt tuffa mjölksyrepass.
VILODAGAR I VECKAN
Under de tre första veckorna i träningscykeln vilar Magda inga hela dagar, utan två halvdagar i veckan. Under vecka fyra, återhämtningsveckan, vilar hon helt i fyra dagar.
SÅ GÅR FORMTOPPNINGEN TILL
Inför ett mästerskap går Magda ner i träningsmängd, men kör varje dag ett riktig effektivt, intensivt pass för att ”väcka” musklerna. Hon vilar aldrig helt och hållet en dag inför en tävling utan håller igång kroppen. Men det kan likagärna bli joggning som skidåkning.
SOVER PER DYGN
Omkring tio timmar. Minst åtta timmar per natt och så mellan en och en halv timmes vila efter lunchen.
ÄTER
Äter det mesta. Tänker förstås på att få i sig rätt mängd och fördelning mellan kolhydrater, protein och fett. Är noga med att få bra råvaror och dricker inte vatten som stått länge. Men hon backar inte för godsaker. Inför en tävling äter Magda två frukostar, det blir mängder med gröt.
KOSTTILLSKOTT
Multivitamintabletter och mängder med vitlökskapslar för att förhindra förkylningar. Om hon har ont i halsen gurglar hon sig med havsvatten. Hon dricker engergidrycker och äter energibars direkt efter alla hårda träningspass.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT