Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
TORSDAG 14 DECEMBER 2000
 
  

Se upp i backen – nu hoppar tjejerna

Helena Olsson är ensam tjej på backhoppningsgymnasiet i Trondheim. Hon är redan en av världens främsta hoppare och har backrekordet i klassiska Holmenkollen.
Foto: OVE JOHANSSON/NWT

Namn: Helena Olsson. Ålder: 17. Bor: Trondheim. Familj: Mamma Mona, pappa Set och bröderna Jonas och André. Meriter: Vunnit junior- och senior-SM de senaste fyra åren. Femma i världscupen 1998-99, trea vid en internationell tävling i USA.

Fler kvinnliga sportpionjärer
Fotboll: Gun Hellestig, backarna Birgitta Johansson och Ingalill Arvling samt toppforwarden Ann Jansson. Fyra kvinnor i det lag som 1973 spelade den första officiella fotbollslandskampen. 0-0 mot Finland i Mariehamn.

Boxning: Bettan Andersson. 1984 började hon träna boxning. 1988 vann hon mot sju kilo tyngre Pia Gadd i den första officiella tjejmatchen.

Rally: Michele Mouton var under 1980-talet en av världens främsta rallyförare. Bland annat tvåa i VM efter Walter Röhrl 1982.

Brottning: Sara Eriksson var 1996 den första tjejen att utses till ”Årets brottare”. Hade då vunnit två VM-guld och ett EM-guld i 57 kg.

17-åriga Helena: Backhoppningen betyder nästan allt i mitt liv
Hon flyger längre än de flesta.
  Och njuter av varje ögonblick.
  17-åriga Helena Olsson lever för backhoppningen.
  
Förra året flyttade hon till Norge för att kunna kombinera studierna med sporten. Hon är den enda tjejen på backhoppargymnasiet i Trondheim.
  – Backhoppningen betyder nästan allt i mitt liv. Det var självklart att flytta hit.
  – I Sverige är satsningen på backhoppningen trög och detta var den enda möjligheten för mig att bli riktigt bra, säger Helena.
  Hon började karriären som fyraåring hemma i Sysslebäck. Hennes kompis bror höll på med backhoppning och Helena ville inte vara sämre.

”En underbar känsla att sväva”
  
– Jag tyckte om det direkt, men då handlade det mest om att stå på benen när vi åkte över gupp, säger hon och skrattar.
  – Men jag älskar det fortfarande. Det är spänningen. Jag får en kick, det går inte att förklara. Det är en underbar känsla att sväva.
  Hon satsar allt på sin idrott, men med knappa resurser. Det svenska förbundet stöder de svenska tjejerna med 15 000 kronor – för samtliga hoppare under ett år. Det räcker knappt till en tjej.
  – I stället hjälper klubben i Norge mig, men det skulle behövas mer, berättar Helena.

Satsar på OS – om grenen finns med

  Hon är en av världens främsta hoppare. För två år sedan slutade hon på femte plats i damernas världscup, hon har backrekordet för kvinnor i Holmenkollen och anses vara en av de största talangerna i Sverige.
  
Förhoppningen är att satsningen räcker till en OS-medalj 2006 – om damernas backhoppning får vara med.
  – Det hoppas jag verkligen på. OS är det stora målet, säger hon.
  Men i år är det medalj i världscupen som gäller.
  Under en vecka i månadsskiftet januari-februari avgörs den i Tyskland, Österrike och Slovenien, men hittills har det inte blivit många hopp för Helena. Vintern är för mild, snön saknas i Trondheim och plastbacken är stängd på grund av frysrisken.
  Längtan efter vintern och hoppbacken är stor.
  – Det är bara så härligt. Det känns som om jag flyger, säger Helena Olsson.
  – Det är backhoppningen jag lever för.

Anna Carlsson

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT