Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
TORSDAG 7 DECEMBER 2000
 
  

Du kan få dem avstängda


FRIA – TROTS SKANDALEN Luleå och Djurgårdens samtliga spelare slogs i tisdags i Delfinen. Facit: åtta matchstraff och 250 utvisningsminuter. Men glöm att de värsta bråkmakarna straffas. Domaren Thomas Andersson kommer inte att anmäla någon – men busarna kan ändå få sitt straff. För vem som helst kan lämna in en anmälan, sådana är reglerna...
Foto: EUROBILD
”Vem som helst kan faxa in en anmälan”
Det är det värsta slagsmålet någonsin i elitserien. Åtta matchstraff och 250 utvisningsminuter.
  Trots det tänker domaren Thomas Andersson inte anmäla någon av spelarna.
  Men de kan ändå bli avstängda. Om någon privatperson anmäler dem.
  
Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd är skyldiga att ta upp ärendet om det kommer in en anmälan. Det kan bli till en fällande dom.
  – Vem som helst kan faxa in den. Jag är med i disciplinnämnden, men vi är lite bakbundna och får inte ta upp ärendet själva, säger domarbasen Dag Olsson.
  Anledningen är att Ishockeyförbundet är medlem i Riksidrottsförbundet och enligt deras stadgar får inte disciplinnämnden göra något utan en anmälan.

Alla slogs – utom gamle Garpen
  
Någon sådan finns inte eftersom domaren Thomas Andersson inte tycker att det var några grövre förseelser under slagsmålet i elitseriematchen mellan Luleå och Djurgården. Alla spelare – utom utvisade Johan Garpenlöv – befann sig på isen och Thomas Andersson dömde åtta matchstraff, totalt 250 utvisningsminuter.
  – Jag har sett det på video och det är kanske något som skulle vara ett grovt matchstraff, men de håller mest i varandra. Det var inte så farligt, säger han.
  – Jag tänker inte anmäla det, om det inte är någon högre upp som säger åt mig.
  Det kan komma in en anmälan från annat håll. Alla människor har möjlighet att kräva en utredning av disciplinnämnden – och det kan leda till en fällande dom. I december förra året anmäldes Malmös Johan Tornberg av en privatperson i Örnsköldsvik. Mif-backen blev förbannad över ett matchstraff i mötet mot AIK och jagade domaren Peter Andersson.

Tornberg blev avstängd
  
Nämnden stängde av Johan Tornberg fem matcher.
  – Någon privat anmälare hoppas jag inte på den här gången. Om vi har så allvarliga förseelser har våra funktionärer skyldighet att anmäla det. Vi har haft en debatt om domare och deras kompetens under hösten. För att få respekt bör de följa reglerna och anmäla sådana saker, säger Ishockeyförbundets ordförande Rickard Fagerlund.
  – Jag hoppas att domaren inser det allvarliga och överväger en anmälan.
  Han är upprörd över scenerna i Luleå, framför allt över att samtliga spelare deltog i bråket. I går skickades en uppmaning till tränarna i elitserien att hålla avbytarna i båset när det blir bråk på isen.
  – Det sänder fel signaler till ungdomar. Slagsmål vill vi absolut inte ha.
Kommer ni agera?
  
– Vad jag förstått har inte domaren rapporterat några spelare eftersom han inte tyckte att det var så allvarligt, men enligt andrahandsuppgifter gjorde han inte det eftersom han inte kunde avgöra vilka det gällde. Det är ett dåligt försvar. Han stod och antecknade och har dessutom en granskare på läktaren, säger Rickard Fagerlund.

Brotten och straffen i elitseriehistorien
Malmö–Leksand
29 januari 1995:
Malmös back, slovaken Robert Svehla hoppade på Brynäs Anders Huss.
Bråket började en minut från slutet mellan Brynäs Fredrik Modin och Malmös Raimo Helminen.
Anders Huss hävdade att han försökte få bort Svehla från bråket, i stället träffades Anders Huss av en rak vänster och sedan fortsatte Robert Svehla att slå. Det ledde till åtta matchers avstängning

25 november 1996
Brynäs–Djurgården
Kalabaliken startade då Brynäsbacken Pär Djoos satte klubban i magen på Djurgårdsbacken Christian Due-Boje, samtidigt som slutsignalen gick för andra perioden.
I momentet efteråt stötte i alla fall Due-Boje klubban i ryggen på Djoos och sedan var slagsmålet i full gång.
Resultat: tio matchstraff, fyra spelare avstängda, fem utslagna tänder och en axel ur led. Johan Hansson, Brynäs och Marcus Nilson, Djurgården vilade i sex matcher, backen Tommy Melkersson, från Brynäs och Christian Due-Boje, Djurgården stängdes i sex matcher.

Luleå–Västerås
23 januari 1997:
Luleås Sergej Bautin överföll Västerås Jarmo Mukkonen, den store ryssen hoppade på en liggande Mukkonen och överöste honom med slag. Bautin stängdes av i en månad.
Djurgården–HV71
8 mars 1998:
Djurgårdens Jan Viktorsson tacklade HV:s ryske forward Oleg Belov bakifrån så denne for handlöst in i sargen och skadade sig.
Belov bars ut på bår och man fruktade en kort stund att han ådragit sig allvarliga nack- och huvudskador.
  Jan Viktorsson stängdes av tre matcher.

Modo–Djurgården
26 mars 1998:
Sju minuter in i förlängningen åkte Modobacken Jan-Axel Alavaara ut.
I besvikelsen över utvisningen åkte han omkull domaren Thomas Andersson (bilden) och fick matchstraff.
Två minuter senare gjorde Patrik Erickson 4–3 till Djurgården och Alavaara åkte ut från utvisningsbåset och körde attackerade Thomas Andersson. Denne föll handlöst mot isen.
  Jan-Axel Alavaara stängdes av i åtta månader.

AIK–Malmö
4 december 1999:
Malmös Johan Tornberg blev utvisad.
Han drämde klubban i plexiglaset och fick matchstraff. Då började han jaga domaren Peter Andersson. Johan Tornberg anmäldes av en privatperson och stängdes av i fem matcher.

AIK–Malmö
3 november 2000

Peter Hasselblad fick in en vänsterkrok på linjedomaren Morgan Claesson. Den var oavsiktlig men renderade naturligtvis grovt matchstraff och fem matchers avstängning.

Brynäs–HV 71
27 januari 2000:
I den tredje perioden skickade HV 71 ner pucken till Kari Takko i hemmamålet, Bynäs Mikael Samuelsson kom farande i hög fart. Det var upprinnelsen till bråket som slutade med sex matchstraff och 196 utvisningsminuter. Brynäs Johan Lindström och HV:s Jani Nikko blev avstängda två matcher.





Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
 MER SPORT