AftonbladetSport
ONSDAG 6 DECEMBER 2000

Hardy: Bråket
var Myllys fel

Klubbor, handskar och hjälmar låg utspridda – och spelarna pucklade på varandra i jätteslagsmålet i den andra perioden. Resultatet av uppgörelsen: åtta matchstraff. Totalt utdelades 250 utvisningsminuter i skandalmatchen i Delfinen.

Tio matchstraff – resultatet av elitseriens värsta slagsmål någonsin
27 oktober 1982:
Västerås–Leksand

Bråket startade 18.55 i den sista perioden. Västerås Anders Berglund hade just skjutit 4–2 i öppen Leksandskasse när tumultet brakade loss. Leksands Tomas Jonsson blev rasande på västeråsarna, han ansåg att de uppträdde förnedrande mot Leksand.
  Det slutade i sex matchstraff och ytterligare fyra utvisningar.
20 januari 1991:
Brynäs–AIK

Slagsmålet bröt ut direkt efter slutsignalen. När det var som värst pågick sju man-mot-man-dueller. Börje Samling satt fast i ett grepp kopplat av Anders Huss och Salming buades ut av sin forna hemmapublik. Fyra matchstraff delades ut, två till vardera laget.
24 november 1996:
Brynäs–Djurgården

Kalabaliken startade när Brynäs Pär Djoos satte klubban i magen på djurgårdaren Christian Due-Boje, samtidigt som slutsignalen gick för den andra perioden. Slagsmålet resulterade i tio matchstraff.
30 mars 1999:
Luleå–Brynäs

Semifinalen slutade med ett rejält slagsmål. Johan Strömwall anklagar ”Brynäs blåbär för att medvetet ha försökt skada honom”. Den stora fajten startade när Teppo Kivelä och Tomas Berglund hade en privat uppgörelse. Under matchen dömdes 125 utvisningsminuter, 99 kom när mindre än tre minuter återstod av matchen. Tre matchstraff.
27 januari 2000:
Brynäs–HV 71

I den tredje perioden skickade Hv 71 ner pucken till Kari Takko i hemmamålet, Bynäs Mikael Samuelsson kom farande i hög fart. Det var upprinnelsen till bråket som slutade med sex matchstraff och 196 utvisningsminuter.
27 november 2000:
Timrå–Djurgården

12.57 i den andra perioden petade Timrås Timo Peltomaa in pucken bakom Mikael Tellqvist – trodde de. Domaren blåste och vinkade avvärjande och Timo överfölls av två djurgårdare. Det gav 66 utvisningsminuter och två matchstraff.

Djurgårdens tränare till hård attack mot stjärnan efter skandal-
scenerna

LULEÅ. I början av andra perioden bröt kriget ut i Delfinen.
  Ett av de värsta slagsmålen i elitseriens historia slutade i åtta matchstraff.
  Totalt 250 utvisningsminuter. Och känslorna var heta efter matchen också.
  – Allt var Myllys fel. Han är en jävla hetsporre som har svårt att tygla sitt humör, sa Djurgårdstränaren Hardy Nilsson.

– Inga kommentarer, säger Jarmo Myllys själv.
  Men Luleåspelarna försvarar sin målvakt.
  – Det är en oskriven lag att man inte hoppar på målvakten. Då ska man ha spö, säger Tomas ”Bulan” Berglund.
  Matchen var laddad som en avgörande SM-final från första nedsläpp och 3.25 in på andra perioden utbröt den stora kalabaliken.
  Jarmo Myllys och Djurgårdscentern Jonas Finn-Olsson rök ihop efter en icingavblåsning. Luleåmålvakten blev rasande när Finn-Olsson slog bort pucken – och slagsmålet var i full gång.
  – Som jag såg det fick Myllys ett slag över handsken, säger Luleåtränaren Ulf Taavola.

Alla utom en deltog i bråket

Hardy Nilsson håller inte med:
  – Man måste få ta pucken från en motståndare. Det var kristallklart att Myllys orsakade bråket.
  Luleås Sami Mettovaara, som satt i båset, hoppade över planket och ville försvara Myllys. Det hela slutade med att alla utespelare i båda lagen, frånsett Johan Garpenlöv som redan satt i utvisningsbåset, åkte ut på isen.
  Delfinen blev rena slagfältet. Klubbor, handskar och hjälmar låg utspridda på isen och massor av spelare pucklade på varandra.
  Tumultet pågick i ungefär tio minuter och slutade med att domaren Thomas Andersson från Gävle gav åtta spelare, fyra från vardera laget, matchstraff:
  Jarmo Myllys, Fredrik Svensson, Lars Edström och Sami Mettovaara i Luleå.
  Jonas Finn-Olsson, Marcus Kristoffersson, Mikael Magnusson och Mathias Tjärnqvist i Djurgården.
  Totalt under matchen delade domaren Thomas Andersson ut 128 utvisningsminuter till Luleå och 122 till Djurgården.
  Jarmo Myllys ville inte kommentera händelsen och lämnade Delfinen direkt. Jonas Finn-Olsson gick också under isen.
  – Alla vet att Myllys är en helig ko, säger Djurgårdens kapten Challe Berglund. Det brukar vara hårda men rejäla tag när vi möter Luleå. Jag tycker domaren ska ha ett plus för att inte matchen urartade totalt efter slagsmålet. Matchstraffen var okej.

”Domaren var steget efter”

Challe själv har alltid varit ett hatobjekt i Delfinen och hånad av Luleåklacken.
  – Jag bryr mej inte, det är väl bara ett kvitto på att man är någon, säger han.
  Mikael Renberg ville inte kommentera domarens insats.
  – Men jag blev förvånad när vi fick lika många matchstraff som Djurgården, säger Micke.
  – En domare med pondus och auktoritet hade inte låtit matchen gå så långt. Thomas Andersson var steget efter hela tiden, anser Ulf Taavola.
Åke Åkerlund
Domaren: Det var en härlig match
LULEÅ. Thomas Andersson från Gävle upplevde sitt livs värsta slagsmål som domare:
  – Plötsligt brakade det loss, som jag såg det för en skitsak.