Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
MÅNDAG 4 DECEMBER 2000
 
  

Mammas pojke – och handbollens nya fynd

Niklas Älgekrans är framgångsrik i Guifs lag. Och han brås på mamma Eva. På 70-talet var hon en av svensk damhandbolls största profiler.
Foto: JONAS BILBERG

Niklas har gjort 49 mål
Namn: Niklas Älgekrans. Ålder: 23. Bor: Eskilstuna. Familj: Hustru Hannah. Mamma Eva, pappa Lasse och lillebror Stefan. Klubb: Guif. Tidigare klubbar: Huddinge, BK Söder, Polisen/Söder. Mål i elitserien: 49 mål på 12 matcher. 20:e plats i skytteligan.

... och Eva gjorde 40 landskamper
Namn: Eva Älgekrans. Ålder: 49. Bor: Stockholm. Familj: Maken Lasse Ramqvist (handbollsspelare i Hellas), samt sönerna Niklas och Stefan. Båda spelar handboll. Klubb: Stockholmspolisen, spelar fortfarande i farmarlaget Spifen, samt för Stockholmspolisernas trimlag. Landskamper: 40 mellan 1973–1981.


Guifs Niklas Älgekrans: Jag är i princip uppväxt på planen
Fyra år gammal satt han på golvet i sporthallen när mamma Eva spelade VM i handboll.
  Nu är Niklas Älgekrans själv en av elitseriens främsta målskyttar.
  Och mamma finns givetvis med på läktaren – när hon inte lirar själv.
  
Under 1970-talet var Eva Älgekrans en av profilerna inom svensk damhandboll. Tillsammans med Lasse Ramqvist i Hellas fick hon 1977 en son – Niklas.
  Redan efter sex månader var hon tillbaka på planen och sedan följde han med henne på såväl träningar som matcher.
  – Jag är i princip uppvuxen på handbollsplan.
  – Men jag började inte spela själv förrän jag var tio år, säger Niklas.

Skadade knät
  
Sedan dess har han fortsatt.
  För två år sedan spelade han med Polisen/Söder i elitserien, men skadade korsbandet och tvingades till operation. Det tillstötte komplikationer och han tvingades till ytterligare sju ingrepp i knät.
  – Jag fick sjukhussjukan. Det var sex andra patienter som också blev sjuka, berättar Niklas.
  – De tror att orsaken var instrumenten eller ombyggnaden av operationssalen. En vecka efter operationen kunde jag fortfarande inte sova och var inte mig själv. Min sjukgymnast sade åt mig att söka upp sjukhuset igen och de konstaterade att det var en infektion i såret.
  Han stannade på sjukhuset i en månad och gick ner tio kilo. Det tog ett år innan han var tillbaka på handbollsplan och förra säsongen spelade han en match med BK Söder. I somras flyttade han till Guif och Eskilstuna.
  – Jag och min hustru Hannah flyttade dit. Jag ville träna med dem så jag slapp pendla, men tänkte aldrig att jag skulle få spela.

Förvånad mor
  
Men det har han gjort. Niklas har gjort över fyra mål i snitt per match och är en av de målfarligaste kantspelarna i elitserien.
  – Jag är faktiskt lite förvånad, jag fattar nog inte riktigt att det gått så bra för honom. Han har gått rakt in i laget, är orädd och snabb, säger mamma Eva.
  Hon följer nästan alla matcher i Eskilstuna – när hon inte spelar själv vill säga. Den handbollskarriär som startade i Stockholmspolisen 1970 pågår fortfarande – både med spel i farmarlag och trimlag.
  – Det blir mycket handboll och jagande till matcher, eftersom min man och den andra sonen också spelar, säger hon.
  I kväll tar familjen återigen bilen från Stockholm till Eskilstuna.
  Det är match för Niklas mot Lugi.

Anna Carlsson


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT