Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
TISDAG 7 NOVEMBER 2000
 
  

Bonden som ska ta Mjällby till allsvenskan

”Mjällbys modell är hemvävd. Vårt upptagningsområde ligger inom en radie av fyra fem mil”, säger lagets tränare Hasse Larsson inför kvalmatcherna mot Häcken.
Foto: BJÖRN LINDGREN/BILDBYRÅN

8 438 är publikrekord på Strandvallen
Grundad: 1939 genom en sammanslagning av Listers IF och Hälleviks IF. Kallas: Blekinges Stolthet. Meriter: Tre säsonger i allsvenskan (-80, -83, -85). Medlemmar: Drygt 1 000. Hemmaplan: Strandvallen. Publikrekord: 8 438. Premiärmatchen i allsvenskan 1980. Förlust mot Kalmar 0–1. Publiksnitt 2000: 2 254 (sjätte bästa snittet i superettan). Bästa målskyttar 2000: Marcus Ringberg, 18 (skyttekung i superettan).
Blekingeklubben gjorde tre blixtvisiter i allsvenskan på 80-talet
Mjällby avancerade på fyra år från division fyra till allsvenskan vilket skapade ett hysteriskt intresse för klubben från det lilla fiskeläget i västra Blekinge.
Premiärmatchen i allsvenskan 1980 mot Kalmar lockade 8 438 åskådare till Strandvallen, vilket fortfarande är gällande publikrekord. I Hällevik bor ungefär 1 000 personer!
Nuvarande tränaren Hasse Larsson som var 17 år när Mjällby gick upp första gången platsade inte då.
Stommen i laget var brödratrion Sven-Bertil, Bo och Rolf-Inge Andersson. Laget innehöll dessutom ytterligare två brödrapar – Mats och Anders Thörnberg, samt Lars och Göran Edvinsson.
Mjällby åkte ur efter en säsong men lyckades att komma tillbaka inte bara en utan två gånger. Bägge gångerna blev dock den allsvenska sejouren återigen bara ettårig, 1983 och 1985. Under dessa år hade Hasse Larsson vuxit in i rollen som pådrivande slitvarg på mittfältet.
1985 åkte Mjällby ur allsvenskan när Malmö FF:s Thomas Sunesson i sista omgången i slutminuterna på Strandvallen kvitterade till 1–1.

Hasse Larsson: Här är vi vana att jobba hårt
HÄLLEVIK. Här är fotbollstränaren som inte känner av någon utbrändhet.
  – Vi är såna här på Listerlandet. Vana att jobba hårt för det vi vill uppnå, säger Hasse Larsson, heltidsarbetande bonde – och succétränare i Mjällby.
  
Tidigt på morgnarna – ibland så tidigt som halv två, halv tre på nätterna – går han upp för att sköta verksamheten på sin stora kycklingfarm.
  Att dessutom orka med att träna en elitklubb i fotboll med allt vad det innebär låter som en orimlig uppgift. Stuart Baxter, Alf Westerberg och Jan Lill-Damma Mattsson har i år hoppat av sina tränaruppdrag för att de inte orkat att uppbåda den kraft som krävs för att vara helhjärtat engagerade i sin uppgift.
  I det perspektivet verkar Hasse Larssons kombination rent omänsklig – men kanske är det just kombinationen som ger viljemänniskan Hasse Larsson kraft och lust att jobba med båda bitarna.
  Lilla Mjällby är precis som förra säsongen återigen snuddande nära att för fjärde gången i klubbens historia gå upp i allsvenskan. Med tanke på att fyra av fjolårets absolut bästa spelare försvann till andra klubbar i vintras – Christian Wilhelmsson, Simon Sjöfors, Marcus Ekenberg och Jonas Andersson som tillsammans gjorde 37 av Mjällbys 51 mål i söderettan 1999 – är det en anmärkningsvärd prestation av den lilla klubben.

”Varenda by har ett fotbollslag”
  
– Mjällbys modell är hemvävd. Vårt upptagningsområde ligger inom en radie av fyra, fem mil. Det finns otroligt många spelare här omkring, varenda by har ett fotbollslag. Vi har samma möjligheter som vilket storlag som helst att plocka fram talanger. Här har de inte en massa andra sporter att välja på. Men det gäller att hitta ett och annat guldkorn utifrån också, säger Hasse Larsson.

Kusch – ett av guldkornen
  
Skyttekungen Marcus Ringberg och vänsterbacken Håkan Bengtsson, båda från Olofström, är sådana guldkorn som vaskats fram med effektiv talangscouting till i år.
  Glade och målfarlige kanadicken Garret Kusch är ett som hittades i belgiska Mechelen.
  – Vi har jobbat mer som ett lag i år. Med rätt träning och en ökad dos tror jag att man kan gå rätt långt i en serie högre upp också, säger Larsson.
  Om Mjällby klarar kvalet mot Häcken tänker man inte åka ut direkt även den här gången som man gjorde under 1980, -83 och -85.
  – Det är tufft att spela i allsvenskan, men i en tävling måste man ha inställningen att göra sitt bästa och sen får man se hur långt det räcker. Idrotten går ut på att vinna. Det vore tjänstefel att ha en annan inställning, säger klubbens ordförande Tord Andersson.
  Klubbens ekonomi är stark efter vinterns försäljningar och de 5,5 miljoner man fick när AIK sålde Mattias Asper till spanska Real Sociedad. Det innebär inte att Mjällby tänker köpa spelare som under 80-talets glada dagar.
  – Då köpte man hejvilt. Det var hysteri och ett enormt intresse. Det intresset kommer förmodligen aldrig tillbaka, säger Hasse Larsson.
  Satsningen under de glada 80-talsåren resulterade i skulder som Mjällby blivit kvitt först i år.

Stefan Alfelt

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT