Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
LÖRDAG 14 OKTOBER 2000
 
  

Ni kväver våra supertalanger


I SPETSEN FÖR EN FEG KÅR Sportbladets Stefan Alfelt ser krisen i landslaget som ett symptom på hur svensk fotboll har halkat efter resten av världen. ”När Söderberg och Lagerbäck predikar den utslätade gruppens överlägsenhet är det ett eko från förr.”
Foto: ULF HÖJER
Ständiga predikningar om gruppens överlägsenhet – Lars-Tommy har dåligt inflytande på tränarkåren
Det är inte vad TOMMY SÖDERBERG och LARS LAGERBÄCK presterar med landslaget som gör att jag ifrågasätter dem som förbundskaptener.
  Det är deras dåliga inflytande på en redan feg svensk tränarkår som är det allvarliga.
  
Att landslaget inte mår bra är en naturlig följd av den feghet som präglat svensk klubbfotboll under den senaste tioårsperioden. En period då samtidigt världsfotbollen, efter tråk-VM 1990, vände utvecklingen mot en mer effektivt anfallsinriktad och underhållande fotboll.

Spelarna håller med
Tror någon att en tysk grabb föds med snabbare fötter och bättre bollsinne än en svensk?
Knappast.
   Varför fick jag då efter Champions League-matchen mellan Helsingborg och Bayern München, på frågan om skillnaden i passningstempo mellan ett svenskt och ett tyskt lag, samma svar från i tur och ordning landslagsveteranen Roland Nilsson, HIF-målvakten Sven Andersson och landslagsstjärnan Patrik Andersson?
  – Där har svensk fotboll mycket att lära, sa alla tre.
Jag tror inte ett dugg på att det handlar om att lära. Det handlar om att våga att tillåta.
   För några år sen hade jag en idé om att det var onödigt att plocka hit utländska tränare eftersom tv-utbudet och det billigare resandet gav våra egna tränare alla tänkbara möjligheter att suga åt sig impulser och utvecklas i sitt tänkande.
  Möjligheterna finns – men det fega prestationstänkandet i svensk fotboll resulterar uppenbarligen mer i att man väljer den enkla vägen och hävdar traditionellt springa-, skära av- och förstöra-spel före att bygga upp en riskfylld offensiv.
Vi har aldrig haft så många talangfulla unga spelare som nu i vårt land. Deras fortsatta utveckling är mer beroende av hur klubbarna hanterar deras begåvning än om de kommer med i landslaget vid unga år.
   Men så länge fotbollsklubbarna låter en i grunden negativ spelidé genomsyra alla lag från A till knattar kommer massor av talanger kvävas.

En förlorad resurs
  
I andra länder är grundsynen att lirare ska få vara bra på det de är bra på. Om de sen är besvärliga vid sidan av planen är det ett problem man får ta sig an då. Vår syn – att en homogen slätkammad grupp är den enda riktiga – har inte ens täckning i våra småklubbar längre. Långt mindre i landslaget.
I storstädernas klubbar finns så gott som all utveckling att finna i de invandrartäta områdena. En fantastisk resurs som klubbarna har fått till skänks men hanterar fruktansvärt illa. Lagen har inte tagit till vara det kunnande som finns bland äldre invandrare. De som begriper sig på att hantera ett för oss udda temperament, utan att störas av ”stjärnans” divalater, blir sällan tillfrågade om att ta hand om ungdomslag.

Lyssnar folk är det illa
  
Det är där jag ser den stora faran i Tommy Söderbergs och Lars Lagerbäcks attityd. När de som svensk fotbolls främsta företrädare – både som förbundskaptener och utbildare av elittränare – predikar den utslätade gruppens överlägsenhet gentemot individualisterna är det ett aningslöst eko från förr.
  Får de dessutom gehör bland tränare som i första hand bevakar sina jobb är vi väldigt illa ute.

Här kan Lars-Tommy söka tröst – svenska tränarna ger sitt stöd
Är alla svenska tränare – som Sportbladets fotbollssexpert Stefan Alfelt påstår – stöpta i samma form?
  Vi har ställt frågorna till de allsvenska tränarna och fått svaren som bekräftar att skillnaderna är väldigt små. De är ungefär lika gamla, har samma bakgrund, utbildning och syn på fotboll.
  Alla har gått Svenska fotbollförbundets tränarutbildning. Sju av fjorton är dessutom antingen idrottslärare eller fritidsledare. Och ingen vill att förbundskaptenerna ska avgå.
  Den likriktning som präglar svensk fotboll är enligt Stefan Alfelt förödande på sikt eftersom talang stryps av ett defensivt systemtänkande redan i tidig ålder.
  När de allsvenska tränarna ombeds att klargöra vem av dem som står för något annorlunda kommer de i stort sett bara på Stuart Baxter. Eftersom han är engelsman...
Tyske Peter Antoine får också några röster med reservation för att han inte är en allsvensk tränare.
  Det är kanske dags att börja importera för att få liv i svensk fotboll igen.
Här är Sportbladets frågor till de 14 tränarna i allsvenskan:
1 Vad är din tränarutbildning?
2 Vilken är din fotbollsfilosofi?
3 Vilken allsvensk tränare skiljer sig mest från mängden? Varför?
4 Spelar landslaget en fotboll som tilltalar dig?
5 Bör Lars-Tommy avgå eller ersättas?

Mats Jingblad
Ålder: 42.
Klubb: Örebro SK.
Tränarkarriär: BK Astrio, Halmstads BK, IFK Göteborg, GS Iraklis, Örebro SK.
1 Steg 4-utbildning och 80 poäng idrottspedagogik på universitetet.
2 Jag tycker att jag står för en snabb anfallsfotboll, med stor individuell frihet för den enskilde spelaren. Jag anser att jag är rätt offensivt lagd – även backlinjen.
3 Tycker inte att vi skiljer oss så mycket åt. Det enda jag kan komma på är att Nanne Bergstrand är hemskt lugn under matcherna.
4 Jag är ingen anhängare av diamanten på mittfältet. Det är för stora problem att få fram backarna i den, och det är svårt att hålla i bollen tillräckligt länge för att få backarna att gå framåt. Jag tycker diamanten är bättre för försvarsspelet än anfallsspelet.
5 Ingen kommentar.

Nanne Bergstrand
Ålder: 44.
Klubb:
Helsingborgs IF.
Tränarkarriär: Traryds IF, Markaryd, Växjö Norra, Öster, Oddevold, Kalmar FF, Helsingborgs IF.
1 Har gått steg 4, är högskoleutbildad.
2 Jag vill ha ett aggressivt försvarsspel och ett mycket snabbt anfallsspel. Jag vill även ha en balans mellan långa och korta passningar.
3 Nej, jag kan inte se någon speciell.
4 Som i alla andra lag går deras spel i vågor, svårt att svara på den frågan.
5 Nej.

Sören Cratz
Ålder: 52.
Klubb: Hammarby.
Tränarkarriär: Finspångs AIK, Torstorps IF, Sleipner (ass.), IFK Norrköping, IF Skarp, Degerfors, Trelleborgs FF, Vaasan PS, Hammarby.
1 Tränarkurs steg 3. Fritidsledarutbildning med fotbollsinriktning 2 år.
2 Jag tycker att passningsspelet är viktigast av allt, det är A och O i dagens fotboll. Vi måste ändra inställning och introducera mer tekniska spelare i backlinjen.
3 Rent spontant imponeras jag mest av Tom Prahl i Halmstad. Han lyckas hålla kvar Halmstad i toppen år efter år med enkla medel.
4 Det är så lätt att sitta och tycka framför tv:n. Men jag tycker att försvarsspelet är bra, men man måste våga mera framåt. Det är inte lätt att ersätta en spelare som Stefan Schwarz. Sen anser jag att Pär Zetterberg ska in i landslaget igen, ett så litet land som Sverige har inte råd att avstå en sådan spelare.
5 Nej, det tycker jag inte. Man kan inte kräva avgång för att det har gått dåligt i ett par matcher.

Stig Fredriksson
Ålder: 44.
Klubb: Västra Frölunda.
Tränarkarriär: Mölnlycke IF (U), Västra Frölunda.
1 Tränarutbildning? Steg 2 kanske. Sen är jag utbildad fritidsledare.
2 Jag har haft förmånen att få spela i ett väl fungerande 4–4–2 själv, så jag föredrar det. Annars tror jag på ett väl intränat försvar som ger grundtrygghet.
3 Spelmässigt är det väl Jingblad i Örebro som kört med ett offensivt 4–3–3 i år. Annars är det väl Stuart Baxter som syns mest i media.
4 Andemeningen är nog riktig i spelet. Men jag är tveksam till om vi har rätt spelartyper för det spelet i dag.
5 Nej, det tycker jag inte.

Anders Grönhagen
Ålder: 47.
Klubb: GIF Sundsvall.
Tränarkarriär: GIF Sundsvall, IFK Sundsvall, Djurgårdens IF.
1 Jag har gått steg 4, och så är jag utbildad idrottslärare.
2 Som gammal toppforward förespråkar jag ett offensivt spel – att träna mer på det. Sen vill jag ha med mycket av laget i anfallen, särskilt ytterbackarna.
3 Då måste jag säga Tom Prahl, på ett positivt sätt. Han har kört sitt race på ett beundransvärt sätt och nått stora framgångar med det.
4 Som jag ser det är spelsättet i landslaget helt okej. Det är samma taktik som vi hade för ett och ett halvt år sedan och då fungerade den lysande. Den enda skillnaden är att vissa av spelarna inte har nått upp till samma nivå som då. Men det är narturligt, en spelare kan inte vara på topp hur många år som helst.
5 Det tycker jag inte. Jag tror inte att någon kan göra ett bättre jobb än Lars och Tommy.

Erik Hamrén
Ålder: 43.
Klubb: Örgryte.
Tränarkarriär: Njurunda, IFK Sundsvall, Bro IK, Enköpings SK, Väsby IK, Brommapojkarna, Vasalund, Degerfors, AIK, Örgryte.
1 Jag har gått steg 4. Är utbildad idrottslärare.
2 Svårt att säga så här kort. Jag tror att man får ändra taktiken beroende på vilka man möter.
3 Alla är vi väl olika på sitt sätt. Vissa är mer tystlåtna, andra mer pratglada, Jag tycker inte att någon sticker ut särskilt mycket.
4 Det är blandat. I EM-kvalet gick det ju bra, men vi har inte nått upp till den nivån på slutet.
5 Nej, det tycker jag inte. Även om jag inte håller med om alla laguttagningar.

Stuart Baxter
Ålder: 47.
Klubb: AIK.
Tränarkarriär: Örebro SK, Vitória Setúbal, Skarp, Halmstads BK, Sanfrecce Hiroshima, Vissel Kobe, AIK.
1 Sportbladet har inte kunnat nå Stuart Baxter för en kommentar.
2 Se ovan.
3 Se ovan.
4 Se ovan.
5 Nej. (Har tidigare uttalat sitt stöd för förbundskaptenerna i tv) <5> Stefan Lundin
Ålder: 45.
Klubb: IFK Göteborg.
Tränarkarriär: Gefle IF, Halmstads BK, CS Maritimo, Moss, BK Häcken, IFK Göteborg.
1 Tränarutbildning steg 4. Men jag är utbildad socionom i botten.
2 Svaret blir mer om vilken taktisk filosofi jag har i fotbollen. Men en 4–4–2-formation är grunden. Utifrån den försöker jag ge tydliga roller till alla spelare på planen.
3 Jag tycker inte att någon sticker ut särskilt. Kanske Stuart Baxter, men det är nog mest för att han inte kommer från Sverige från början.
4 Landslaget är lite ur form just nu, och anfallsspelet fungerar inte riktigt. Men för ett och ett halvt år sedan hade vi ett mycket bra anfallsspel så jag tycker det är lite som skiljer.
5 Nej, och det är solklart. I Sverige ska vi fortsätta att vara ett vänligt och humant folk.

Olle Nordin
Ålder: 50.
Klubb: IFK Norrköping.
Tränarkarriär: IFK Göteborg (ass.), Västra Frölunda, Vålerenga, svenska landslaget, Dröbak/Frogn, Lyn, Al Wasl, IFK Norrköping.
1 Tränarutbildning steg 3. Har läst företagsekonomi och bankjuridik.
2 I grunden står jag för ett zonförsvar, med 4–4–2 som grundformation. Jag förespråkar en anfallsglad fotboll, till grund för det ligger ett välorganiserat försvarsspel.
3 Jag tycker att vi alla är stöpta ganska mycket i samma form. Men jag har respekt för det arbete Tom Prahl gör i Halmstad.
4 Skulle nog gärna se en friskare fotboll i laget totalt sett. Det handlar inte bara om uteblivna mål utan också om både försvars- och anfallsspel.
5 Jag vill inte sluta mig till den skaran som har åsikter om det.

Lennart Ottordahl
Ålder: 51.
Klubb: Gais.
Tränarkarriär: Gunnilse, Öckerö, Västra Frölunda, Örgryte IS (ass.), Gais.
1 Steg 4, och diverse studier på folkhögskola och universitet.
2 Jag är väldigt noga med att skapa en positiv laganda, där alla känner sig delaktiga och har trygghet så de kan utvecklas. Vill ha ett passningsspel via mittfältet och rörlig fotboll.
3 Det är väl Stuart Baxter i så fall. Jag tycker det märks att han kommer från en annan fotbollskultur, han utstrålar engelsk fotboll.
4 Jag tycker att de spelar efter de resurser laget har.
5 Nej, det tycker jag inte.

Kjell Pettersson
Ålder: 53.
Klubb: BK Häcken.
Tränarkarriär: Bollnäs GIF, Arbrå BK, Färila, IFK Göteborg, Brage, BK Häcken.
1 Jag har gått steg 4. Är även utbildad idrottslärare.
2 Jag är för ett 4–4–2-system. Vill ha ett zonspel med ett bra organiserat försvarsspel. I anfallsväg skall spelet vara rörligt, där man utnyttjar ytorna och kanterna på planen.
3 Det är mycket svårt att säga. Stuart Baxter är väl den som syns mest i media.
4 Nej, jag tror inte på diamanten som spelsystem. Jag vill utnyttja kanterna mer. Jag skulle personligen föredra ett 4–4–2 som de flesta spelarna klarar av och är utbildade i.
5 Nej, de har fått ett förtroende att leda laget till VM och ska få fortsätta med det.

Tom Prahl
Ålder: 51.
Klubb: Halmstad.
Tränarkarriär: Onslunda IF, IFK Trelleborg, IFK Kristianstad, Kirsebergs IF, Trelleborgs FF, Halmstad
1 Steg 4 och en tysk idrottslärarexamen, med flera utbildningar.
2 Kortfattat så kan jag säga att min filosofi bygger på 4–4–2. Ett zonspel med mycket varierat anfallsspel. Sen låter jag spelarna efter förmåga själva välja spelmönster.
3 Jag kan inte säga någon så här på rak arm. Vi har ju ingen Peter Antoine i allsvenskan direkt. Jag får passa på den.
4 Jag tycker landslaget spelar en bra fotboll efter de resurser vi har. Sen är det klart att i de sista matcherna har en del av spelarna inte varit i allra bästa form.
5 Nej, absolut inte. Det finns ingen anledning till det.

Bengt-Arne Strömberg
Ålder: 46.
Klubb: Elfsborg.
Tränarkarriär: Mölnlycke, Fräntorp, Godhem/HTIF, Jonsered, Gais, IF Elfsborg.
1 Jag gick ut som kursetta från steg 4 1997.
2 Jag tycker om att spela ett snabbt passningsspel som innehåller mycket rörlighet. Sen vill jag som alla andra ha mycket delaktighet av hela laget i både anfall och försvar.
3 Jag kan inte se någon unik. Vi har ingen Peter Antoine i allsvenskan.
4 Ja, jag tycker om intentionerna som landslaget har. Tyvärr har truppen tappat en del i form och spelet är inte lika bra som i EM-kvalet.
5 Nej, det tycker jag inte, Jag anser att det som pågår nu gränsar till personförföljelse.

Alf Westerberg
Ålder: 40.
Klubb: Trelleborgs FF.
Tränarkarriär: Färjestadens Goif, Kalmar FF, Nybro IF, Trelleborgs FF.
1 Har gjort steg 4. Utbildad journalist med 15 år i yrket i Kalmar.
2 God organisation i botten. Varje spelare ska tro på att han kan skapa ett eget spel och ta egna initiativ med sin kreativitet – men ibland får jag ärligt säga att resultatet går före detta.
3 Det är väl Stuart Baxter som sticker ut en aning. Han verkar stå för en annan attityd och en annan fotbollsfilosofi än vi andra.
4 För närvarande tycker jag inte det. För tillfället har inte landslaget den spelkvalité som vi hade i EM-kvalet. Jag saknar en frisk Stefan Schwarz på planen.
5 Nej, det tycker jag inte att de ska göra.




Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT