Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
FREDAG 6 OKTOBER
 
  

Här är gänget som vill upp

TUNGA UNGA I år ska de unga talangerna ta över basketligan, tror Sportbladets Thomas Arnroth inför premiären. Från vänster: Jens Johnson, Södertälje, John Tillman, Sallén, Olivié Ilunga, 08 Alvik Stockholm och William Copeland, Solna Vikings.
Foto: LASSE ALLARD

Basketligan startar – i år måste de nya stjärnorna tändas
I kväll är det uppkast för basketligans nionde säsong.
  Det kan bli den tristaste hittills – eller den roligaste.
  Allt beror på om de här unga lirarna orkar ta klivet från att vara löften till att bli stjärnor.
Nya regler
Den här säsongen införs nya regler i basketen som gör spelet snabbare och mer anpassat till internationell basket samt NBA.
24-sekundersregeln:
Efter att ha erövrat bollen har laget 24 sekunder på sig att skjuta. Har man inte gjort det får motståndaren bollen. Tidigare hade man 30 sekunder på sig.
Åttasekundersregeln:
Laget har åtta sekunder på sig att få bollen från sin egen planhalva till motståndarens. Tidigare hade man tio. Regeln innebär att fler lag kommer att satsa på helplanspressar.
Fyra ”kvartar”:
Matcherna delas upp i fyra ”kvartar” som är tio minuter långa. Två minuters paus mellan period ett och två och tre och fyra. Halvtidsvilan är en kvart.
Timeout:
Varje lag har en timeout per period, i den fjärde till och med två.
Coacherna:
Bara lagets coacher får stå upp under matchen, men bara en åt gången och bara inom lagbänksområdet.

  När gamla profiler som Torbjörn Gehrke, Henrik Evers och Per Stümer försvinner blir det utrymme för nya talanger att växa in i stjärnrollen.
  Det finns en handfull riktigt unga killar som har alla förutsättningar att bli sportunderhållare av mått.
  En del av dem har hunnit göra några år både i basketligan och i landslaget. Nu är det läge att bli snäppet bättre.

Sju som kan ta över
  William Copeland, 21, Solna Vikings. Copeland har spelat i Florida de senaste fyra säsongerna, men tröttnade på en strulande skola och flyttade hem till Solna. Bara 185 cm lång och rookie i ligan, men han kommer snabbt att ta en plats i Solnas förstafemma.
  Olivié Ilunga, 16, 08 Alvik Stockholm. Har krigat sig till en plats i truppen. Med honom på plan kan allt hända! I våras gjorde den 184 cm korte Ilunga flera matchdunkar i JSM-finalen. Något sådant har aldrig hänt i Sverige tidigare.
  David Bergström, 25, Norrköping Dolphins. Återvänder till Norrköping från en utflykt till Belgien. Om han lyckas i år blir han ligans stora behållning. Och David Bergström skjuter som en gud!
  Leslie Myrthil, 23, Sundsvall Dragons. Stor fysisk potential, men också en tendens att försvinna långa stunder i matcherna. Har kanske Sveriges snyggaste dunkar.
  John Tillman, 27, Sallén Basket. Kan bli nästa landslagsankare om han inser att det är match ända tills slutsignalen går. Skjuter nästan lika bra som Bergström.
  Jens Johnson, 22, Södertälje Kings. Kom bort i M7 förra året, men med mer speltid kan han utvecklas till en av ligans roligaste spelare att titta på.
  John Petersson, 23, Plannja. Mannen med teleskoparmarna som ser betydligt tamare ut än han är. Över två meter lång.

Nu eller aldrig
  För spelarna i åldern 22–27 år blir den här säsongen avgörande. Antingen växer de ut till riktiga ledarfigurer eller så kan vi glömma den här generationen – och EM 2003 i Sverige.
  Annars är förutsättningarna för årets basketliga något absurda. Nio lag ska slåss om åtta slutspelsplatser – och nykomlingen Jämtland Basket kommer med största säkerhet att lägga beslag på jumboplatsen.
  Det är extra svårt att se vad som ska vara spännande med ligan före slutspelet i februari.
  Visst, klubbarna slåss om hemmaplansfavör och möjligheten att spela europeiska cuper nästa säsong, men det är ju inget publiken bryr sig om nu. Jämtland mot Alvik i november eller Norrköping mot Solna i december. Det kan bli en gäspning!

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT