Lars Johan Hierta På internet sedan 1994
AftonbladetSport
ONSDAG 4 OKTOBER 2000

Han är Önnereds favoritpappa...

”GRATTIS, PAPPA” Anders Benjaminsson är 33 år och målvakt i kometgänget Önnered i elitseriehandbollen. Han är lagets pappa och låg bakom segern i premiären i går mot Tumba. Efteråt grattades han av dottern Moa, 14 månader.
Kometlagets gamling hjälte i premiären: Vi kan gå långt
GÖTEBORG. Önnereds favoritpappa glänste i elitseriepremiären.
  Först ledde Anders Benjaminsson, 33, sitt unga lag till seger mot Tumba. Sedan fick han grattispuss av Moa, 14 månader.
  – Kom så får jag en kram, säger Anders och jublar ihop med sin guldklimp.
Ovissheten förbyttes snabbt i jubel. Ingen visste hur bra kometlaget Önnered var innan premiären mot IFK Tumba. Nu vet man.
  – Vi har kapacitet att klara oss riktigt bra, säger Anders Benjaminsson efter segern med 24–20.
  Och det finns kvaliteter i laget. Thomas Bredenfeldt var lysande i första halvlek, Magnus Berndtsson ser lite orörlig ut men har ett brett register och missar sällan. Till det ett oerhört jobb i försvaret.

Tätt spel

– Vi kommer att vara tvungna att spela ett bra försvarsspel, säger Benjaminsson.
  Önnered har lagt ner ett jättejobb på att synkronisera laget. Alla vet exakt vad dom ska göra i varje situation som kan tänkas uppstå.
  – Vi har inte råd att göra misstag utan måste vara trimmade kollektivt för att lyckas, förklarar tränaren Kalle Frändesjö.
  Som när man lyckades spela fyra mot sex två minuter i sträck i andra halvlek utan att släppa in ett enda mål. Starkt.

Inget nytt RIK

– Det är ett mål att aldrig gå minus i numerärt underläge, säger Frändesjö.
  Bredd- och ungdomsklubben Önnered fick sin drömstart i elitserien. Men något nytt RIK lär klubben knappast bli. Därtill är ungdomsverksamheten alltför viktig.
  – För att bli en ”riktig” elitklubb krävs nog ett annat ideologiskt tänkande, tror Frändesjö.
  Men en historisk seger i första elitmatchen någonsin och en ledning, om än i en något haltande elitserietabell, är ju en bra start. Och dagens hjälte heter Anders Benjaminsson.
  Benjaminsson har ett förflutet som elitmålvakt i både Frölunda och Ludvika. Ska Önnered lyckas krävs fortsatt storspel av målvaktsveteranen. Det vet han om.
  – Det är en roll som man vet att man får när man är målvakt och det är bara inspirerande. Åtminstone just nu, säger Anders och skrattar.

Målisen är 33 år...
Namn: Anders Benjaminsson. Född: 19670315. Moderklubb: BK Heid. Längd: 187 cm. Vikt: 96 kilo. Familj: Paulina Andersson och Moa, 14 månader. Bor: Mölnlycke. Yrke: Försäljare.

...och klubben 35
Namn: Önnereds HK. Bildad: 1965. Färger: Grön/svart. Medlemmar: 1308. Antal lag: 52. Hemmahall: ÖHK-hallen kallad Kartongen. Publikkapacitet: 1 004. Tränare: Kalle Frändesjö och Lars Bernhardsson.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00