Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSport
FREDAG 22 SEPTEMBER 2000
 
  

0–2 smickrande
för Hammarby

Text:
                   Lasse Sandlin Det var lite gammaldags julgransplundring över torsdagens derby på Råsunda.
  Roligast hade man på AIK-läktaren, och det var också därifrån sången hördes:
  ”Så göra vi när vi krossa Hammarby,
  krossa Hammarby, krossa Hammarby.
  Så göra vi när vi krossa Hammarby,
  sent en torsdagsafton.”
  Festen var AIK:s, 2–0 slutade den, och stackars Bajen fick inte en enda gottpåse med sig hem.
  
2–0 var mycket smickrande siffror för det Bajen som under 90 minuter inte hade ett enda skott på mål och som inte ens hade en boll utanför målramen förrän fyra minuter in i andra halvlek.
Sanningen är att AIK låg närmare både 4–0 och 5–0 än Hammarby 2–1.
  
AIK:s mittbackar Michael Brundin och David Ljung täckte exemplariskt upp alla skottförsök från senfärdiga hammarbyiter framför Daniel Andersson i målet.
  Det var också lagkapten Brundin som avvärjde Hammarbys enda riktiga målchans, när han sprang ikapp en fri Kennedy Bakircioglü och stötte bollen till hörna sen Kennedy orutinerat misslyckats med att täcka bollen.

Se upp för botten- träsket, Hammarby
Tur är det för Hammarby, att man fortfarande har en marginal att spela på till lagen kring kvalstrecket; närmast Gif Sundsvall och Häcken.
  
Men en sån marginal kan krympa mycket hastigt och kommer också att göra det, om laget inte lyckas få ordning på sitt passningsspel.
  Sista omgången innehåller matchen Sundsvall–Hammarby, och det är rent av troligt att just den matchen kommer att gälla vilket lag som ska slippa kvala.
  Så illa var det att vi nog var många på läktarn som konstaterade att kvällens snabbaste Hammarbyfötter satt på Uffe Eriksson som deltog i en dribblingsunderhållning i halvtid.
  Och då är det illa...

AIK har fem raka derbytriumfer
  
AIK har nu fem raka derbysegrar och 9–0 i målskillnad sedan Hammarby senast vann, 1–0 i maj 1998 via ett kanonskott av Kaj Eskelinen.
  AIK skulle ha vunnit den matchen också, men som Bajen-tränaren Rolf Zetterlund sa efteråt:
  – Ibland måste man kriga.
  I går var Zetterlunds efterträdare, en på sina spelare mycket besviken Sören Cratz, inne på samma linje:
  – Fotboll är en kampsport. Det måste göra ondare att spela fotboll.
  För AIK-arna gjorde det ondare, och så vann man också de flesta närkamper i en match som fram till Andreas Alms välplacerade 1–0-skott i 26:e minuten annars spelmässigt var rent bedrövlig med ideliga felpass från båda håll.
  Spelet blev bättre i andra halvlek. Erik Edman och Daniel Tjernström fann varandra på vänsterkanten, Martin Åslund fick fart på benen i mitten, där Teddy Lucic redan i första halvlek visat vem som bestämde.

Teddy Lucic är och förblir en mittback
  
– Landslagsklass, betygsatte Stuart Baxter efteråt, vilket dock bara ska ses som tränarens eget sätt att försöka motivera att han tvingats sätta en typisk mittback som stoppkloss på mittfältet.
Lucic är varken mittfältare eller vänsterback. Han är och förblir en mittback...
  
Till sist, till den som eventuellt glömt ursprungstexten var det detta som gällde för veckans dagar på visan i ingressen: att gå runt ett enebärssnår på måndag, att tvätta kläder på tisdag, att hänga kläder på onsdag, att mangla kläder på torsdag, att stryka kläder på fredag, att skura våra golv på lördag och att till kyrkan gå på söndag.
  Möjligen är det detta sista som gäller för Cratz hammarbyiter.
Bönen lär ju vara nyckeln till himmelen.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
 MER SPORT