Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 7 MAJ 2000
 
 

Här är Sveriges
nya sportblad


EN ROSA DRÖM Nuvarande sportchefen Lars Östling blir redaktör för Sportbladet.
Foto: PETER KJELLERÅS
Aftonbladet startar landets första dagliga sporttidning
Nu får alla Sveriges idrottsintresserade en egen tidning.
  Samtidigt görs den vanliga tidningen om rejält med bland annat en satsning på debatt och opinion varje dag.
  – Det här är den största omgörningen av tidningen under mina 30 år på Aftonbladet, säger chefredaktör Anders Gerdin.

  Du har förmodligen märkt att Aftonbladets löpsedel de senaste dagarna inte varit riktigt som den brukar.
  En skär färg har successivt smugit sig allt kraftigare in och i morgon, måndag, är hela löpsedeln skär.
  Förklaringen är att det då är premiär för SPORT-BLADET, Sveriges första och enda dagliga sporttidning.
  En tidning på minst 16 sidor, ibland 20 eller 24, tryckt enligt europeisk modell på skärt papper och som kommer att medfölja Aftonbladet varje dag utan extra kostnad.

Vill profilera sporten
  Det finns enligt Anders Gerdin flera skäl till att Aftonbladet satsar på en daglig sporttidning.
  – Ett är att vi vill profilera sporten ytterligare. Vi har redan i dag Sveriges bästa sportbevakning och med en egen tidning stärker vi profilen ytterligare.
  Ett annat skäl är att utbudet ökat, liksom intresset för idrott och sport bland folk.
  – I ett sånt läge är det viktigt att ge våra läsare en ännu bättre service, mera bakgrund och en fördjupning av materialet. Vi vill också lyfta fram fler profiler och ta andra och nya grepp kring sportbevakningen än de traditionella.
Men varför rosa papper?
  – Med rosa färg vill vi ännu tydligare profilera SPORT-BLADET som en egen tidning. Det är samma färg som Europas största och mest ansedda sporttidning, italienska La Gazzetta delo Sport.
Är det här en knäpp på näsan åt konkurrenten Bonniers som länge planerat en daglig sporttidning?
  – Nej. Vi började faktiskt planeringen av en ny sporttidning redan i augusti i fjol. Fast vi har genomfört arbetet i det tysta.
  Det blir Aftonbladets sportredaktion som kommer att svara för innehållet i den dagliga sporttidningen. Redaktör för SPORT-BLADET blir nuvarande sportchefen Lars Östling.
  – Det här är det roligaste jag varit med om. Vi får vara med och göra den största sportsatsningen någonsin i svensk presshistoria, påpekar Lars Östling.
  Och tillägger:
  – Så det är klart att vi på sportredaktionen länge svävat på små rosa moln och väntat ivrigt på att få köra i gång.
  Mellan 20-25 miljoner extra om året räknar Anders Gerdin med att satsningen på en daglig sporttidning kommer att kosta. Pengar som främst går åt till extra papper samt en utökad sportredaktion.

Stora förändringar i huvudtidningen
  Samtidigt som den nya sporttidningen utkommer i morgon innebär det också rejäla förändringar av den vanliga tidningen.
  All sport försvinner från nyhetstidningen. Istället fylls bakvagnen med en utbyggd avdelning för Kvinna, en utbyggd avdelning för opinionsmaterial och en satsning på populärvetenskap och andra ämnen som traditionellt inte haft någon plats i svenska kvällstidningar.
Nöjesbevakningen börjar redan på mittuppslaget och får också mer utrymme totalt sett.
  Anders Gerdin igen:
  – Det här är lika viktigt. En satsning på en daglig sporttidning ger oss också plats och möjlighet att skilja ut Aftonbladet från övriga kvällstidningar.
  – Inte minst genom fördjupning och mera av opinionsmaterial. Från och med måndag har vi en hel sida debatt och en hel sida insändare sju dagar i veckan.
  En konsekvens av omgörningen blir att alla bilagor i tabloidformat försvinner. Sport och spelbilagorna kommer att ingå i SPORT-BLADET. Ekonomibilagan kommer att inflätas i bakvagnen på helgerna och Kvinnabilagan ersätts av dagliga sidor utspridda över hela veckan.
Ingen av Aftonbladets extra tidningar (Puls och A4-tidningarna) berörs av förändringarna.
Det finns inget konservativare än tidningsläsare säga det. Är du inte rädd att skrämma bort läsarna med så här kraftiga förändringar?
  – Jag har tänkt på det. Men jag är säker på att sportläsarna uppskattar att få en egen tidning och jag tror de övriga läsarna är nyfikna på att få något de tidigare inte haft, säger Anders Gerdin.
  Och tillägger:
  – I morgon drar vi också i gång en stor kampanj för att informera om vad de här satsningarna innebär och vad våra läsare erbjuds. Jag tror att det ska uppfattas enbart positivt.
Är det ännu fler förändringar på gång?
  – På en månad har vi gjort om Söndagstidningen samtidigt som vi nu gör om hela huvudtidningen. Det får räcka med förändringar före semestern, slutar Anders Gerdin.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER