Här kan du läsa sammandrag av första chattet med Anders & Sören:
Mimmi säger: Hej - varför skriver ni bara om killar?
Anders: Det gör vi inte. Vi har skrivit om Tuva-Lisa, en tjej, kommer ny bok i höst. Och så har vi skrivit om en sexårig tjej som heter Trude. Så det är inte bara om killar. Men det är lättare att skriva om killar eftersom vi ÄR killar, även om det är lite fegt.
Smultronpuss säger: Hur vet ni hur ungdomar har det idag när ni skriver i era böcker? Ingen av er är ju tonåring precis!
Sören: Nej, det är sant. Men vi plockar mycket ur våra egna liv. SEdan har vi många människor runt omkring oss som är den åldern, Anders son är i den åldern. och vi har varit runt på em massa chattar och gjort research.
Knobbe säger: Gick ni i gymnaiset? Varför måste man gå så mega i Skolan?
Anders: Ja vi gick på gymnasiet båda två. man måste gå i skolan för att lära sig grunden för hur det fungerar. Och då vet föräldrarna var man har barnen på dagarna, utan att betala en massa fritidsavgifter.
Annika säger: Varför har ni bröst på omslaget till Emanuel-boken?
Sören: Det är en fråga om var och ens fantasi, om man ser det som kvinnobröst eller tjusifa prickar. Anders: Jag och Sören såg inte ens att det kunde tolkas som bröst. Det var vår redaktör som upplyste om det!
Lena säger: Kunde ni prata om sex med era föräldrar när ni var tonåringar
Sören: Neeeej. Anders: Absolut inte. Sören: Det var det mest tabubelagda ämnet som existerade i hemmet.
Lollo säger: Hur var ni som tonåringar?
Anders: jag var duktig i skolan. Utåt var jag en snäll människa. Inåt var jag destruktiv. Sören: Jag var en endimensionell clown som skojade om allt och alla. Anders: Ja, han hade inte ens EN dimension.
Annika säger: Jag är 15 år. Allt mina kompisar snackar om är sex, ska det va så?
Sören: Om det SKA vara så vet jag inte. Men att det är så är ett obestridligt faktum. man kan välja att gå in i diskussionerna eller avstå. Anders: När jag var i den åldern var det inte bara sex. Det var mycket filosofi också. Och supasnack.
Karin säger: Hurdan ar Emanuel?
Sören: Han är en relativt vanlig ungdom som har stark längtan liksom alla människor, men hans längtan är ganska fokuserad på en tjej. Anders: Han är osäker, kåt och kärlekslängtande.
Stefan säger: Jag har läst att killar tänker på sex flera hundra gånger varje dag. Är det så?
Sören: Jag tror det ska vara flera tusen. Anders: jaaaa, det stämmer.
Anders Varför är det alltid de tuffa killarna som får snygga tjejer?
Anders: I en viss ålder, tex högstadiet, kan det tyckas så, men den pojken som inte är tuff blomstrar upp runt 20. Då ser alla snygga brudarna vad de missat.

14 säger: Det känns som om skolan motarbetar en hela tiden i stället för tvärtom...
Sören: En väldigt viktig sak du har sett. Det är sorgligt att det upplevs så, och jag tror det är så på många skolor, även om inte på alla. Anders: Vissa lärare lägger för mycket av sin egen värdering i hur han/hon möter sin elev.
Mange (G) säger: Vilken är eran favoritbok, i Bert Serien ?
Anders: Berts ytterligare betraktelser. Sören: Berts ytterligare betraktelser och berts bokslut. Anders: Jag håller med.
Olle säger: Var ni själva likadana som Emanuel när ni var yngre?
Anders: Ja, vad gäller osäkerheten, kåtheten och oturen med tjejer. Sören: Jag håller med - sån var Anders. Och jovisst, vi plockar våra egna erfarenheter i vad vi skriver.
Mange (G) säger: Hur många böcker har ni skrivit sammanlagt ?
Sören och Anders säger: 59, med årets bok.
Bacon säger: kanonböcker...ni vet precis hur en tonårsgrabb tänker
Sören: tackar och bockar. Anders: niger och pussar på handen.
Played säger: Vad anser ni om homosexuella? Ska dom få ingå partnerskap? Kommer Bert att ha en relation med en kille?
Anders: Givetvis ska de få ingå partnerskap. Kärlek är kärlek. Men Bert är inte homosexuell. Men vi vet inte hur han kommer att utvecklas eftersenaste boken. Han kanske utvecklar en bisexuell relation, det har vi ingen aning om.
En kille 15 säger: Kommer det någon ny Bert bok?
Sören: Nej, det har vi inte planerat inom överskådlig framtid.
Keeper säger: Hejsan! Jag undrar om Emanuel-boken tar upp mycket om onani?? Isåfall är det både kvinnlig och manlig?
Anders: Manlig onani i denna bok, ja. Kvinnlig onani, att det förekommer framgår. Det framkommer i boken att tjejers sexlust är lika stark som killars. Sören: Onanist, javisst.
Knobbe säger: Vilken är eran favoritchatt?
Anders: Aftonbladet. Sören: När vi jobbat med Emanuel har vi använt Passagen mycket.
En kille 15 säger: När förlorade ni oskulden?
Sören och Anders säger: Anders: 20 år. Sören: 18.
Sexbocken säger: Varför får aldrig Bert ligga med någon?
Sören och Anders säger: Rätt fråga från rätt person. Sören svarar: för att vi har ett ansvar mot våra yngsta Bert-läsare som är i 9-10-årsåldern. Vi vill inte att de ska behöva läsa om sexdebuten.
Sofie säger: Kommer det att komma fler böcker om Emanuel?
Sören: Ja, vi planerar minst 5-6 böcker.
14 säger: När bestämde ni er för att börja skriva, och hur började ni då?
Sören och Anders säger: Vi började 1983, med följetong för radio. SEdan blev det mer och mer radio, och sedan blev det bok. Sune kom bara neddimpandes från himlen.
Keeper säger: Varför skriver ni att han kollat på porrfilm? Ni nästan uppmanr folk att titta på porr! Är det rätt?
Sören: Emanuel är inget helgon. Vi uppmanar inte folk att titta på porr. Att Emanuel tittar på porr innefattas i hans liv. Han gör mer dumma saker än tittar på porr...Anders: Det står ingetans i Emanuel att han eller vi uppmanar till porrfilmstittande för att det skulle vara bra.
Johan toan säger: Allt detta med att man måste vara smal? är det verkligen så? Jag är lite mullig och det blir jag retad för!
Anders: Suck. Det är en djup tragei att samhället blir mer och mer fixerat vid det yttre skalet. Sören: Det är för oss viktigt att försöka förmedla en något sundare bild av människors attityd till sina kroppar. det lilla vi kan bidra med gör vi gärna.
Keeper säger: Hur fick ni fram kapitllet om onani (där hunden störde honom) vem kom på det?
Anders: Det var Sören som kom på det avsnittet. Det vittnar om hans perversitet. Sören: Tilläggas kan att Anders har en 7-8 hundar. Anders: Jag rättar. Det är bara fem. Och ingen av dem har onanerat.
Smultronpuss säger: Kommer ni att göra en film av boken Emanuel som ni gjort av Sune och Bert?
Sören: Det är inget klart, men det ligger under diskussion. Vem som ska spela? Något nytt, finnigt ansikte.
Therese säger: När "mister" ungdomar egentligen oskulden nuför tiden, av det man hör och läser så kan man tro att INGEN är "byxmyndig när det händer...?

Sören:
I mina ögon är det en enda stor förvriden lögn, att ungdomar skulle ha sex så tidigt som det sägs. Det finns alltid känslan att något avslöjar mig - om man avslöjar att man är oskuld vid 17. Anders: jag var 25 när jag erkände att det dröjde ända ti
David, 82 säger: Killar tänker så mycket på sex som ni just sa , men hur är det med kvinnor tänker inte dom också en aning på sex m,m
Sören: Sbvarar och skrattar. Anders: Ypperligt sant att kvinnor tänker minst lika mycket på sex som killar: Anders: Alla utom min fru, som bara tänkere tankar på mig.
Sam säger: Hur ofta är sex lagom?
Anders: aldrig. Sören: socialstyrelsen rekommenderar 6-7 gånger om året. Anders: Detta är ett induviduellt val man måste komma överens om med sin partner. Jämlikt.
Lollo säger: Fick ni bra sexual-undervisning på eran skol-tid?
Sören: Vår lärarinna var med generade än vi själva och hastade snabbt över sexundervisningen. Anders: Vår sexundervisning var tat det skickades runt en komndom i klassrummet som vi fick känna på: Tommy snodde två.

Keeper säger: Var fick ni namnet Emanuel ifrån?
Anders: Det är ett vackert namn, tycker vi. Och det ger associationer till Emanuelle. Sören: Namnet har funnit med sedan vi började planera hans tillkomst för ungefär 10 år sedan. det var meningen. Då kom han.
Malin säger: När lärde ni känna varandra?
Anders: I en solig vårdag 1964. Då jag kom krypande och dreglade över Sören när han låg i en soffa. Vi är kusiner och har känt varandra hela livet. Nånting sånt. Sören: De dregelattackerna får jag gå i terapi för att komma över nu.
Keeper säger: Tycker ni att man ska skämmas om ens föräldrar kjommer på en om man onanerar?
Sören: Nej, oftast är det föräldrarna som skäms och inte kan hantera situationen. Och det skapar en känsla hos den som utforskar sin sexualitet (runkar) att det skulle vara fult och skamligt VILKET DET INTE ÄR. Anders: Föräldrarna onanerar också!
Jakob säger: Vad gör man om man om man är blyg och vill hångla med sin tjej??
Sören: Frågan tyder på att man redan har en tjej, vilket underlättar problemet. Ett: Inled en dialog med sin tjej. Anders: Prova pussa litet på örsnibben, kolla om det är grönt ljus.
Cool_rocking_daddy säger: När var ni kära för första gången?
Anders: När jag var fem år och blev inputtad i buske av Anettet, hon kysste mig. Sören: När jag var 8 år blev jag plötsligt kär i var och varannan i klassen.
Cool_rocking_daddy säger: Tror ni att man kan hitta sann kärlek via nätet?
(20:37:00) Ssren och Anders säger: Anders: Man kan hitta sann kärlek överallt, också på nätet. Sören: Jag håller med.
Snoken säger: Vilket ord använder ni för motsvarighet till ordet ”SNOPP” hos tjejer?
Sören och Anders säger: Snopp? Anders svarar: När jag pratar med mina döttrar om det, så använder jag ordet kissimurra, och när jag pratar med någon vuxen så är det slida eller vagina. Sören: TYvärr finns inget riktigt riktigt bra ord som snopp. Snuppa var det närmaste jag hörde.
14 säger: Jag är vetgirig och VILL verkligen lära mig. Men skolan stoppar en. De låter en inte utveckklas, utan stannar en med en järnhana. "JObba inom ramarna till något uråldrigt system, eller inte bry sig alls. Jag vill lära mig
Sören och Anders säger: Oh. Anders svarar: Med en sån insikt om hur skolsystemet funkar, behöver du inte vara orolig för egen del, du kommer att gå långt.
Keeper säger: Tycker ni att det är bra/dåligt att ungdomar kollar på erotiska filmer?
Sören: jag tror inte det är skadligt med erotiska filmer. ren porr kan säkert förvrida bilden av sexualitet hos vissa stackare. men erotik som är rätt påtändande ser jag inget fel med. Anders: Jag håller med.
Sune säger: Är det vanligt att man inte förlorar oskulden förrän man är uppåt 25
Anders: Mer vanligt än vad undersökningar visar, tror jag. Sören: Jag håller helt med.
Hugo_20 år säger: Hej! Jag hoppas att ni kan ge mig ett råd om vad jag ska göra. Det är så att jag förlorade oskulden i lördags (äntligen) MEN nu har jag upptäckt nåt rött runt könsorganet. Vad ska jag göra?? Ps: jag vill inte gå till.
Anders: Ingenting. Det är nog bara snoppen som är generad. Sören: Ser ingen anledning att rusa till doktorn, så kort tid efter din stora dag i livet. Men OM det blir obehagligt och klia och hoppa monster ur snoppen så skulle jag gå till dioktorn.
Adde säger: Onanerar man fortfarande när man är äldre?
Sören: Ja. Också vid 36 års ålder. Anders: Ingen förändring vid 37 års ålder.
Linn säger: Kommer man att få se någon bild på Emanuel? Som jag har förstått är han ju nördigare än Bert...
Sören: Så småningom kommer en bild av Emanuel att växa fram. Vi har tagit fram en fantombild på honom. Svårt att säga om han är nördigare än bert, men han har stor potential.
Jossi säger: Kommer Emanuel också "förbli" oskuld, som Bert?
Sören: Inte om man läser första boken... Anders: Läs!
Nisse14 säger: Blir det någon film med Emanuel.
Anders: Med all säkerhet, men inget klart.
Cassidy säger: Jag ville bara säga att ni, Sören och Anders, är världens bästa författare!! Keep up the good work =)
Sören: Bockar och tackar och skuttar glatt vidare cybervärlden. Anders: Blir varm om hjärtat och flyter omkring som slime på golvet.
Sören och Anders säger: Det var kul att chatta. Kom tillbaka i morgon och ställ fler frågor, klockan 20 imorgon kväll.
I morgon: Fortsätt chatta om sex & kärlek med Sören och Anders klockan 20.00


Vid frågor eller kommentarer mejla: Frida Håkansson