Datanördarna som fick världen att börja surfa
Bill Gates
Bill Gates – nörden som blev världens rikaste.
Bild: AP
De var ett gäng unga hackers - nu är de världens rikaste män
Han är nörden som hoppade av universitetet och blev 90-talets rikaste person.
  Bill Gates, 44, äger idag ofattbara 875 miljarder kronor. Eller är det en biljon?

Ingen vet riktigt. Vad man vet är att Bill Gates idag är IT-världens överlägsne kung som bara ha blivit rikare och rikare. Ingen annan person i världshistorien har på så kort tid påverkat så många människorsliv.
  Samtidigt skakar nu hans dataimperie av en svår kris. En domare i USA fastslog nyligen att Microsoft har monopol inom sitt affärsområde och missbrukat sin ställning.
  Det började 1968. Gates var tolv år när hans skola skaffade sig en dator. Efter ett par dagar kunde han mycket mer än sina lärare.

Hoppade av från Harvard
1972 byggde han sin första egna dator för 350 dollar och började göra program. 1975 döpte han och hans kompis Paul Allen sitt företag till Microsoft och hoppade av studierna på Harvard.
  Gates hade en vision. Han såg att datorerna snart skulle göra sitt intåg i privathemmen, men att datorerna behövde betydligt bättre programvara. Datorerna kunde gärna göras av någon annan. Men hans vision var att han skulle programmera dom.
  Det tog några år tills det stora genombrottet kom. Men 1979 söktes de upp av IBM, som behövde ett operativsystem. Och nu följde några expansiva år då Gates och hans kompisar skapade datahistoria. De var unga och bohemiska, skäggiga och slarvigt klädda. Inte så vanligt i amerikanskt affärsliv. Men de jobbade hårt.
  Hela tiden var Bill Gates i centrum och drivkraften var att hela tiden uppfinna smartare och smartare program.
  I dag kontrollerar Microsoft 90 procent av programvaruindustrin. Det rör sig om allt från interaktiv television, uppkoppling till de viktigaste teletjänsterna, betalningstrafik till information, underhållning och mjukvara för persondatorer.
  Börsvärdet är lika stort som biljättarna General Motors, Ford och Chrysler tillsammans.
  Men hans ställning är hotad. Det amerikanska justitiedepartementet och 19 delstater anklagar honom för att missbrukat sin ställning.
  I centrum för åtalet står Microsofts webbläsare Explorer, som levererats tillsammans med det helt dominerande operativsystemet Windows. Man menar att Netscapes webbläsare Navigator inte haft någon chans, eftersom Windows installeras i de flesta nya persondatorer.
  Gates förlorade första ronden. Men mycket kan hända. Det kan bli förlikning. Eller också överklagar Gates och då kommer rättegångsprocessen att ta flera år.

Bor med familjen i nybyggt palats
I dag bor han i ett nybyggt palats för 850 miljoner kronor strax utanför Seattle. Här har han också byggt in sitt högkvarter, för trots rikedomarna jobbar han fortfarande oavbrutet.
Även om han själv tycker att han slagit av på takten.
  - Idag orkar jag inte längre jobba 20 timmar om dygnet i veckor i sträck, säger han.
  Även i privatlivet har han dragit ner på takten. 1994 gifter han sig och skaffade två barn tillsammans med Melinda French, en begåvad produktchef på Microsoft.
  - Det tog en massa tid att vara ungkarl. Jag tror att det är effektivare att vara gift, sa han vid sitt bröllop.
Bosse Sandström

”LOS ANGELES. Tidigt i morse kom det preliminära utslaget som kan ödelägga Bill Gates imperium,. En domare i USA har slagit fast att datajätten Microsoft har monopol inom sitt affärsområde och att företaget missbrukat sin ställning. Offentliggörandet i det som redan kallas ”Århundradets antitrust-mål” kan leda till att företaget splittras.
  - Det är en oerhörd seger för de amerikanska konsumenterna, sa USA:s justitieminister Janet Reno i morse.
  Nyheten kablades ut 30 minuter efter midnatt svensk tid och slog ned som en bomb i USA.
  Tre framträdande bedömningar har gjorts av domare Thomas Penfield, som haft till uppgift att granska fakta i målet:
1. Microsoft har monopol inom operativsystem för persondatorer.
2. Microsoft har missbrukat monopolet.
3. Det har skadat konsumenterna.
  Ämnet dominerade i morse tv-sändningarna i tv-kanal efter tv-kanal.
Samtidigt sjönk aktien som en sten.”

Magnus Sundholm
Aftonbladet 6 november 1999