Eva och Efva gifte sig – med varandra
Eva och Efva på Europride
På Europride på Skansen 1998.
Bild: ULF HÖJER
  Eva och Efva gifter sig
Eva och Efva gifter sig, 1996.
Bild: JOACHIM LUNDGREN
Nya lagen om partnerskap för homosexuella infördes 1995
Världen går åt fanders, kan man ju tycka ibland.
  Men i vissa avseenden blir det bättre. Många fördomar minskar och toleransen ökar. Ibland.
  Eva Dahlgren och Efva Attling fick uppleva många ärliga grattis när de gick ut med sin kärlek och ”gifte” sig den 25 januari 1996.

Det var väl inte helt lätt. Det var ju andra inblandade. Som Efva Attlings exman och två barn.
  Men nu var de mogna. Redan sommaren 1994 hade det tänt mellan de båda.
  Inom artistvärlden var det snart känt att de funnit varandra.
  - Man blir ju inte lesbisk över en natt. Men när man träffar rätt kvinna - och kan bejaka denna sida av sig själv så blir man hel som människa, som Efva Attling sa i en intervju.
  Och nog är det naturligt att man vill bekräfta sitt förhållande för sig själv och för hela världen. Det vill ju de flesta som blir kära. Oavsett kön.
  För att inte tala om att det kan kännas bra att få det ekonomiska uppklarat.

Första ”bröllopet” 1995
Sverige blev det tredje landet i Norden som införde partnerskap och därmed officiellt erkände att all kärlek mellan vuxna människor bör respekteras.
  Danmark kom först, 1989. Sedan Norge, 1993.
   I Sverige trädde lagen om partnerskap för homosexuella i kraft den 1 januari 1995. Och det första historiska ”bröllopet” mellan två av samma kön ägde rum i rådhussalen i Östersund redan den 2 januari.
  Det var Sven-Olof Jansson, 58, och Hans Jonsson, 42 som efter fem år som sambo tog varandras händer och lovade att älska varandra i nöd och lust.
  Vigselförrättaren var den förre riksdagledamoten i vänsterpartier Jörn Svensson.
  En månad senare gifte sig Jonas Gardell och Mark Levengood med varandra.
  Dock, det är fortfarande inte helt lätt för homosexuella att få gifta sig precis överallt. Ärkebiskopen KG Hammar har deklarerat att han ser inget hinder för partnerskap. Varken för präster eller andra. Vilket upprör andra kyrkliga företrädare.

Flera kommuner vägrar
Även många borgerliga vigselförättare nekar. Ett halvår efter lagens införande var det faktiskt flera kommuner som vägrade registrera partnerskap. Vilket fick dåvarande jämställdsministern Mona Sahlin att skriva att skarpt tillrättavisande brev till kommunerna.
  Fortfarande har homosexuella i Sverige inte rätt att adoptera barn.
  Det innebär förstås inte att barn inte lever med homosexuella föräldrar.
  En undersökning som gjorts av Göteborgs universitet visar att 17 procent av de lesbiska kvinnorna och 10 procent av de homosexuella männen har barn. Man räknar med att cirka 40 000 barn i Sverige har minst en homosexuell förälder.
  I Danmark får också homosexuella som lever i partnerskap adoptera sin livspartners barn. Så kallad närståendeadoption. Men man får inte adoptera utländska barn.

Adoptionsrätt utreds
Enligt Sifos senaste undersökning svarar nästan sextio procent av svenskarna nej på frågan om homosexuella ska få adoptera. Män är mest negativa. 66 procent säger nej.
  I slutet av 1999 tillsattes en statlig kommitté på 25 personer som ska utreda frågan om de homosexuella ska få rätt att adoptera.
Bosse Sandström