Madonna – vilka giganter!
Bruce Madonna Michael Jackson
Bruce ”The Boss” Springsteen, Madonna, Michael Jackson – på åttiotalet föddes megastjärnorna och arenakonserterna.
Foto: PETER CLAESSON, ERIC ROXFELT, AFTONBLADET

Stor, större, störst.
På 1980-talet blev allting gigantiskt. Evenemang.
Vi fick jättelika arenakonserter.

På 70-talet betraktades det som skrämmande stort när band som Rolling Stones spelade i ishockeyarenor för 15 000 åskådare. På 80-talet drog samma Stones och Bruce Springsteen över 50 000 per spelning till Ullevi i Göteborg.
  De där galorna blev årliga jippon dit människor reste från hela Skandinavien, en händelse som lockade oavsett vem som stod på scen. Samtidigt blev festivalerna större och större, med Roskilde i Danmark som förebild. Ständigt återkommande ritual med rock i regn och lera.
  Kulmen på alla galor blev Live Aid 1985 när en stor del av världen tittade på direktsända rockkonserter från London och Philadelphia.
  Även kulturen gick på storhetslinjen med en ständigt växande Bokmässa.

NÖJE: Jens Peterson Cd-skivan kom
1980 känns kanske nyligen, men då fanns inte saker som nu är självklara.
  Vi fick cd-skivan som överraskande snabbt tog livet av de gamla vinylplattorna. Genombrottet för cd:n kom mot senare delen av 80-talet, med Dire Straits ”Brothers in arms” som vändpunkt.
  Vi fick MTV, vi fick nya tv-kanaler, vi fick video. Videobandspelare hade funnits även tidigare, men först på 80-talet blev de allmän egendom. Och först på 80-talet började köpvideo säljas i Sverige. Möttes av viss skepsis, men idag konkurrerar film med cd.
  Det var inte enbart tekniska förändringar.
  Cd-skivan hade en annan längd, med plats för över 70 minuter musik mot de dryga 40 som lp:n hade. Istället för att planera två sidor med sånger i rätt rytm började artisterna tänka om och göra längre skivor med en annan koppling mellan låtarna.
  Videons genombrott betydde också att utseendet fick ny betydelse.
  70-talet hade en hel del storsäljande anonyma grupper, men när alla skulle göra video och komma med i MTV fick imagen en helt annan tyngd. De fula försvann eller fick byta frisyr.
  Några av 80-talets stora genombrott, Michael Jackson och Madonna, visste exakt hur man använde kläder, dans och stil för att skapa den rätta imagen med låtarna.
  Det snabba tempot och nya bildberättandet påverkade också hur biofilmer och tv gjordes.
  Två långlivade serier föddes på 80-talet. Jan Guillous böcker om agent Hamilton förvandlades till film med början 1989, och Jönssonligan dök upp med Gösta Ekman i spetsen. ”Macken” blev det stora genombrottet för Galenskaparna och After Shave.
  Svenskarna började också gå mer på krogen. Det blev friare alkoholrättigheter och längre öppettider. Billigare mat och rätter från nya länder. Det blev coverband och stå upp.

Amerikanskt nöjesliv
Stå upp-komiker hade funnits länge i USA och England, och visst hade vi haft lustigkurrar som stått ensamma framför mikrofon. Men just det delvis förberedda, delvis improviserade samspelet nära en krogpublik var en ny företeelse.
  Stå upp var inte det enda vi tog från USA. På 1980-talet blev Sveriges nöjesliv blev mer amerikaniserat, reklam och filmtitlar på engelska, McDonalds i varje buske.
  I underhållningsvärlden blev vi USA:s 51:a stat.

Jens Peterson

LÅTARNA
Michael Jackson: Billy Jean
Madonna: Like a virgin
Bruce Springsteen: Born in the USA
Carola Sörgaard: ”Främling”
Ebba Grön: ”Staten och kapitalet”
Roxette: ”The look”
Gyllene Tider: ”När vi två blir en”
Eva Dahlgren: ”Jag klär av mej naken”
Ulf Lundell: ”Kär och galen”
Band Aid: ”Do they know it´s christmas?”
FILMERNA
”Fanny och Alexander”
”E.T”
”Sällskaps resan”
”Bröderna Mozart”
”Den enfaldige mördaren”
”Jakten på den försvunna skatten”
”Cinema paradiso”
”Amadeus”
”Farlig förbindelse”
”En fisk som heter Wanda”