Tonåringarna som blev störst av alla
Björn Borg
TENNISKUNGEN Björn Borg är en av tennisvärldens absolut största med sina fem Wimbledonsegrar. Här i Wimbledon 1979.
Bild: AP
Ingemar Stenmark
SLALOMKUNGEN Ingemar Stenmark blir snabbt alpincirkusens mästare och tar 85 världscupsegrar. Här i pisten 1977.
Bild: AFTONBLADET
70-talet är OS-guld till Gunnar Larsson och Ulrika Knape, till Anders Gärderud och Bernt Johansson, till Ragnar Skanåker och Sven-Åke Lundbäck, det är VM-guld till Stellan Bengtsson och Frank Andersson...
Men framförallt är 70-talet 56-ornas årtionde: två tystlåtna svenska tonåringar som tar världen med storm.
Björn Borg, född i Stockholm 6 juni 1956 - Ingemar Stenmark, född i Tärnaby 18 mars 1956.

Två karriärer i tennis och slalom som parallellt och mycket snabbt når oanade höjder samtidigt som deras sporter får nya dimensioner i den massmediala revolution, där idrotten via tv kommer in i våra vardagsrum.
  Björn och Ingemar blir snabbt våra bästa vänner.
  I Tärnaby hade Ingemar under sin uppväxt inte haft mycket annat att göra vintertid än att åka slalom:
  ”Mina första skidor var röda med gula tåhättor att sticka pjäxorna i, jag fick dom när jag var fyra. Jag åkte aldrig länge, däremot åkte jag ofta.”
SPORT: Lasse Sandlin   I Södertälje hade Björn upptäckt att den tennisracket, som pappa Rune vunnit i en pingistävling, var lite för tung, när han bollade mot garageporten hemma på Torekällgatan; så tung att han på backhandsidan tvingades använda båda händerna.
  I december 1975 är Borg mannen bakom Sveriges första Davis Cup-seger, 1976-80 vinner han Wimbledon fem gånger och tar 41 raka Wimbledon-singlar, innan han 1981 förlorar finalen mot McEnroe.
  17 december 1974 tar Stenmark i Madonna di Campiglio den första av sina 85 världscupsegrar i en tävling där han efter första åket ligger på 22:a plats.

70-talet i övrigt:
Ronnie Peterson kör i september 1978 sin 124:e och sista GP-tävling, Italiens Grand Prix på Monzabanan, blir årets tvåa i förar-VM men då är han redan död; Ronnie avlider på Niguardasjukhuset i Milano dagen efter den olycka som inträffat redan på väg in i loppets första kurva.
Askungesagan om dalahästen Ego Boy, 6, som vinner Elitloppet på Solvalla en majsöndag 1973 men som ett år senare hemma i boxen bryter nacken och avlider.
Simmaren Mark Spitz tar sju OS-guld i München -72 och löparen Lasse Virén vinner dubbelt på 5000 och 10000 både -72 och -76; värst är milloppet i München där han efter halva sträckan ramlar in på innerplan, förlorar 30 meter men ändå kan vinna med 1,2 sekunder.
Muhammad Ali skriver historia som den förste som kommit tillbaka på tungviktstronen för tredje gången: först ”The Rumble in the Jungle” i Kinshasa i oktober 1974, då han knockar George Foreman - därefter poängsegern mot Leon Spinks i New Orleans i september 1978.
  The Greatest?

Lasse Sandlin