En bok som ”Jack” hade ingen läst förr
Lundell blev idol och national-
skald

Lundell
Foto: CALLE TÖRNSTRÖM

Ulf Lundell vann första Rockbjörnen
På 20 år har Aftonbladets Rockbjörnen blivit det mest prestigefyllda svenska rockpriset.
  För att läsarna väljer vinnarna.
  Inte experter. Inte försäljningssiffror.
  Den första som vann 1979 var Ulf Lundell, när priserna delades ut för 1978 års skivor. Han vann både som årets manliga artist och för skivan ”Ripp rapp”, den med ”Oh la la (jag vill ha dej)” och ”Rom i regnet”.
  Året efter vann Lundell igen som bästa manliga artist. Hans nästa stora år var 1982 när ”Kär och galen” släpptes, med ”Öppna landskap”. Ulf Lundell vann även det året två Rockbjörnar.
  Med sina fem Rockbjörnar ligger Lundell högt på alla tiders topplista, som toppas av Marie Fredriksson, Per Gessle och Magnus Uggla.
  Priset har också tagits emot av Mick Jagger, Michael Jackson, Oasis och David Bowie.
Den 5 april 1976 kom boken Jack och plötsligt var rocksångaren Ulf Lundell en superkändis. I boken beskriver han några års knullande och supande på jakt efter lyckan och boken fick genast beteckningen ”sjuttiotalets generationsroman.”
Boken fick nog rätt många tonåringar mellan femton och trettio att köpa ut några sexpack och dra till Gotland eller Djurgården för att ha roligt.
  Var det roligt?
  Han tjänade i alla fall mycket pengar som han smällde på champagne och annat på innekrogen Vickan i Kungsträdgården i Stockholm.
  Han blev idol, den svenska rockgenerationens nationalskald som med sin musik och sina böcker har skapat ”en märklig syntes av Bellman, Kerouac och Springsteen”.
  Rockmusikern som skrev och författaren som sjöng om sin tids drivkraft och vånda.
  Efter ett tag övergav han krogarna i Stockholm, gifte sig i kyrkan med en psykolog och flyttade till Jämtland och avlade tre barn.
  Men efter några år var han skild och tillbaka i Stockholm igen. Och ”det hårda livet” fortsatte. I sus och dus. Det blev några år med blöta rockturnéer. Lundell var full på scen och blev ”riksalkis”. Han har själv pratat ut om problemen. Hur allvarliga de var vet bara han själv. Men nog jobbade han mycket också.
  Ulf Lundell gjorde en blixtrande klassresa, som det brukar heta. Kommer från ett lite gråpräktigt socialdemokratiskt arbetarhem, där man skulle göra rätt för sig.

Romaner, skivor och tavlor
Efter att ha misslyckats i skolan började han knega på sjukhus i väntan på att drömmen om musiken och litteraturen skulle slå in. Drömmen slog in.
  Men trots framgången så glömde han inte den gamla arbetsmoralen.
  Att arbeta som konstnär är att slåss mot den egna förmågan. Att spänna bågen tar på krafterna. Alkoholen är en förrädisk hjälp när krafterna sinar.
  Men hur har han inte arbetat. Över tio tegelstensromaner. Över 700 konserter. Över 20 inspelade skivor. Och så målar han tavlor.
  Det åstadkommer man inte med ett liv i sus och dus, utan med hårt arbete.
  1982 kom skivan ”Kär och galen” med ”Öppna landskap”, som blev en av de inofficiella nationalhymner vi sätter på när den svenska sommarnatten är ljum och vemodig.
  Han väcker känslor på många sätt, Ulf Lundell. Speciellt hos dagens unga feminister.

Retar unga feminister
Kanske för att han gifte om sig och fick barn med en ung dam. Och efter den nya skilsmässan fortsatte att umgås med unga damer.
  Sånt retar.
  Trots att han under hela nittiotalet tagit hand om och ensam uppfostrat tre tonåringar, vilket inte alltid är så lätt oavsett om man är man eller kvinna.
  Det blev väl inte bättre av att han skrev ett omdömeslöst brev till en ung kvinnlig kritiker, som publicerade det i boken ”Fittstim”.
  Lundell är en känslomänniska på gott och ont och blir man förbannad så blir man förbannad.

Äldre och bittrare
Nu ska han snart fylla femtio och verkar inte tycka livet är särskilt roligt, trots erkännande och stora inkomster.
  - Ett afterlife, som han sa i en tv-intervju nyligen.
  Hans romanfigurer blir också allt bittrare och mer besvikna.
  Man kan ju undra varför. För hur många kan spänna bågen så hårt utan att strängen brister som Ulf Lundell?
Bosse Sandström

citatUlf Lundell är inte en författare som försvurit sig till den gamla sentensen ” i koncentrationen röjes mästaren”. Hans bok är över 400 sidor tjock, och ordflödet i två tredjedelar av den rent bedövande. Den resterande, placerad i mitten och den som ger styrsel åt boken, utgörs av ett långt dagboksavsnitt. Det är skrivet i en korthuggen stil som naket och avslöjande blottlägger ensamheten och ömhetsbehovet bakom de ständiga påtändningarna och de slentrianmässiga påsättningarna.
Sammantaget rör det sig om den mest levande och vitala prosa jag läst på länge.Tonträffningarna är oerhört säker; så här gick snacket, så här var atmosfären. ”Jack” är en roman om drömmen om den totala friheten och denna frihets baksida, om revolt och skenrevolt. Flummerrevolten kläs av och visas fram för vad den är - just en skenrevolt.”

Gunder Andersson
Aftonbladet 10 april 1976