Den glider... in...iiii...mååål
SPORT: Lasse Sandlin Tisdag den 13 mars 1962 glider den svenska hockeyhistoriens mest berömda puck in i mål i Colorado Springs, USA.
Sverige leder med 4-3, Kanada har just plockat ut sin målvakt och spelar med sex utespelare...
Ordet går till Lennart Hyland och ett klassiskt radioreferat.

”En minut och sju sekunder kvar att spela och den kanadensiske coachen torkar sig i pannan, det kan jag se därborta. Och undra på det. Vad tror ni jag gör? Jag vet det inte själv, riktigt.
  Nedsläpp igen alltså. Nästan uppe vid vår blå linje alltså.
  Fortfarande Lundvall, Surra-Pelle, Nisse Nilsson inne och Stoltz och Nordlander och spelet igång igen och där vräker sig Lundvall fram för att få pucken ut ur zonen och han får det också.
  Till Nisse Nilsson som slår på ett långskott som kan glida in i mål, den kan glida in i mål, den gör det.
  Den glider in i måål, den glider in i m-å-å-å-l - och vi leder med fem mål mot tre och alla de svenska pojkarna är inne på banan och klappar om varandra.
  Det återstår bara en minut att spela.”
  5-3 betyder att Tre Kronor vinner den moraliska VM-finalen mot Kanada, Sveriges första historiska seger mot hockeyns hemland efter 20 möten i VM och OS.
  Den inofficiella skottstatistiken talar om 108-38 till Kanada, vilket också berättar, att detta var målvakten Lennart ”Klimpen” Häggroths match.
  Efter ytterligare tre matcher - Storbritannien 17-0, Norge 10-2, Västtyskland 4-0 - kan lagkaptenen ”Sura-Pelle” Pettersson höja VM-bucklan.

Toini Gustafsson
Toini Gustafsson firas av tränaren Åke Fredriksson efter att ha vunnit 5 km i OS i Grenoble 1968.
Bild: AFTONBLADET
Andra milstolpar detta årtionde:
Assar Rönnlund, slutman i OS-stafetten 1964, startar halvminuten efter men kommer vid målet först fram bakom den byggnad som sen dess är ”Assars lada”.
Ove Fundin, den ettrige smålänningen, tar 1967 sitt femte VM-guld i speedway.
Owe Jonsson, europamästare på 200 meter i Belgrad 16 september 1962, död i bilolycka tretton dagar senare.
Hasse Alsér och Kjell Johansson, dubbelparet som 1967 tar det första av Sveriges 13 VM-guld i bordtennis.
Toini Gustafsson, krigsbarnet från finska Haapovaara, som på fem dagar skidar hem dubbla OS-guld i Grenoble.
Abebe Bikila, Cassius Clay, Wilma Rudolph, Dawn Fraser, Jean-Claude Killy och duon Tommie Smith-John Carlos, vars högra och vänstra handskbeklädda nävar skrev historia på en prispall i Mexiko.
Bob Beamon, som klockan 15.46 fredag eftermiddag 18 oktober 1968 i Mexico City får den perfekta träffen på längdhoppsplankan och i den tunna luften landar först efter en luftfärd på 8,90 - 55 centimeter längre än världsrekordet. Ett hopp direkt in i sagans värld.
  Århundradets Ögonblick?