Svenskarna som räddade tusentals liv
Han hjälpte judarna fly – och dödades av ryssarna
Raoul Wallenberg
Raoul Wallenberg hjälpte judar att fly.
Bild: AFTONBLADET
1944 for den svenske affärsmannen Raoul Wallenberg, 32, till Budapest.
  Hans uppgift: Att rädda så många judar som möjligt undan nazisterna och gaskamrarna.

  Raoul Wallenberg var brorson till bröderna Jacob och Marcus Wallenberg. Pappan hade dött ung och han hade inte ärvt någon större förmögenhet. Han var utbildad arkitekt men ville nu bli affärsman.
  Så fick han en fråga från War Refuge Board, en rörelse som stiftats av USA:s president Roosevelt för att hjälpa judar undan nazisterna.
  - Vi har ett livsfarligt uppdrag åt er, vill ni hjälpa oss att rädda judar i Ungern.

Fick diplomatpass
Raoul Wallenberg tvekade inte. Han fick ett svenskt diplomatpass och ett rum på den svenska ambassaden.
  Budapest var 1944 i stort sett en laglös stad.
  Den fascistiska och antisemitiska pilkorsrörelsen gjorde allt för att hjälpa tyskarna att skicka judar till dödslägren. Berusade pilkorsare drev omkring på gatorna och jagade judar och oliktänkande.
  Stämningen var desperat. Alla visste att ryssarna var på väg och nu ville man döda så många judar som möjligt medan man kunde.
  Med mod, med fantasi, med fräckhet och energi lyckas nu Raoul Wallenberg rädda tusentals judar.
  Han mutar tyskar. Han utrustar judar med svensk skyddspass. Han åker till järnvägsstationen och lyckas få ut judar som redan placerats på dödstågen.
  Han förhandlar fram så kallade ”skyddade hus”, där judar kan gömma sig. Gång på gång riskerar han sitt liv. Men trots dödshot mot honom både från nazisterna och från pilkorsrörelsen så överlever han tills ryssarna kommer. Då arresteras han av ryssarna och försvinner.
  Varför? Kanske för att ryssarna trodde att han var en amerikansk spion eftersom hans verksamhet bekostades av USA.

Gripen och tystad
Eller kanske trodde de att hans hjälpverksamhet var ett kamouflage för förhandlingar med SS-chefen Henrich Himmler som vid den här tiden försökte få kontakt med västmakterna för att sluta en separatfred.
  Kort efteråt fick den svenska regeringen meddelande om att Wallenberg var arresterad. Sen blev det tyst. Trots upprepade förfrågningar sa Kreml att de inte hade en aning om var Wallenberg var. Först 1956 överlämnar vice utrikesministern Andrej Gromyko en promoria där man nu fastslår att Wallenberg dött i Lubjankafängelset den 17 juli 1947. Dödsorsak: hjärtinfarkt.
  Trots upprepade förfrågningar och nya vittnesmål om att Wallenberg blivit sedd i olika gulagläger vidhöll Kreml sitt påstående.
  När sovjetstaten löstes upp öppnades de ryska arkiven för svenska experter. Och man kom då fram till att Wallenberg med stor säkerhet verkligen dog i Lubjanka 1947. Men inte av hjärtinfarkt utan av ett nackskott.
  Raoul Wallenberg blev en martyr för det kalla kriget. Men framför allt blev han en lysande symbol för kampen mot förföljelse och omänsklighet under andra världskriget.
Bosse Sandström

Han tömde fånglägren – och blev mördad av judiska terrorister
Den 12 mars 1945 passerade Röda korsets vita bussar den tyska gränsen. Det var upptakten till den räddningsorganisation som gamle kungen Gustav VI Adolfs kusin greve Folke Bernadotte lyckats utverka genom direkta förhandlingar med SS-chefen Heinrich Himmler.
  Bernadotteexpeditionen hade organiserats med mycket kort varsel. Under mycket svåra förhållanden lyckades de 36 bussarna före krigsslutet rädda 20 000 människor ur tyska koncentrationsläger och föra dem till Sverige. 6 500 av dem var judar. Efter krigsslutet räddades ytterligare 10 000 överlevande från lägren till Sverige via de vita bussarna.
  Folke Bernadotte mördades 1948 i Israel av israeliska terroristorganisationen Sternligan. Han höll då på att försöka medla i Palestinakonflikten för FN:s räkning.