Ingrid Bergman log
– och Hollywood föll

Det gjorde Rossellini också – skandalen skakade USA
Ingrid Bergman
Ingrid Bergman blev sinnebilden för den goda kvinnan.
Bild: AP

Höstsonaten
Liv Ullman och Ingrid Bergman som dottern och modern i Höstsonaten.
1942 kom filmen som slutgiltigt skulle göra både Ingrid Bergman och Humphrey Bogart till världsstjärnor. Casablanca.
  - Men jag gjorde inget speciellt. När kameran riktas in mot det där bergmanska ansiktet och hon säger att hon älskar en kan det få vem som helst att se romantisk ut, sa Bogart själv efteråt.

Så var det. När Ingrid Bergman efter en rekordsnabb karriär här hemma som 24-åring kom till USA 1939 blev hon på film sinnesbilden av den goda kvinnan. Den sanna kärleken. Ljuv, oskyldig, äkta. Så såg amerikanarna henne. Så älskade de henne. Men för inga blir ju fallen så stora som för fallna änglar.

Lämnade dottern
När hon lämnade mannen Aron Petter Lindström och sin dotter Pia för romansen med filmregissören Roberto Rossellini blev rubrikerna av världskrigsformat i USA.
  Hon som var renheten och godheten personfierad hade rymt från man och barn och blivit gravid med en gift karl i Italien.
  Folk chockades. I kongressen orerade senatorn Edwin Johnson: ”Ingrid Bergman är en av världens mest inflytelserika kvinnor - och tyvärr också en mäktig faktor i det ondas tjänst.”
  Men i Hollywood var ingen förvånad. Ingrid Bergman var känd för sina heta romanser vid sidan av sitt äktenskap. Med Rossellini fick hon tre barn, sonen Robertino och tvillingarna Isabella och Isotta. Ingrid Bergman ville kanske var en god mor. Hon visste bara inte hur. För henne var karriären viktigast av allt. Hon har själv sagt:
  - Jag är bara intresserad av två slags människor, sådana som kan roa mig och sådana som kan hjälpa mig i min karriär.
  När hennes fyra filmer med Rossellini blev publikfiaskon och hon samtidigt fick höra att Rossellini hade andra kvinnor fick hon nog. Hon träffade teaterdirektören Lars Schmidt och drog vidare.
  De hade ett bra äktenskap tillsammans även om hon under några år fick dela honom med en annan kvinna. När han fick en son med sin andra kvinna bröt hon upp igen. Men de förblev bästa vänner och när hon fick cancer var han hennes största stöd. När hon fyllde 67 kom han till sjukhuset med blommor och champagne och de firade hennes dag. På natten dog hon ensam.

En världsstjärna
Hon var en världsstjärna, vår största filmstjärna efter Greta Garbo. Hon vann tre Oscar. Pengar. Berömmelse, beundran.
  Var hon lycklig? Själv sa hon:
  - Jag tycker mitt liv har varit underbart. Jag har gjort vad jag haft lust att göra. Jag blev begåvad med mod och jag fick uppleva äventyr. Dessutom har jag sinne för humor och en smula förnuft. Det har varit ett mycket rikt liv.
  Få såg henne också gråta. Men när hon spelade en begåvad pianist som gett upp sina barn för karriären i Ingmar Bergmans ”Höstsonaten” är känslan äkta. I uppgörelsen med dottern (spelad av Liv Ullmann) säger hon:
  Käraste Eva, hjälp mig, kan du inte visa lite barmhärtighet och ge mig förlåtelse.
  - Hjälp mig. Jag kan inte fortsätta så här längre. Ditt hat är så fruktansvärt. Jag insåg inte hur självisk och barnslig jag var.
  Och nu gråter hon.
  Utan hjälp av glycerin.
Bosse Sandström

Casablanca gjorde dem till stjärnor
I november 1942 hade filmen Casablanca premiär men gjorde ingen större succé - då. Annat blev det några månader senare när krigets förlopp och Casablanca-konferensen den 23 januari 1943 hjälpt filmen på traven. Kritiker och publiken älskade den. Filmen vann tre Oscar, för bästa film, bästa regi och bästa manus.
  Gång på gång har den toppat listorna över den bästa filmen någonsin. Och den gjorde Humphrey Bogart och Ingrid Bergman till kultstjärnor. Han, kaféägaren Rick, som på grund av Ilses svek blivit en politisk cyniker - men nu förvandlas till kämpe och avstår från henne.
  Hon, Ilse, den känsliga men starka kvinnan som inser att hon älskar Rick men väljer plikten framför kärleken. Miljoner har gråtit inför deras avskedsscen. Melodin ”As time goes by”, är en av seklets mest spelade.