OS-bragderna som håller än
Jesse Owens
Jesse Owens, kanske århundradets allra största idrottsman. På en vecka tog USA:s Jesse Owens fyra guldmedaljer vid Hitlers propaganda-OS i Berlin 1936. Han började med att vinna 100 meter på 10,3, nästa dag tog han hem längdhoppet med 8.09 och dagen efter blev det guld på 200 meter med 20,7. Sen följde ett par vilodagar innan triumfen kröntes med guld på korta stafetten på världsrekordtiden 39,8. Prestationen ansågs länge omöjlig att upprepa, men vid OS i Los Angeles 1984 gjorde Carl Lewis om bravaden.
Bild: AP
Det som Ivar Johansson åstadkommer i Los Angeles i början av augusti 1932 är ännu oöverträffat i den olympiska historien.
Den 29-årige polismannen från Norrköping, som tävlade för IK Björnen, blir inte bara tidernas förste brottare att ta OS-guld i både fristil och grekisk-romersk stil – han tar gulden i två olika viktklasser.
  Så när prisutdelningen sker för fribrottarnas mellanvikt hörs visserligen ”Du gamla du fria” och en svensk flagga går i topp, men på prispallen står bara en finsk tvåa och en ungersk trea.
  Guld-Ivar går då redan sin nästa match. I bastun.
  För att klara invägningen till den grek-romerska weltervikten tvingas han, från kl 15 en dag till kl 10 nästa dag, svettas bort 4,7 kilo.
  Det går, och Ivar har berättat hur:

SPORT: Lasse Sandlin – Jag var säker på att det skulle lyckas fast många undrade var det fettet satt. Men man har fett inombords, och det var detta som rann av mej i strömmar. Inte satt jag heller i bastun hela tiden, utan jag la mej också på gräsmattan inpackad i filtar och rockar.
   Tre fallsegrar på vägen till final – en ungrare 4.18, en norrman 11.04, en estländare 3.06 – där han tvingas gå tiden ut mot den finske veteranen Väinö Kajander. I 19 av matchens 20 minuter håller svensken Kajander nere i bänk men lyckas inte vinna på fall.
  Andra milstolpar detta svettiga årtionde:
1934 besegrar Bertil von Wachenfeldt tyske slutmannen Adolf Mentzner på slutsträckan i långa stafetten och Sverige slår Tyskland, 101 1/3 – 100 2/3, i historiens dittills hårdaste landskamp.
1936 går svensk fotboll på en riktig mina i OS, 2–3 mot Japan trots svenskt 2–0 i halvtid efter två mål av Erik ”Lillis” Persson. I andra halvlek avlöser olyckorna varandra – 1–2 (49) Kawamoto, 2–2 (67) Ukon, 2–3 (85) Matsunaga – och Sven Jerrings radioreferat blir en klassiker.
1936 skriver fyra svenska skidlöpare idrottshistoria en en februarilördag i Garmisch-Partenkirchen. Elis Wiklund från Ullånger, Axel Wikström från Skellefteå, Nils Englund från Boden och Hjalmar Bergström från Sandvik tar i den ordningen de fyra första platserna på OS-femmilen.
1939 blir Sven Eriksson, ”Selånger”, den förste och ännu ende svensk som vinner backhoppningen i Holmenkollen.
1939 simmar också Sally Bauer, 29, som första skandinav de 27 kilometerna över Engelska kanalen. Tid: 15 timmar och 22 minuter.