Astrid – en svensk Diana
Leopold och Astrid
Det unga kungaparet Leopold och Astrid var tidens mest omtalade kärlekspar. Men deras lycka blev kortvarig. En augustidag 1935 kör kung Leopold av vägen och Astrid dödas.
Bild: AFTONBLADET
Den 29 augusti 1935 drabbas det belgiska folket av ett chockbud. Deras dyrkade drottning Astrid är död.
   På morgonen hade kungaparet tagit en biltur längs en slingrande väg vid Vierwaldstättersjön i Schweiz.
   En sekunds ouppmärksamhet och den nya Bugattin törnar mot ett betongräcke och kör av vägen och kraschar mot ett träd. Leopold och Astrid kastas ur bilen.
  När polisen kommer sitter Leopold och gråter med Astrids blodiga huvud i knät.

Han var oskadad
   Han var relativt oskadad men hon var död och när dödsbudet kom stängdes allt i Belgien. Arbetsplatserna, krogarna, skolorna. En miljon människor kantade gatorna när hon fördes till den sista vilan.
  Sorgen var äkta och så oerhörd stor att den är märkbar än i dag. Förklaringen?
  Astrid var dotter till den svenske prins Carl. Ingen tycker hon är särskilt begåvad. Hon är lite blyg och har lätt för att falla i gråt men betraktas som snäll. Ganska söt och rar, men omogen och föga bildad.
  Så kommer den belgiske kronprinsen, som också är lite blyg. De blir förälskade, den 21 september 1926 förlovar de sig och den 4 november gifter de sig borgerligt i Stockholm under stor yra.
  Så kommer hon till Antwerpen och det katolska kyrkbröllopet. Hon kommer på fregatten Fylgia och hamnen är svart av folk och när landgången lägger till tror alla att de ska få se ett kungligt regisserat mottagande. Men Astrid rusar ned för landgången så fort hennes högklackade skor tillåter och kastar sig i famnen på Leopold och de kysser varandra passionerat.
  Och det var väl där det började. Först som kronprinsessa och sen som drottning i 555 dagar befäste hon gång på gång bilden av en ung , varm, naturlig kvinna som kände och brydde sig.
Astrid och Leopold
Astrid och Leopold gifte sig 1926.
Bild: AFTONBLADET

Levde ett enkelt liv
   Hon som varit en sådan blyg familjeflicka, som haft så svårt att lära sig franska. Hon lärde sig nu både franska och flamländska och hade så lätt att tala med ”vanliga människor.” 30-talskrisen drabbade Belgien hårt och Astrid engagerade sig. Bildade kommittéer och tiggde bidrag och hennes engagemang väckte både respekt och beundran.
  Belgarna såg också att hon och Leopold levde enkelt till vardags. Åtminstone med kungliga mått mätt.
  Belgarna såg henne ofta stå i speceriaffären med barnvagn och utbyta bekymmer och glädjeämnen med främmande mammor. Och de älskade det.
Att hon dog så ung i en bilkrasch gör inte Astrid-myten mindre lik Diana-myten. Även om Astrid-myten är ofantligt mycket större i Belgien än Diana-myten i England.
   Kung Leopold kunde själv inte behålla den kärlek som Astrid skapat hos folket.
  Under kriget föraktades han för att han så uppenbart kröp för tyskarna. Det blev inte bättre av att han gifte sig med Liliane Baels, en dotter till en minister i den tyska marionettregeringen. Han tvingades avgå efter kriget till förmån för sonen Baudouin, som sen efterträddes av sin bror Albert. Och monarkin har nu åter befäst sin ställning.
  Så är ju Baudouin och Albert också söner till Astrid.
Bosse Sandström

Citat Bryssel, torsdag.
Det första meddelandet slog i dag ned som en bomb i Bryssel och spred förstämning i alla kretsar. Massorna stannade framför tidningarnas depeschfönster, och människorna på gatan föll i gråt. Ingen ville tro det ohyggliga som skett, men när flaggan på kungliga slottet sänktes på halv stång förstod man vad som skett. Tidningarnas extraupplagor sletos ur händerna på gatuförsäljarna och all trafik avstannade. I fönstren uthängdes drottningens porträtt och överallt i staden hissades flaggorna. Den svenska legationen var en av de första, som fick del av olyckan.
  Den belgiska huvudstaden företer på middagen blicken av en stad i förtvivlan. Alla beklaga djupt gripna den unge konungens förlust, och befolkningens tankar kretsa kring den hårt prövade Leopold III.”
Aftonbladet den 29 augusti 1935