Ur spår – här kommer skidkungarna
Vasaloppet
Första Vasaloppet körs 1922. Först över mållinjen är Ernst Alm.


SPORT: Lasse Sandlin Svensk längdåknings klassiska helvita landslagsdräkt fick en smygpremiär. Men en premiär det osade om.
I S:t Moritz 1928 vinner Per-Erik Hedlund från Särnaheden i norra Dalarna femmilen, tar Sveriges första OS-guld på skidor och hyllas vid målet av överstelöjtnant Ivar Holmquist, Internationella förbundets ordförande och en man som höll på formaliteter:
– I Sveriges namn hälsar jag er som segrare!
Särna-Hedlund är inte svaret skyldig:
– Jaså, nu dög dräkten åt dej, gubbjävel!

Fram till denna dag har den svenska landslagsdräkten bestått av blå skjorta, blå knickers och blå strumpor.
  Men på väg till OS passerar Hedlund Malung, där han tävlat för Malungs IF, och nu har skinnarna låtit sy upp en helvit dräkt åt ”sin” olympier.
  Av överledaren Sixtus Janson har ”Särna” fått lov att använda dräkten, men han måste smugglas till startlinjen för att undvika Holmquists falkögon.

Femmilen på 1800 meters höjd blir ett kraftprov i fem mils slaskföre, med en temperatur som växlar från två minus vid starten till 25 plus. Hedlund är ende åkare under fem timmar – 4.52.37 – nästan 13 minuter före tvåan.
  Med tanke på att de gudar till vilkas ära de första spelen hölls i det antika Olympia var måttligt intresserade av snö och is, så är det lätt att förstå, att olympiska spel från början kom till för att hållas sommartid.
  Sakta smög sig ändå vintergrenar in.
  Konståkarna i London 1908, i Antwerpen 1920 kom ishockeyspelarna. Även Sverige med ett i hockey snabbutbildat lag av bandyspelare. 8–0 i premiären mot hemmanationen Belgien, Erik Burman från Göta gör det historiska förstamålet och till slut blir det en fjärdeplats.
  Andra milstolpar detta vintriga årtionde:
1920 vinner också Gillis Grafström det första av tre raka OS-guld i konståkning.
1922 Den 19 mars körs det första Vasaloppet på skidor de nio milen Sälen-Mora. 117 löpare startar, 115 kommer i mål. Först av alla Ernst Alm, 22, från Norsjö Kamraterna – än i dag loppets yngste vinnare.
1924 vinner Paavo Nurmi med en halvtimmes mellanrum två OS-guld i Paris, på 1500 m och 5000 m.
1924 är också fotbollsallsvenskans premiärår. Gais tar hem serien 1924-25, och Svarte-Filip Johansson, IFK Göteborg vinner skytteligan på 39 mål.
1927 sätter Arne Borg vid EM i Bologna ett fantastiskt världsrekord på 1500 m frisim med 19.07,2 – 57 sekunder under världsrekordet, nära tre minuter före tvåan.
1929 vinner Sven Utterström från Boden som förste svensk Holmenkollens femmil. Han gör det på sju och en halv fots björkskidor.