Världen älskade den unge flygarhjälten
Charles Lindbergh flög över Atlanten – och in i historieböckerna
Charles Lindbergh
Charles Lindbergh
Charles Lindbergh, fotograferad vid sitt plan Spirit of St Louis.
Foto: AP
Klockan 7.24 på morgonen den 20 maj 1927 startar en 25-årig man från flygfältet Roosevelt Field utanför New York.
  Flygplanet heter Spirit of S:t Louis och är en endäckare, en Ryan NYP med en motor på 237 hästkrafter. Piloten har med sig en termos med choklad och några smörgåsar. Resten av planet är in i minsta skrymsle fyllt med bensintankar.

När han startade var det inte många som visste vem han var. Men strax efter starten sände det nya mediet radion ut nyheten att en ung man ska försöka göra det ingen gjort förut. Han ska ensam flyga över Atlanten från New York till Paris.
  I ett dygn tänker människor över hela världen på den ensamme mannen där ute ovanför Atlanten. Han var trött, han hade ju inte sovit på 30 timmar. Nu skulle han slåss mot dimman, mot snöstormar och mot sömnen. Världen håller andan:
  - Klarar han det?
  Charles Lindbergh klarade det.
  När han landar i Paris efter 33 timmar, 30 minuter och 37 sekunder är han en av världens kändaste män.

500 000 välkomnar
I Paris välkomnas han av en halv miljon människor på flygplatsen. En miljon människor kantar gatorna inne i Paris för att få en skymt av honom. Liknande scener i London, där Winston Churchill träffar honom några minuter och efteråt skriver:
”Han representerar allt en man borde säga, allt en man borde göra och allt en man borde vara.”
  När han återkommer till New York den 13 juni känner glädjeyran inga gränser. Hundratals sånger berättar om hans mod och bedrift. Hur han stack ut huvudet och lät den isiga vinden piska ansiktet, när ögonlocken blev för tunga. Hur han avstått från radio eftersom han ville hålla vikten nere och därför fick navigera efter kompass, stjärnor och sjökort.
  Två tusen ton konfetti kastas ut över paraden på Broadway i New York. Presidenter och kungar tävlar om att få träffa honom. Charles Lindbergh blir den mest fotograferade människan i världen. Och egentligen hatar han det.

Hans lille son kidnappas
Charles Lindberg är en komplicerad och inbunden natur, som vill vara i fred.
  Men när hans 18 månader gamle son kidnappas blir det rubriker över hela världen och den massmediala bevakningen tar sig groteska uttryck. När sonen återfunnits död bryter sig en pressfotograf in i bårhuset och tar ett foto av det döda barnet.
  Charles Lindberghs avsky bara växer och han vägrar visa några känslor utåt. Ingen såg honom visa någon sorg över sonens död. Han krävde också att om hans hustru nu nödvändigt måste gråta fick hon göra det i enrum.
  Nu börjar hjälteglorian mattas. Det blir inte bättre av att supermannen Charles Lindbergh också visar hur han beundrar andra ”övermänniskor”. Män som Hitler.
  Under krigsåren börjar han uttala sig om judiska konspirationer i amerikansk politik och medier och får utmärkelser av Tyskland. Hjälteglorian blir allt mattare och Charles Lindbergh drar sig undan världen och hamnar på Hawaii där han ägnar sig åt miljöfrågor.
  När han dör 1972 finns det många frågetecken kring hans person.
  Men i historien kommer han ändå alltid att förknippas med det romantiska hjälteidealet.

Men luftskeppet kraschar
Den 3 maj 1928 gör det italienska luftskeppet ”Italia” en uppmärksammad flygning över Stockholm med den svenske forskaren Finn Malmberg som rorsman. Luftskeppet är på väg till nordpolen och befälhavaren och konstruktören är Umberto Nobile som 1926 flög över nordpolen med ett liknande skepp, ”Norge”. Med en besättning på 16 man gör han nu om bravaden den 24 maj men nästa dag får man inte längre någon radiokontakt med luftskeppet som havererar i en storm nordost om Spetsbergen. Nobile och några man räddas av ett flygplan och sju andra räddas av en rysk isbrytare. Men Malmberg och sex till omkommer. Det gör också polarforskaren Amundsen, som försvinner i ett försök att undsätta Nobile med flyg från Tromsø.