Chaplin fick världen att skratta - och gråta
Ur Chaplins pojke   Moderna Tider
Chaplin gjorde över 80 filmer. Bland de mer kända finns ”Chaplins pojke” (till höger) och ”Moderna tider” (till vänster).
1918 skriver Charlie Chaplin kontrakt med filmbolaget First National. Han skulle göra åtta filmer för ett arvode på en miljon dollar. En enorm summa på sin tid men han visste sitt värde.
När ”Ett hundliv”, en film ur hans nya produktion, hade premiär i Stockholm den 15 september 1919 var det en stor händelse.
  Karriären hade också gått så sagolikt fort. Han föddes 1889 i London. Barndomen var tuff. Föräldrarna var Music hall-artister. Pappan söp ihjäl sig och mamman hamnade tidvis på mentalsjukhus, då Chaplin själv hamnade på barnhem.
  Så blev han barnskådespelare och 1913 lockades han över till Hollywood.
  Här fick han snart världen att skratta och gråta åt sin rollfigur. En figur som han själv uppfunnit och kommenterat så här:
”Hans lilla mustasch? Den symboliserar fåfänga. Hans trånga kavaj, hans löjliga säckiga och oformliga byxor? Här karikeras vår excentricitet, vår dumhet, klumpighet...
... idén med promenadkäppen var kanske mitt bästa uppslag, för det var käppen som snabbast gjorde mig känd ... när jag vaggade in på scenen med min lilla käpp och min allvarliga min verkade det som om jag försökte uppnå en viss värdighet, och det var exakt vad jag eftersträvade.”
Startade filmbolag
Chaplin skulle göra över 80 filmer. Han startade filmbolaget United Artist tillsammans med Mary Pickford och Douglas Fairbanks, allt för att få full kontroll över ekonomi, regi och produktion. Han skapade oförglömlig filmmusik. I sin egenskap av självständig och teknisk mångsidig filmskapare kom han att inta en unik konstnärlig position inom filmmediet, och i ett större perspektiv, inom komedins historia.
  Han gjorde oförglömliga stumfilmer med sin Chaplinfigur. Chaplins pojke. Guldfeber. Stadens ljus.
  Han värjde sig länge mot ljudfilmen men hade en del ljudeffekter i sin lysande satir över det moderna industrisamhället ”Moderna tider”. Med ”Diktatorn”, en satir över Hitler, är han helt inne i dialogformens ljudfilm.
  Han gjorde sig också känd för att gilla ”unga damer”. Och var mer eller mindre olyckligt gift tre gånger innan han träffade Oonaa O’Neill. Hon var sjutton och uppvaktades av Charlie Chaplins två söner. Chaplin var själv 52 men hade inga problem att bräda sina söner. Och äktenskapet blev lyckligt, yngsta barnet kom när Chaplin fyllt sjuttio.

Fick inte återvända
Ombord på Queen Elisabeth fick han den 17 september 1952 veta att han inte längre skulle få komma in i USA, där han bott i nästa fyrtio år.
  Senator McCarthy härjade som värst och ansåg att Chaplin i sina filmer visat att han var kommunist och ett av de största hoten mot USA.
  Chaplin flyttade till Schweiz men fick sin upprättelse 1972 då han inbjöds för att få en Oscars.
  1971 blev han adlad och 1977 avled han i sitt hem i Schweiz, älskad och berömd.
  Hemligheten bakom framgången?
  Den engelske författaren Barry Noerman har formulerat det så här:
  ”Han kräver att du ska skratta och gråta åt honom på samma gång, och det är nästan för mycket begärt. För Chaplin är egentligen ingen förlorare. Trots att han inte vinner flickan så vinner han de viktigaste slagsmålen och är fri att dra vidare. Som en sjabbig James Bond försvinner han mot nya äventyr, obesegrad. Chaplin är en vinnare förklädd till förlorare. Och ändå är mannen ett geni som förändrat vår syn på humor.”