Erik Lemming
Vår första hjälte
– i keps och långkalsonger
I keps och långkalsonger kom han att bli den förste store idolen och folkhjälten under den svenska idrottens genombrottsår: Eric Lemming, göteborgare från IS Lyckans Soldater som 1906–12 tog fyra OS-guld i spjutkastning.
Det första, taget torsdag 26 arpil 1906 i Atens olympiska stadion, var det mest spektakulära.


SPORT: Lasse Sandlin Jubileumsspelen – tio år efter Aten-OS 1896 – och ”Spjutkastning, fri fattning”. Två grekiska prinsar Konstantin och Georg har beslutat att var och en får kasta som han finner lämpligt.
  Efter några kast strax under 40 meter är det Lemmings tur.
  Han fattar spjutet på mitten, och funktionärerna radar prydligt upp sig på 45-meterslinjen. Men när spjutet kommer farande över deras huvuden utbryter panik. De kastar sig huller om buller, och publiken vrålar av fasa, medan spjutet seglar vidare mot den grekiska kungafamiljen på hedersläktaren.
  Sen övergår skräcken i ett öronbedövande jubel.
  Kungligheterna klarar sig med god marginal, och istället har publiken fått uppleva ett ”världsrekord”: 53,90 m.
Eric Lemming var en banbrytare i svensk idrott. Han laborerade med nya stilar och träningsmetoder. Han var männens idol och kvinnornas gunstling, en sällskapsmänniska och en virtuos vid pianot.
  Guldet i Aten är Sveriges första individuella. Det allra första av Sveriges numera 171,5 OS-guld togs 1900 i Paris, och det är just detta som är det halva.
  De tre dragkamparna August Nilsson, Karl Gustaf Staaf och Gustaf Söderström, vann nämligen OS-finalen mot Frankrike tillsammans med tre danskar varav en, Edgar Aabye, egentligen var i Paris som journalist för tidningen Politiken.

AIK - först som sist?
Foto: AIK och ÅKE ERICSON
Andra milstolpar under Pionjärernas årtionde:
1900 blir AIK 1900-talets första svenska mästare i fotboll. Fortfarande nästan hundra år senare hänger Solna-laget med i toppen av Allsvenskan. 1998 tog de hem mästartiteln - och skrivande stund har de chansen att göra om bedriften och bli 1900-talets sista svenska mästare.

1900 vinner USA, med Dwight Davis själv i laget, tennisens första Davis Cup, 3–0 mot Brittiska öarna.

1903 vinner Maurice Garin från Lens tidernas första Tour de France på cykel.

1908 spelar Sverige fotbollslandskamp för första gången, 11–3 mot Norge i Göteborg, Köping-Gustafsson gör första målet i 14:e minuten.

1908 kommer Sveriges första OS-guld i en vintersport, då Ulrich Salchow – den tiofaldige världsmästaren – i ”The Autumn Games” i Prince’s Skating Clubs ispalats i London vinner herrarnas konståkning. Salchow har också gett namn åt ett av hoppen inom konståkningen.

1908, 24 juli på White City Stadium i London, togs också bilderna vi aldrig glömmer från detta årtionde: den 23-årige italienaren Dorando Pietri leder det olympiska maratonloppet när han kommer in för slutvarvet på stadion, kollapsar och stupar fem (!) gånger, hjälps upp och slutligen i mål av snälla funktionärer men diskas förstås. John Hayes, USA, ny vinnare.