Grammofonen – årets julklapp 1908
grammfon
Årets julklapp anno 1908.
Det sorlar förväntansfullt på Dramaten som invigs med en ny Strindbergspjäs.
I en folkpark skrattar lediga arbetare åt en bondkomiker som på grov dialekt skojar om elaka kärringar.
Alla, nåja nästan alla, nynnar på slagdängan om Fia Jansson.


NÖJE: Jens Peterson   På ett sätt var det en helt annan nöjesvärld när seklet var nytt.
  Ingen tv, ingen radio, inga stjärnor som syntes över hela jorden.
  Men vissa saker var likadana då som nu. Stefan och Krister heter vår tids bondkomiker, Strindbergs pjäser diskuteras än.
  Folk gick på teater och opera, läste böcker och läste Aftonbladet, skrattade åt populära komiker och sjöng sånger som spreds runt landet. Inte via radio eller cd, men via turnerande artister och noter.
Och redan under 1900-talets första år kom filmer och grammofonskivor, fröna såddes till den underhållningsdjungel vi vandrar i nästan 100 år senare.
  Känner du Fia Jansson? Som bor uppå Söder.
  En hit redan 1900, i Emil Norlanders revy ”Den förgyllda lergöken” som hade påskpremiär. Visan om Fia Jansson blev en succé, både i Stockholm och på turné. Och noterna till Norlanders populära kupletter såldes i stora upplagor.
  Det gällde också Göteborgs revykung Axel Engdahl, som liksom Norlander började på 1890-talet och var en populär underhållare under 1900-talets första årtionden.
  Norlanders bok ”Anderssonskans Kalle” kom 1901 och har levt ett långt liv via pjäs och filmer.
  Skånska Lasse sjöng om ”Johan på Snippen”. Bondkomiker som Lars Dalabonde blev populära. En hette Ragnar Johansson men bytte 1907 namn till Ernst Rolf och finare kläder.
  Folkparkerna byggdes på 1890-talet och växte i popularitet under 1900-talets första år. Från 1905 spelades det folkparksteater, med början i Eskilstuna.
  Högt och lågt. Rikt folk på Operan, arbetare i parken.
LÅTARNA
Känner du Fia Jansson?
Då går jag till Maxim
Det var dans bort i vägen
Celeste ur Aida
Johan på Snippen
Gällivarevisan
Amanda Lundbom
Spiskroksvalsen


FILMERNA
Prinsparets ankomst till Stockholm 9 juli (1905)
Sillfiske i Bohuslän (1906)
Den glada änkan (1907)
Konung Oscars likbegängelse (1907)
Kolingen (1908)
Nya Dramaten invigdes 1908 med August Strindbergs ”Mäster Olof”. Strindberg levde fortfarande det här årtiondet och kom med flera verk, bl a ”Ett drömspel” som hade urpremiär 17 april 1907 på Intima teatern. Oscars invigdes samma år med färska ”Glada änkan”, stor succé som också filmades.
   Folk spelade spel. Kort och schack förstås, men också sällskapsspel. Det första patentet till det som blev Monopol togs 1903 i USA.
  Cirkus på Djurgården invigdes redan 1892, och många av dagens populära scener fanns vid sekelskiftet.
  Operalegenden Caruso spelade in sin första skiva den 18 mars 1902. Den blev en miljonsäljare. Redan 1899 hade Oscar Bergström varit den förste svenska artist som sjöng in en skiva.
  Det fanns kanske inte spelare i varje hem när seklet var nytt. Tidningar annonserar dock om grammofonen som årets julklapp för ”hela familjen” 1908, och 1909 varnade Nordisk Familjebok för grammofonmodet, för folks dåliga musikaliska smak. Så nog hade det spridit sig.
  Man gick på Gröna Lund, då som nu. Man gick på varieté. Man blev fulla och gjorde skandal och överheten blev upprörd.
  Det var en annan tid, andra nöjen, men mycket var ändå likadant. Glädjen och skratten, men också de hyttande pekfingrarna. Som ville censurera.
  Man fick ha roligt, men inte för roligt.

tyck till Vem är århundradets artist?